wieslaw531 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Podaj wartość Start z poniższych kluczy rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\amdsata HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Od strony sprzętowej nie widzę błędu, w biosie ustawione jak powinno, czy jak chcesz dysk wyjąć to wyłączasz zasilanie stacji? Czy nie ma to znaczenia i tak i tak zawiesza kompa? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 nie ma znaczenia i tak zawiesza Start ma wartość w obu przypadkach (1) Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Trochę cię jeszcze pomęczę wiem że masz profil zasilania zrównoważony , ale sprawdź w ustawieniach zaawansowanych profilu czy jest w stanie "wyłączone" zarządzanie energią magistrali PCI Express Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Średni poziom oszczędzania energii - czy o to chodzi? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Chodziło mi to jak na zrzucie poniżej, a szczególnie wskazane strzałką: Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 no TO właśnie mam na Średni poziom oszczędzania energii czyli zmienię... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Masz zobaczyć co jest tu w każdej z gałęzi. Dodatkowo (jeżeli nie pomoże): Wykonaj zmianę wartości obu kluczy Start = 0 Restart kompa. Oczywiście zawsze obowiązują zasady typu kopia zapasowa, kopia rejestru itp. Przy tego typu działaniach na rejestrze to podstawa. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 kurde pomyłka! Start dla obu jest zero ale wg Informacje o systemie amdsata i msahci są załadowane... obu nie da się ustawić na 1 bo wtedy sterowniki się nie ładują i wyskakuje BSOD Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Tak są załadowane co widać w Menadżerze urządzeń (Widok wg połączeń). I dla Twojej płyty tak powinno być jeśli chcesz korzystać z nowinek. Ale moje pytanie jest skierowane do innych osób (nie chcę zakładać nowego tematu): Jaki proces (usługa) odpowiada za pojawianie się ikony w Trayu umożliwiającej bezpieczne usuwanie sprzętu - myślę tu o W7? Jak pobierane są parametry skutkujące pojawianiem się takich a nie innych elementów możliwych do wyłączenia? To musi być z czymś związane. U mnie np ikona pojawia się po podłączeniu urządzenia typu pen itp. Po bezpiecznym wyłączeniu ikona znika. Na kompie żony (system ten sam i płyta bardzo podobna M3A79T) ikona występuje ciągle - bez pena jest możliwość odłączenia partycji na dysku. Pisałem już o tym w innym temacie. Może ktoś zgłębiał ten temat. Będę wdzięczny za info. A myślę, że kilka osób też skorzysta. Poza autorem tematu chyba @maggreg też miał z tym problem. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 aki proces (usługa) odpowiada za pojawianie się ikony w Trayu umożliwiającej bezpieczne usuwanie sprzętu - myślę tu o W7? Nie mam Wiesław teraz dostępu do W7, ale na XP jest tak: plik i proces uruchamiający: C:\WINDOWS\system32\rundll32.exe a w Command Line: C:\WINDOWS\system32\rundll32.exe" shell32.dll,Control_RunDLL hotplug.dll Prosto możesz to sprawdzic u siebie przy pomocy Process Explorera, (nie wymaga instalacji) Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 no właśnie zawsze tak miałem na XPku na starej mobo (nV nForce4 Ultra) że mogłem nawet systemowy dysk bezpiecznie usunąć szczerze to ciekawe jak by XP się na tej mobo zachował bo nie było tu jeszcze WinXP Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 ciekawe jak by XP się na tej mobo zachował bo nie było tu jeszcze WinXP Jak masz czas i ochotę, możesz próbować. Tylko sprawdź jak wygląda sprawa z sterownikami na XP do Twojego kompa. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Wiesław mam tą ikonkę a w niej dyski oba hdd, mogę sobie je usunąć z systemowym chyba włącznie (nie podejmowałem tej próby z systemowym z wiadomych powodów) ale drugiego usunąłem spokojnie, zaraz zobaczę czy restart go zainstaluje w traju z powrotem. Nawet więcej mam tam też napęd ale tylko w tedy gdy jest w nim płyta, aha i aplet drukarki też tu jest. Prócz drukarki wszystko na interfejsie SATA. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 sterowniki są na płycie albo na stronie ASUSa chęci mam ale dysku brak z wolnym MBR Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 sterowniki są na płycie albo na stronie ASUSa Zapomnij o tym. To archeologia. Belfegorku, że nawiąże do powitania Tatusia. Mam ProcesExplorer (korzystam z narzędzi Russinovich`a). Zaraz zrobię test przy odpiętym penie i zobaczę co się zmieni po podpięciu. EDYTA Po teście widzę, że nie PRZYBYŁ ŻADEN proces. Bez pena Po podpięciu pena: Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 po podpięciu dysku też nie ma nowego procesu... Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 @Oniryczny, sprawdź czy masz taki folder u siebie C: \ Windows \ System32 \ DriverStore \ FileRepository \ disk.inf_x86_neutral_b431b61a11f8df6c" może być bez tej końcówki - chodzi o pliki disk.inf Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 tak mam taki folder a w nim pliki: disl.inf disk.PNF disk.sys Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 tak mam taki folder Na jednym zagranicznym forum wyczytałem, że pomogła aktualizacja sterów. Podano ścieżke właśnie do tego folderu. Dotyczyło to W7 32bit, ale nie napisano jaki model dysku był podpinany (poza tym, że SATA). Wiesław powiedział Po teście widzę, że nie PRZYBYŁ ŻADEN proces. Czyli Wiesiu nie widzisz I powiem więcej - nie zobaczysz. Architektura 64bit nie obsługuje hotplug. post nr 12 autor @maqqreq. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 no u mnie też żadnego procesu nie przybyło tylko autoplay po podłączeniu ale on się zamyka gdy zamknę autoplay Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 no u mnie też żadnego procesu nie przybyło tylko autoplay po podłączeniu ale on się zamyka gdy zamknę autoplay Sądzę, że to jest kwestia sterowników.....i ewentualnie biosu. Nic więcej panowie. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 no ale... jak podłączę dysk lub pendraka na USB to też nie przybywa żaden proces choć pojawia się wiadoma ikona w tray'u Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 no ale... jak podłączę dysk lub pendraka na USB to też nie przybywa żaden proces choć pojawia się wiadoma ikona w tray'u A masz możliwość sprawdzić, jak zachowa sie inny dysk? Moze jakis firmware do tego Seagata jest? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 mam drugi dysk WD1600JS ale on nie obsługuje NCQ zatem na AHCI wysiądzie a podłączenie go do portu non-AHCI imo nic nie da (HS tylko na AHCI chodzi) poza tym IMO mam dwa dyski podłączone i gdyby HS chodził to choćby ten nie-systemowy winien być bezpiecznie usuwalny... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi