Oniryczny Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Witam! mobo ASUS M4A785TD-V EVO (bez U3S6) kontroler SATA AHCI i sterowniki zainstalowane a Hotswap nie działa OS Win7 Czy Ktoś wie dlaczego? Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 System 64bit? pzdr Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Windows 7 x86 Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 W biosie w menu: main -> SATA Configuration -> On chip SATA type, masz włączony tryb AHCI? Jeśli nie miałeś włączonego tego trybu podczas instalacji systemu to teraz może cię spotkać niespodzianka, i być może trzeba zmienić nieco rejestr. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Tak! od samego początku mam włączony tryb AHCI HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci mam chyba dobrze jak czytałem na forach... Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 No ale w biosie też? Hot plug jest tylko na porcie ESATA. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 no w BIOSie mam włączone SATA AHCI Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 No więc co podłączasz pod ten port e-sata z tyłu? Jaka długość kabla. Bios masz aktualny? Ostatni coś tam fix'uje SATA, niby jest to związane z RAID'em ale kto ich tam wie co jeszcze zmodyfikowali. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 ogólnie to HS powinien chodzić dla każdego dysku SATA jak np chodziło mi to na poprzedniej płycie głównej i chodzi mi tu na tej na Linuxie BIOS najnowszy 2105 podłączam stację dokującą Welland ME-601J Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Nie masz tam przypadkiem w profilu zasilania jakiegoś oszczędzania energii na magistrali PCIexpress, i czy masz włączony w biosie suport dla ACPI 2.0 Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 ACPI 2.0 oczywiście nie mam oszczędności mam Zrównoważony Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Generalnie aby można hotplug włączyć oprócz obsługi powyższego przez bios musi istnieć wbudowana obsługa w sterownikach. O ile w systemach 64bit sterowniki tego nie obsługują o tyle w przypadku systemu 32bit nie powinno być problemu, warunkiem jest instalacja firmowych sterowników amd (te od ms nie będą obsługiwać tej funkcjonalności), możlwe również, że odpowiednią funkcję trzeba wymusić przez rejestr. Przeczytaj ten wątek, dotyczył podobnego przypadku (tyle, że w drugą stronę): link pzdr Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 driver jest od AMD ten sam co na XP się używa aby instalator zobaczył dysk AHCI podczas instalacji systemu... Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 tzn znaczy tak: wkładasz dysk do stacji dokującej włączasz zasilanie i dysk nie jest widoczny? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 nie dysk jest widoczny i działa ale nie mam opcji usunąć go podczas pracy systemu muszę wyłączyć bo inaczej zwiecha po prostu nie mam dysków w Bezpieczne usuwanie sprzętu Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Oniryczny - reglamentujesz informacje co najmniej jakby były na kartki, opisz może dokładnie o co ci chodzi, co rozumiesz pod określeniem "hotswap nie działa" jak podłączasz dysk jak go odłączasz, dokładnie w kolejności czynności i co się wtedy dzieje. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 po prostu... na XP miałem w tray'u ikonę bezpiecznego usuwania sprzętu i tam były wszystkie dyski SATA podpięta do kompa nawet dysk systemowy a tu na sevenie nie mam żadnego dysk podłączam menedżer urządzeń widzi dysk autoplay się otwiera i dysk działa ale nie mogę go odpiąć chodzi mi o możliwość podłączania i odłączania dysku w czasie pracy systemu podłączyć się da - odłączyć już nie... Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Wyszukaj w katalogu Windows\Inf , pliki usb*.inf. (Musisz mieć odznaczoną opcje pokazywanie ukrytych plików) Skasuj wszystkie pliki i wykonaj restart. Potem podepnij dysk. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 ale jakie pliki usunąć? USB działa jako bezpieczne usuwanie sprzętu nie działa pod eSATA Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 nie działa pod eSATA Aaaaaaaaaa, to w takim razie nic nie usuwaj. Sorka. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 no właśnie eSATA nie działa dysk chodzi i okej ale nie mogę go odłączyć podczas pracy... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Pokaż obrazek z Menadrzer Urządzeń z podpiętym dyskiem ale Widok wg połączeń. Chodzi o taki kawałek oznaczony na czerwono: Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 mam takie coś: Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Miałeś pokazać to: Pokaż obrazek z Menadrzer Urządzeń z podpiętym dyskiem ale Widok wg połączeń. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 przepraszam... podłączony dysk to ST Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi