qqxkind Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 witam jak wyczyscic dane synchronizacji na serwerze google ktore sa zainfekowane tym syfem dziekuje logi raczej nie sa potrzebne bo to cos siedzi na serwerze z synchronizacja Odnośnik do komentarza
student Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 wystarczyło poszukać Support Google. przewiń troszkę w dół…otwórz (kliknięciem na element) sekcje: Usuwanie zsynchronizowanych informacji z kontem Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 logi raczej nie sa potrzebne bo to cos siedzi na serwerze z synchronizacja Synchronizacja to przyczyna, ale lokalne wystąpienie Google Chrome także musi być wyczyszczone. Wyłączenie synchronizacji nie spowoduje wyczyszczenia wszystkich składników qone8 z dysku (m.in. zainfekowane skróty LNK). Tak więc logi nadal aktualne: KLIK. Podaj FRST (trzy raporty: główny, Addition i Shortcut) oraz OTL. . Odnośnik do komentarza
qqxkind Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 dzieki dolanczam logi ale nie wygenerowalo mi loga shortcuts edit : dobra jest ,faktycznie synchronizacja juz jest czysta a syf nadal aktywny FRST.txt Extras.Txt Addition.txt OTL.Txt gmer.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Na początek uwaga, krytyczny poziom aktualizacji systemu: Microsoft Windows XP Home Edition Service Pack 2 (X86) OS Language: English(US) Internet Explorer Version 6 Nie daleko system zajedzie na tym, zwłaszcza że wsparcie dla XP już wygasło. Na koniec będziesz uzupełniał wszystkie zaległe aktualizacje. Co tu było wcześniej robione w ramach czyszczenia lokalnego Google Chrome? Stan obecny: wejście Goole Chrome jest na liście zainstalowanych, a żaden log nie wykrywa konfiguracji tej przeglądarki, co sugeruje że usunięto niepoprawnie profil i/lub plik Preferences jest uszkodzony. Jedną z przyczyn może być AdwCleaner, który definitywnie był tu użyty. Na teraz zadaję te działania: 1. W Google Chrome: Ustawienia > karta Rozszerzenia > sprawdź co tam widać i odinstaluj wszystkie nieznane obiekty, o ile coś w ogóle jest Ustawienia > karta Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane > zjedź na sam spód i uruchom opcję Zresetuj ustawienia przeglądarki. Zakładki i hasła nie zostaną naruszone. Ustawienia > karta Ustawienia > sekcja Wyszukiwanie > klik w Zarządzanie wyszukiwarkami > skasuj z listy niedomyślne śmieci (o ile będą). Ustawienia > karta Historia > wyczyść Zresetuj cache wtyczek. W pasku adresów wpisz chrome://plugins i ENTER. Na liście wtyczek wybierz dowolną i kliknij Wyłącz. Następnie wtyczkę ponownie Włącz. 2. Odinstaluj mierne skanery: SpyHunter (skaner wątpliwej reputacji) + Spybot - Search & Destroy (przestarzała konstrukcja, słaby w dzisiejszych warunkach). 3. Zresetuj plik HOSTS do postaci domyślnej za pomocą narzędzia Fix-it: KLIK. 4. Zrób nowy log FRST z opcji Scan (bez Addition i Shortcut). Dołącz też logi z folderu C:\AdwCleaner. . Odnośnik do komentarza
qqxkind Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 zrobione dziekuje logi z adwcleaner sa stare acha z aktualizacjami bedzie problem bo mam jakies bledy w systemie i nie potrafie skutecznie sfinalizowac instalacji sp3 edit : ok to tez zrobione pytanie czy sam sp3 wystarczy bo to z 2008? FRST.txt AdwCleanerR0.txt AdwCleanerS0.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Log nie wykazuje żadnych zmian pod kątem Google Chrome, tzn. nadal nie jest w ogóle wykrywane. Pytania: czy ta przeglądarka działa, czy podczas jej uruchamiania zgłasza się jakiś określony błąd, czy w przeglądarce nadal ujawnia się qone8 (a jeśli, to gdzie konkretnie)? mam jakies bledy w systemie i nie potrafie skutecznie sfinalizowac instalacji sp3 edit : ok to tez zrobione pytanie czy sam sp3 wystarczy bo to z 2008? Nie, SP3 to jest tylko bazowa aktualizacja. Należy uzupełnić z Windows Update wszystkie dodatkowe wydane po tym czasie (będzie tego spora ilość). Czy jest jakiś problem z dalszymi aktualizacjami, jakieś błędy? . Odnośnik do komentarza
qqxkind Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 google chrome dziala normalnie qone8 definitywnie zniklo aktualizacje zaczely sie w koncu sciagac Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Skoro Google Chrome jest sprawne, a oznak infekcji w nim brak, to już tego nie drążę. Doczyść szczątki po odinstalowanym tandemie SpyHunter i Spybot. Wymontowanie Spybota z Dzienika zdarzeń wymaga wstrzymania usługi Dziennik zdarzeń, toteż muszą iść dwa skrypty: 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Spybot - Search & Destroy C:\Documents and Settings\johny\Desktop\SpyHunter 4.12.13.4202 C:\Program Files\Enigma Software Group C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy 2 C:\WINDOWS\46B04D534E344388B6EE80FAB66AEF9B.TMP C:\WINDOWS\system32\Drivers\etc\hosts.*.backup CMD: sc config Eventlog start= disabled Reboot: Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Zostanie wymuszony restart. Zachowaj wynikowy fixlog.txt. 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: C:\WINDOWS\system32\config\SpybotSD.evt CMD: sc config Eventlog start= auto Reboot: Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Zostanie wymuszony restart. Powstanie kolejny fixlog.txt. 3. Przedstaw oba pliki fixlog.txt. . Odnośnik do komentarza
qqxkind Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 podaje oba pliki Fixlog.txt Fixlog2.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Akcje pomyślnie wykonane. Kończymy: 1. Uruchom TFC - Temp Cleaner. 2. Usuń używane narzędzia za pomocą DelFix. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. . Odnośnik do komentarza
qqxkind Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 gotowe ale nie rozumiem skad sp2 skoro zainstalowalem juz sp3 aktualizacja automatyczna padla nic sie nie sciaga i jeszcze jedno wyskakuje blad skypa przy starcie systemu w kazdym badz razie dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Przepraszam, oczywiście mówiliśmy już o tym i poprzednie logi pochodzą pewnie sprzed aktualizacji. Wymazuję ustęp o aktualizacji. aktualizacja automatyczna padla nic sie nie sciaga Nie wiem czy dobrze rozumiem. Co to oznacza? Widzisz coś w oknie do pobrania, ale to nie chce się pobrać? jeszcze jedno wyskakuje blad skypa przy starcie systemu Komunikat mówi, iż jest uszkodzony plik wymieniony na komunikacie. Podaj skan na wystąpienia tego pliku. Uruchom SystemLook i do okna wklej: :filefind windowscodecs.dll Klik w Look i przedstaw wynikowy raport. . Odnośnik do komentarza
qqxkind Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 tzn ze komputer zachowuje sie tak jak gdyby aktualizacja wogole byla wylaczona SystemLook.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 1. Przesyłam poprawny plik: KLIK. Rozpakuj i ulokuj plik wprost na C:\. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Replace: C:\WindowsCodecs.dll C:\WINDOWS\system32\WindowsCodecs.dll Reboot: Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. System zostanie zresetowany. 2. Przedstaw wynikowy plik fixlog.txt i potwierdź ustąpienie błędu. tzn ze komputer zachowuje sie tak jak gdyby aktualizacja wogole byla wylaczona Nadal nie rozumiem opisu. Opisz mi dokładnie co widzisz, czy strona Windows Update jest w ogóle niedostępna, czy też jest lecz nie pokazuje nic do pobrania, czy może są jakieś błędy. . Odnośnik do komentarza
qqxkind Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 blad dalej wystepuje ponadto zainstalowala mi sie masa programow a strona startowa to jakis sweet page wszystko przez to ze klikalem tylko ok przy instalalacji managera wymaganego do sciagniecia pliku dll a aktualizacje sa wlaczone ale kompletnie nic sie nie dzieje cisza Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 blad dalej wystepuje Nic się nie wykonało, bo zaplątał mi się błąd (już skorygowany powyżej). Powtarzaj ten skrypt: Replace: C:\WindowsCodecs.dll C:\WINDOWS\system32\WindowsCodecs.dll Reboot: ponadto zainstalowala mi sie masa programow a strona startowa to jakis sweet page wszystko przez to ze klikalem tylko ok przy instalalacji managera wymaganego do sciagniecia pliku dll O mój Boże. Przecież pobieranie z linka nie wymaga żadnego menedżera, kliknąłeś na spodni link sponsorowany na stronie! Bezpośredni link pobierania jest tu: Poproszę o nowe logi FRST (wszystkie trzy). I do czytania czego unikać, czyli m.in. przycisków "Download" wmanewrowanych by je kliknąć: KLIK. Ten qone8 prawdopodobnie nabyto wcześniej w podobny sposób. a aktualizacje sa wlaczone ale kompletnie nic sie nie dzieje cisza qqxkind, ale ja chcę byś mi to wyjaśnił dokładnie. Gdzie ta "cisza", bo ciągle widzę tu multum wwariantów i nie wiem o co Ci chodzi: - klikasz na link Windows Update w Menu Start i okno się nie pokazuje - uruchamiasz Windows Update i w pokazanym oknie jest kompletnie pusto (żadnych napisów, żadnych danych) - uruchamiasz Windows Update i chcesz wyszukiwać aktualizacje, ale brak wykrytych Opisz krok po kroku co widzisz. I zważ na to, że XP nie jest już wspierany, można pobrać tylko łaty wcześniej pobrane, nowych już nie będzie. . Odnośnik do komentarza
qqxkind Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 ok blad juz nie wyskakuje syf ubilem adwcleanerem a aktualizacje to ja wlaczylem w security center inaczej nie wiem jak to zrobic a na piechote nie bede ich sciagac logi dam pozniej bo teraz nie mam czasu dzieki Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 "syf ubilem adwcleanerem" - ja nie bez powodu prosiłam o logi i nie zalecałam używania AdwClewaner bez sprawdzenia co jest. Zdaj sobie sprawę, że użycie AdwCleaner bez poprawnej deinstalacji adware przez Dodaj/Usuń oraz menedżery przeglądarek to błędna metoda, zostawia więcej śmieci. AdwCleaner nie zastępuje deinstalacji. Logi z FRST (wszystkie trzy) nadal aktualne. A skoro był używany AdwCleaner, to dostarcz logi które utworzył w katalogu C:\AdwCleaner. . Odnośnik do komentarza
qqxkind Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 podaje logi a jezeli chodzi o ten syf to zrobilem to tak: usunalem wszystkie programy ktore sie zainstalowaly poprzez dodaj usun programy a google chrome zresetowalem, dopiero potem uzylem adwcleanera Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt AdwCleanerR0.txt AdwCleanerS0.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 1. Poprawki. Otwórz Notatnik i wklej w nim: HKU\S-1-5-21-789336058-113007714-725345543-1004\...\Run: [Tiny download manager] => "C:\Documents and Settings\johny\Local Settings\Application Data\DM\TinyDM.exe" /M S3 esgiguard; \??\C:\Program Files\Enigma Software Group\SpyHunter\esgiguard.sys [X] C:\Documents and Settings\johny\Local Settings\Application Data\*.tmp C:\Documents and Settings\johny\Local Settings\Application Data\AnyProtectScannerSetup.exe C:\Documents and Settings\johny\Local Settings\Application Data\cache C:\Documents and Settings\johny\Local Settings\Application Data\DM C:\Documents and Settings\johny\Local Settings\Temp\*.exe C:\Documents and Settings\johny\UserData C:\Program Files\Yahoo! C:\WINDOWS\system32\sqlite3.dll CMD: rd /s /q C:\AdwCleaner CMD: rd /s /q C:\FRST-OlderVersion CMD: del /q C:\DelFix.txt CMD: del /q C:\FRST.exe CMD: del /q C:\FRST.txt CMD: del /q C:\windowscodecs.dll CMD: del /q "C:\Documents and Settings\johny\Desktop\FRST.txt" CMD: del /q "C:\Documents and Settings\johny\My Documents\Addition.txt" CMD: del /q "C:\Documents and Settings\johny\My Documents\Extras.Txt" CMD: del /q "C:\Documents and Settings\johny\My Documents\FRST.txt" CMD: del /q "C:\Documents and Settings\johny\My Documents\gmer.txt" CMD: del /q "C:\Documents and Settings\johny\My Documents\OTL.Txt" CMD: del /q "C:\Documents and Settings\johny\My Documents\SystemLook.txt" CMD: del /q "C:\Documents and Settings\johny\My Documents\windowscodecs.zip" Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Przedstaw wynikowy fixlog.txt. 2. Po instalacji Spybot ostał się zmodyfikowany plik HOSTS. Zresetuj go narzędziem Fix-it: KLIK. 3. Nadal widzę, że nie został zaktualizowany Internet Explorer: Microsoft Windows XP Home Edition Service Pack 3, v.3264 (X86) OS Language: English(US) Internet Explorer Version 6 Windows Update go nie pokazuje? Co się dzieje przy próbie ręcznej instalacji z pełnego instalatora podanego w przyklejonym temacie (KLIK)? Jakieś podejście z IE8 już było, na dysku jest log C:\WINDOWS\ie8_main.log. Dostarcz go. . Odnośnik do komentarza
qqxkind Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 tak ie8 byl instalowany ale instalacja sie nie powiodla loga nie potrafie przeslac dlatego przesylam go jako .txt Fixlog.txt ie8_main.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 W załącznikach dopuszczam tylko rozszerzenia *.TXT, dlatego *.LOG nie dało się doączyć. Niestety z dostarczonego raportu nic nie wynika, w logu stoi iż instalacja została anulowana ręcznie i żadnych detali: 00:31.687: INFO: Installer return value: hr=0x00000011 00:32.062: ERROR: Setup exit code: 0x00000011 (The user cancelled the installation). Na razie nie przychodzi mi do głowy nic innego niż punkty A i D z artykułu: KB949220. Punkt D, czyli czysty rozruch, w wersji dla XP opisany tutaj: KB310353. . Odnośnik do komentarza
qqxkind Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 ok jutro zrobie wedlug wskazowek Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi