slimowski Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Witam! Postanowiłem przeinstalować system z vista na siódemkę. Na początku dokonałem formatu partycji z systemem (nie chciałem żeby zostały ustawienia z poprzedniej wersji systemu). Następnie gdy chciałem zainstalować win7 pojawił się komunikat "Instalator nie mógł utworzyć nowej partycji systemowej ani zlokalizować istniejącej partycji systemowej. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz plik dziennika instalatora systemu windows". Stosowałem się do tego tutoriala youtube.com/watch?v=ngYLxX_Uy2A, jedyne co to na liście partycji pojawił się Typ - Systemowy ale zainstalowac sie systemu nie da System normalnie też sie nie ładuje bo nie ma partycji systemowej. Ponowna próba instalacji visty niestety też nic nie daje W załączniki zamieszczam zdjęcie z listy partycji \Niestety w grę nie wchodzi format całego dysku, na pozostałych partycjach mam ważne dane Odnośnik do komentarza
adacho Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Czy ty chcesz mieć na jednym dysku Vistę, a na drugim 7? Bo nie za bardzo rozumiem. Jeżeli chcesz zmienić system musisz go całkowicie sformatować i zainstalować od nowa. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Jaki to sprzęt i z jakim BIOS - typowy czy UEFI? Co jest na partycji 1,5 GB - partycja 1? Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Dzieje się tak dlatego, że partycja na której miałeś zainstalowaną vistę była jednocześnie partycją rozruchową systemu, instalator win 7 natomiast domyślnie szuka oddzielnej partycji rozruchowej niż ta na której ma się znaleźć sam system i nie znajduje takowej (nie znajduje też wolnego miejsca na jej utworzenie. Możesz usunąć rzeczoną partycję i pozwolić instalatorowi na automatyczne uporanie się w ramach wolnego miejsca bądź utworzyć w tym miejscu dwie partycje, pierwsza minimalna (np. domyślne 100 MB) i nadać jej atrybut partycji aktywnej i drugą na właściwy system. pzdr Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Czy ty chcesz mieć na jednym dysku Vistę, a na drugim 7? Bo nie za bardzo rozumiem. Jeżeli chcesz zmienić system musisz go całkowicie sformatować i zainstalować od nowa. Zdecydowanie chce mieć tylko jeden system. WIndows 7. Niestety cały czas nie mogę sobie poradzić z instalacją Jaki to sprzęt i z jakim BIOS - typowy czy UEFI? Co jest na partycji 1,5 GB - partycja 1? Niestety nie wiem gdzie sprawdza się rodzaj biosu. Jedynie co w nim znalazłem to że jest to wersja v2.40 Sprzęt to ta Toshiba http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Toshiba-Satellite-A350.14422.0.html Partycja w teori jest pusta - ogólnie dla mnie trochę dziwne bo mam jeden dysk ale gdy wybieram w biosie opcję bootowania to jest podzielone jakby na dwa dyski Dzieje się tak dlatego, że partycja na której miałeś zainstalowaną vistę była jednocześnie partycją rozruchową systemu, instalator win 7 natomiast domyślnie szuka oddzielnej partycji rozruchowej niż ta na której ma się znaleźć sam system i nie znajduje takowej (nie znajduje też wolnego miejsca na jej utworzenie. Możesz usunąć rzeczoną partycję i pozwolić instalatorowi na automatyczne uporanie się w ramach wolnego miejsca bądź utworzyć w tym miejscu dwie partycje, pierwsza minimalna (np. domyślne 100 MB) i nadać jej atrybut partycji aktywnej i drugą na właściwy system. pzdr W takim razie co powinienem zrobić? Partycje 2 podzielić jeszcze na dwie partycje i dopiero próbować instalować? Co z partcyją 1? Ją też już formatowałem i kasowałem a wcześniej była oznaczona typem OEM więc może ona była jako roruchowa? Próbowałem ją usunąć i instalować na aktywnej partycji 2 ale nic to nie dało Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 jesli twoje dane są na partycji Staff i Slimowski, a system Vista był na oznaczonej jako system to należy usunąć obie partycje (ta malutka i system) z powstałego obszaru utworzyć jedną. Ponieważ instalator Windowsa jest ułomny, proponuje skorzystać z Gparted. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zakładam, że chcesz zachować partycję 3 Stuff. W oknie, które pokazałeś wybierasz zaawansowane opcje dysku. Usuwasz partycję 1 i 2. Powinno powstać nieprzydzielone miejsce i to miejsce wskazujesz do instalacji systemu z opcją formatowania przez instalator. W ten sposób instalator wykona stosowne zmiany i powinien bez problemu zainstalować system. Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Dane są na partycjach stuff i slimowski więc je należy ocalić Jeżeli chodzi o gparted to już wcześniej próbowałem i niestey wiesza się przy bootowaniu na tym obrazie Usunąłem partycję i próbowałem zainstalować jeszcze raz - niestet yw dalszym ciągu dzieje sie to co na załączonym obrazku Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 A po co to zdjecie z linuxa? To standardowy komunikat. Dojdź do części obrazkowej Gparted i wstaw fotkę[ Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Tak, tylko że na tym obrazie mi się zwiesza. I nie da się zrobić nic więcej Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 masz inny pendrak dla gparted? To do dzieła http://www.pendrivelinux.com/install-gparted-on-usb-flash-drive-using-windows/ Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Czy na tym obrazku z W7 (nieprzydzielone miejsce) nie działa Formatuj lub Nowy i formatuj? Zastanawia mnie to, że jak pisałeś masz jeden dysk fizyczny a instalator widzi dwa chociaż wg. mnie to ten sam dysk tylko drugi ma partycję logiczną. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Usuwasz partycję (partycje) które chcesz usunąć. Następnie (ciągle będąc w instalatorze windows) wciskasz klawisze SHIFT + F10 - powinno to odpalić konsolę. W konsoli odpalamy diskpart i wydajemy komendy. sel dis 0 cre par pri size=100 act cre par pri exit w tym momencie powinny się pojawić w instalatorze właściwe partycje (być może wymaga odświeżenia), wybierz właściwą partycję dla instalacji, windows powinien już zauważyć tą systemową. pzdr Jeżeli instalator nadal będzie stroił fochy problem może siedzieć gdzie indziej. Zamiast kopać się z koniem proponuję wtedy instalację ręczną z pomocą imagex która jest o wiele bardziej elastyczna niż to na co pozwala instalator. Trzeba sobie przygotować dodatkowe programy z zestawy deploy które w winpe 3.0 na którym zbudowany jest instalator nie są dostępne a mianowicie imagex i bootsect (potrzebny jest jeszcze bcdboot ale ten powinien być domyślnie dostępny. Procedurę opisywałem już na forum ale jeżeli zajdzie taka potrzeba to powtórzę. pzdr Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 masz inny pendrak dla gparted? To do dzieła http://www.pendrivelinux.com/install-gparted-on-usb-flash-drive-using-windows/ Poprzednio też "leciałem" z pendrive i niestety zawieszało ekran, teraz też ale nie ma żadnego komunikatu tylko ciemny obraz. Czy na tym obrazku z W7 (nieprzydzielone miejsce) nie działa Formatuj lub Nowy i formatuj? Pojawia się ciągle ten sam komunikat co poprzednio przy próbie instalowania. Usuwasz partycję (partycje) które chcesz usunąć. Następnie (ciągle będąc w instalatorze windows) wciskasz klawisze SHIFT + F10 - powinno to odpalić konsolę. Pojawiły się te partycję. Na Dysku 0 partycja 1 nie można zainstalować systemu bo partycja jest za mała. Mam partycję nr 2 zrobić na aktywną/systemową? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Partycja 1 - ustawiasz Aktywna. To już jest wykonane poleceniem @maggrega. Wykonaj Odśwież. Instalacja systemu - partycja 2. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Hmmm a teraz nie jest Partyucja 1 jako aktywna (jak typ jest systemowy?) Na partycji 2 niestety nie da się nagrać, ciągle ten sam komunikat (tzn "Instalator nie mógł utworzyć nowej partycji systemowej ani zlokalizować istniejącej partycji systemowej. Aby uzyskać więcej onformacji, zobacz plik dziennika instalatora systemu WIndows.") Gdzieś na zagranicznym forum wyczytałem że przy instalacji najlepiej odpiąć drugi dysk (jeżeli jest) u mnei go nie ma ale system rozpoznaje tak jak by był. Czy jest opcja gdzieś w biose żeby to wyłączyć? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Ten lapek zgodnie z linkowanym opisem ma 2 x 250 GB dyski. W BIOS w sekcji BOOT możesz wyłączyć ten drugi dysk jako ten z którego w kolejności system ma startować. Tylko nie wiem czy potrafisz go odróżnić. Powinien być na drugim miejscu. EDYTA Czy tu przypadkiem wcześniej nie było konfiguracji RAID0? Bo jeżeli tak to zapomnij o wyłączeniu jednego dysku - wszystko stracisz. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Szczerze nawet nie wiem czym jest ta konfiguracja. Ja niczego nie ustawiałem więc było tak jak ze sklepu. Da się to jakoś sprawdzić? Czy mechaniczne rozłączenie dysków też zadziała w ten sposób? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Szukaj w Bios czegoś typu tryb pracy kontrolera SATA - czy tam nie jest RAID. Tu musi odpowiedzieć ktoś kto ma RAID - jak to jest obrazowane w przypadku instalacji. Nie mam takich doświadczeń. Zastanowił mnie fakt iż uparcie pisałeś, że masz tylko jeden dysk. Przypomnij sobie w jaki sposób tworzyłeś na Vista partycję Slimowski. To partycja Logiczna utworzona na partycji Rozszerzonej. Czy wówczas w zarządzaniu dyskami miałeś je dwa czy jeden? Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 W biosie jest coś takiego jak "SATA Controller Mode" ustawione na AHCI (można zmienic na compatibility). Co do ilości dysków to fakt, popełniłem błąd. Jednak wiem że nie było nic przy nim robione, czy RAID może być ustawiony na kompach prosto z salonu?Niestety co do partycji slimowski to sobie nie przypomnę, tworzona była jakieś 4-5 lat temu.Czy z pozycji BIOS jest możliwość odłączenia dysku? czy będzie trzeba rozkręcać obudowe i dostać się do środka? Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 No i udało się! Podaje rozwiązanie dla potomnych! Nie wiedzieć czemu nie dało się nagrać 7 w momencie gdy były podpięte dwa dyski. Zaryzykowałem i odpiąłem drugi dysk i instalacja przebiegła w kilka minut! Dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie tematem! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi