Gość chwalesie Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 To może ja zacznę OFICJALNE STATYSTYKI FORUM http://www.speedtest.net/wave/7e01768536b7fad9 TUTAJ TESTUJEMY http://www.speedtest.net/pl/index.php?wh=7e01768536b7fad9 A wyniki wrzucamy na dole:) Zachęcam do zabawy i wspólnej rywalizacji. Odnośnik do komentarza
artus72 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 no ładnie, ładnie . Tylko - w jaki sposób na co dzień wykorzystujesz taką przepustowość? Odkąd kilka lat temu producenci muzyczni i filmowi w sprytny sposób uśmiercili serwisy hostingowe, posiadanie łącza szybszego niż 10-20Mbit to zwyczajne marnowanie pieniędzy. No bo w sumie co to za różnica, czy instalka najnowszej Opery będzie się pobierała 2 minuty czy 15 sekund? Moim zdaniem, dużo bardziej istotną sprawą jest jak łączysz się z netem. Czyli - jakie urządzenia dostajesz od operatora razem z usługą. Ja np. w ramach rozszerzenia oferty (pakiet telewizji cyfrowej + szybsze łącze) dostałem modemo-ruter, którego nie da się konfigurować (przekierowywać portów, ustawiać dowolnego adresu IP) ani, o zgrozo, wyrzucić i zastąpić moim ulubionym i niezawodnym Linksysem. Cóz więc z tego, że mam łącze szybkie jak rakieta (60mega), jeśli nie mogę połączyć się z zewnątrz z moją siecią? Dla mnie dobry internet to nie tylko jego szybkość i stabilność - to także maksymalna przezroczystość infrastruktury i możliwość dowolnego skonfigurowania własnej podsieci. Czyli taki, jaki miałem przed swoją - nieszczęśliwą - nowelizacją. Można powiedzieć, że moja pazerność na megabity została należycie ukarana No ale tabliczka OOKLA wygląda fajowo Odnośnik do komentarza
janton Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Dokładnie, artus ma sporo racji. Sam nie widze ogromnej różnicy między tym jak miałem internet 1mb a teraz jak mam 35mb.. Odnośnik do komentarza
EDgar8 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Jednak jak pobierasz np. duży plik (film, system) który waży kilka GB to by się przydało szybsze łącze. Lub jak chcesz wysłać coś w chmurę większego. Odnośnik do komentarza
janton Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Wtedy tak takie łącze przydaje się głównie do ściągania. Jednakże jeśli ktoś głównie surfuje po internecie to zwykły, tani internet wystarcza w zupełności Odnośnik do komentarza
artus72 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 w pierwszym moim poście w tym topiku napisałem, że w dzisiejszych czasach o szybkim ściąganiu to można co najwyżej pomarzyć. Nie ma już serwisów rapidshare czy megaupload, na których można było znaleźć dosłownie wszystko. Miesięczna opłata (za jedno konto premium) rzędu kilku, kilkunastu euro zapewniała dostęp do repozytoriów, jakich obecnie już nie uświadczysz. Owszem, są torrenty z filmami ale głównie obcojęzyczne. Do filmu trzeba umieć znaleźć pasujące napisy a gdy nie ma takowych - samemu je zsynchronizować. To bywa żmuda praca. Na kilkunastu serwisach hostingowych, które się jeszcze ostały pokazują się wersje filmów z rodzimym lektorem ale prędkość pobierania na nich to 50-150kb/s. Kupisz sobie kilka kont premium, tak na wszelki wypadek? Czyli net rzędu 60 i więcej Mb/s to tylko sprytny marketing. Niepotrzebne jest łącze o takiej przepustowości, bo możesz je wykorzystać najwyżej w 10%. To trochę tak, jakbyś wsiadł do najnowszego ferrari mogącego rozwinąć prędkość 300km/h i jeździł nim wyłącznie po terenie, w którym można poruszać się najwyżej czterdziestką. Więc lepiej przesiąść się na rower. Szybkość przemieszczania się porównywalna a ile szmalu zostaje ci w kieszeni Że o kwestiach związanych ze zdrowiem i rekreacją nie wspomnę Odnośnik do komentarza
EDgar8 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 No to na szybkim serwerze. 60Mb/s to akurat spoko. chciałbyś mieć upload 0,7Mb/s Odnośnik do komentarza
marcin878787 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Jeżeli ktoś pobiera cyfrowe wersje gier, szybkie łącze na pewno się przydaje. Odnośnik do komentarza
EDgar8 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Jak ktoś ma kopię danych w chmurze też, jak ktoś pobiera filmy też jest mnóstwo takich sytuacji. Odnośnik do komentarza
Michael1127 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 A tu małe co nieco z Oragne Boli tylko ten ping ktory w grach online potrafi dokuczać :/ Szybkosc jest spoko ale nad stabilnością sieci mogliby popracować Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 ADSL oranżady Odnośnik do komentarza
Anonim10 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Na współdzielonym łączu dwa komputery. U mnie na staruszku: Odnośnik do komentarza
janton Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Mnie czeka wizyta u dostawcy internetu bo z moich 35mb zrobiło się 4-8... Inne osoby miały podobny problem i dopiero po zrobieniu awantury zaczęło na nowo być tak jak trzeba. Zobaczymy czy coś wywalczę.. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi