wieslaw531 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Generalia. Dla Twojej płyty i innych opartych na chipsetach AMD/ATI produkcji ASUSA: 1. Jeżeli nie jesteś archeologiem (post #41) to nie pobieraj z ich strony sterowników. 2. Asus od dawna ma w życi szczęśliwych posiadaczy takich płyt (nie wiem jak jest aktualnie z chipsetami Intela oraz NV) i nie tylko płyt. 3. Jedyne aktualizacje z ich strony to tylko BIOS i uwentualnie audio. 4. Dla zdrowotności utwórz punkt przywracania systemu. 5. Pobierz stąd sterowniki South Bridge Driver oraz AHCI for Windows 7. 6. Zainstaluj je pojedyńczo najlepiej Jako Administrator. Może to rozwiąże problem. Ja dzisiaj robiłem aktualizacje tych sterowników dla W7 x64. Po aktualizacji nastąpiła instalacja nowego urządzenia (dysk systemowy). Komp jak widać nadal działa. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 okej pobiorę i zainstaluję Dzięki edit wszystko bez zmian mnie zawsze się instalują dyski na nowo po aktualizacji sterownika kontrolera lub AHCI NB/SB/VGA/C'n'Q ze stronki AMD i LAN i Audio od REALTEKa Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 ak podłączę dysk lub pendraka na USB to też nie przybywa żaden proces choć pojawia się wiadoma ikona w tray'u Nurtuje mnie ten problem. Czegoś tu nie jarzę. Pogubiłem się. Tak jak pisał @marekW w poście #6 HotSwap to temat dla eSATA. I chyba tylko ( a może się mylę). Czy HotSwap to inna opcja niż Bezpieczne usuwanie sprzętu? Skoro jak piszesz po podpięciu dysku pojawia się ikona w Tray`u to czy na liście jest ten dysk? Czy chodzi o coś innego? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Ikona pojawia się po podłączeniu jakiegokolwiek urządzenia USB stacja dokująca ma również możliwość podpięcia dysku poprzez USB i wtedy ten dysk tam jest mnie chodzi o podłączenie przez eSATA bo wtedy właśnie nie pojawia się ikona a dyski widnieją jak inne (choć i te powinny być 'usuwalne') Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 mnie chodzi o podłączenie przez eSATA bo wtedy właśnie nie pojawia się ikona a dyski widnieją jak inne (choć i te powinny być 'usuwalne') Skoro pojawia się możliwość odłączenia dysków innych niż eSATA to nie wiem o co chodzi. Wydaje mi się, że właśnie standard eSATA umożliwia odłączenie nośnika przy podpiętym zasilaniu i nie musi być tu wyświetlany bo taki jest standard. Chyba w tym celu był stworzony. Możliwe, że moje wnioski są błędne. Nie korzystałem dotychczas z dysków eSATA i nie mam doświadczenia. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 nie ma możliwości odpięcia żadnego dysku podłączonego na SATA/eSATA tylko urządzenia USB można odłączyć Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Przeczytaj to co napisałem wyżej. Które dyski SATA chcesz odłączać - wewnętrzne? Jaki jest tego cel? Czy dysk SATA na USB możesz odłączyć? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 dysk SATA w stacji podłączony na USB idzie ale tego samego dysku podłączonego przez eSATA nie idzie dysk pod eSATA chcę mieć możliwość odłączenia tak jak na Linuxie np to jest albo u innych użytkowników napisałem tylko że na mojej poprzedniej płycie która miała tylko SATA, szło odłączyć każdy dysk - tylko tyle Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Nadal nie wiem o co Ci chodzi. Linux to inna bajka. Nie znam, nie używam i nie wiem jak ten system traktuje dyski w sensie ich odłączania. Powtarzam. Wg mnie standard eSATA ma umożliwiać odłączanie dysków przy podłączonym napięciu ale dla dysków zgodnych z tym standardem. Wszelkie protezy typu SATA podpięty pod eSATA (?!? - nie mam w edytorze emotikonek - IE9 Beta i godzę się na to) nie muszą być zgodne z tym standardem. Twoje ryzyko. Dysk eSATA nie powinien występować w Bezpiecznym odłączaniu ponieważ z zasady ma możliwość Bezpiecznego odłączania (to wynika z konstrukcji). To tylko moja teoria. Jak pisałem wyżej nie korzystałem z eSATA chociaż moja płyta to obsługuje. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 wkładam dysk w stację podłączoną do komputera do portu eSATA - włączam stację - otwiera się Autoplay i mogę korzystać z dysku - chcę go odłączyć... nie ma go w bezpiecznym usuwaniu to po prostu wyłączam stację... dysk wciąż widoczny w Mój Komputer a z czasem zawiecha... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Nie wnikam w szczegóły protezy stacja dokująca Welland ME-601J ale poczytaj to: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1625870.html I wogóle do czego ta stacja jest Ci potrzebna? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 aby korzystać z dysków zewnętrznie Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Czytasz i rozumiesz to o czym piszę wcześniej? Dysk SATA i dysk eSATA to dwa różne urządzenia. I żadna stacja dokująca nie zmieni ich parametrów konstrukcyjnych. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 ale stacja działa na innych komputerach... Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Oniryczny, a ciekawe czy na innym komputrze z win7 64 bit też działa. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 ja mam Win7 32 tak na kompie mojego kolegi np działa... Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Znaczy że pewnie chipset chociaż w specyfikacji wspiera hot plug to albo to nie działa albo nie działa z tą stacją. Spróbował bym podłączyć jeszcze samym kablem e-sta -> sata. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 ależ oczywiście że spróbowałem i jest tak samo Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 No to nic mi nie przychodzi do głowy innego, oczywiście kolegi komputer jest na innej płycie? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 płyta Gigabyte'a ale mamy oboje ten sam chip SB710 Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Ja nie wiem czy to nie jest związane z tym samym co miał Wiesław czyli brakiem odczytu smarta przy włączonym AHCI, czy odczytujesz smarta dysku systemowego? Nie pamiętam czy Wiesław się z tym na swojej płycie uporał. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 czytam normalnie HDTune (free) nie czyta ale np Crystal Disk Info czyta Nareszcie! udało mi się poprawić sterownik i działa Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi