Rucek Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Witam, zaśmiecony komp rodzinny znajomego, system został sformatowany z braku czasu, poniżej logi zrobione PRZED formatem systemu, proszę tylko o informację, czy użytkownicy tego kompa mają zmieniać hasła do logowań na portalach/serwisach/bankach - bo było zagrożenie, czy nie ma konieczności zmiany haseł bo nie było tego typu zagrożenia. Logi poniżej. GMER po uruchomieniu od razu wywala BSODa. Nie puszczaliśmy w trybie awaryjnym z braku czasu. Kaspersky TDSSKiller - nic nie znalazł Malwarebytes - znalazł - foto Odnośnik do komentarza
adacho Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Skoro system został sformatowany to wirusa nie ma. Proste. Hasła można zmienić prewencyjnie. To co znalazł MBAM to resztki. Można usunąć. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Rucek, o ile podane raporty (ale brak GMER) są wiernym stanem systemu z momentu przed formatem, to ja nie widzę potrzeby wymiany haseł. W raportach nie było w ogóle czynnej infekcji, ani ZeroAccess, ani innej. Jakieś odpadki adware, drobne śmieci i nic poza tym. To co znalazł MBAR wygląda zresztą dość dziwnie, został wykryty katalog C:\Windows\System64 z dwoma plikami. Owszem, ZeroAccess tworzy obiekt o takiej nazwie, tylko że nie jest to katalog ale link symboliczny do folderu C:\Windows\system32 + to się dzieje na systemach 64-bit, a tu jest 32-bitowy XP. Dodatkowo, link symboliczny C:\Windows\System64 jest utylizowany także przez poprawne aplikacje takie jak Total Commander na systemach 64-bit. Nie wiadomo co utworzyło tu ten katalog i czy była to infekcja (ja wątpię w to). MBAR to wykrywa ze względu na nazwę katalogu i pliki MS tam wstawione, bo nie jest to ścieżka uznana za naturalną. . Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Właśnie o to mi chodziło. Dziękuję. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi