jachu876 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Witam. Mam problem z dostępem do plików, tj. zdjęcia czy utwory mp3. Próbowałem na wszelkie sposoby odzyskać dostęp do tych plików, ale niestety bezskutecznie. Mam 3 partycje: C, D, E i F. Na tej ostatniej partycji właśnie jest problem. Wczoraj tak przekombinowałem, że ten dysk wogóle jest dostępny (odmowa dostępu). Cofnąć zmian nie mogę, bo miałem wyłączone przywracanie systemu na tej partycji. Czy da się to jakoś naprawić? Próbowałem zmienić we właściwości/zabezpieczenia/zaawansowane/uprawnienia Zaznaczyłem tam ptaszkiem "dziedzicz po obiekcie nadrzędnym..." Próbowałem na wszystkie sposoby, ale nie dało to żadnego rezultatu. W konsekwencji wogóle nie mogę tej partycji F otworzyć. Załączam log z: OTL i FRST Dodam, że system to win XP PRO SP3 Pozdrawiam FRST.txt Addition.txt OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Temat przenoszę do działu Windows. Problem zasadniczy nie powinien mieć związku z infekcją. Ale infekcja owszem tu jest (fałszywy "aktualizator Realtek" jakoby od "Microsoftu"). W spoilerze czyszczenie. Zabrakło raportu GMER. 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: (Microsoft) C:\RealtekSoundDriver\Updater.exe HKCU\...\Run: [FlashUpdaterr] - C:\RealtekSoundDriver\Updater.exe [24576 2014-02-16] (Microsoft) ProxyEnable: Internet Explorer proxy is enabled. ProxyServer: http=127.0.0.1:8087;https=127.0.0.1:8087; FF Plugin: @real.com/nppl3260;version=6.0.11.2027 - C:\Program Files\Real Alternative\browser\plugin\nppl3260.dll No File FF Plugin: @real.com/nprpjplug;version=6.0.12.1040 - C:\Program Files\Real Alternative\browser\plugin\nprpjplug.dll No File S1 AmdK8; system32\DRIVERS\AmdK8.sys [x] S3 SG762_XP; system32\DRIVERS\WlanBZXP.sys [x] C:\Documents and Settings\Tomek\Dane aplikacji\newnext.me C:\RealtekSoundDriver\Updater.exe Folder: C:\RealtekSoundDriver CMD: netsh firewall reset Reboot: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. System zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 2. Uruchom TFC - Temp Cleaner. 3. Zrób nowy log FRST z opcji Scan (bez Addition i Shortcut) i zaległy GMER. Dołącz też plik fixlog.txt. Mam 3 partycje: C, D, E i F. Na tej ostatniej partycji właśnie jest problem. Wczoraj tak przekombinowałem, że ten dysk wogóle jest dostępny (odmowa dostępu). (...) Próbowałem zmienić we właściwości/zabezpieczenia/zaawansowane/uprawnienia Zaznaczyłem tam ptaszkiem "dziedzicz po obiekcie nadrzędnym..." Próbowałem na wszystkie sposoby, ale nie dało to żadnego rezultatu. W konsekwencji wogóle nie mogę tej partycji F otworzyć. Obecnie FRST w ogóle nie widzi tej partycji: ==================== Drives ================================ Drive c: () (Fixed) (Total:29.29 GB) (Free:8.86 GB) NTFS ==>[Drive with boot components (Windows XP)] Drive d: (Dysk lokalny) (Fixed) (Total:78.13 GB) (Free:18.78 GB) NTFS Drive e: (gry i programy) (Fixed) (Total:78.13 GB) (Free:14.8 GB) NTFS ==================== MBR & Partition Table ================== Disk: 0 (Size: 233 GB) (Disk ID: EF4CEF4C) Partition 1: (Active) - (Size=29 GB) - (Type=07 NTFS) Partition 2: (Not Active) - (Size=204 GB) - (Type=OF Extended) Jaki był błąd przy próbie otwierania partycji przed podjęciem operacji z uprawnieniami? Zrób zrzuty ekranu z: - Przystawki diskmgmt.msc - Zabezpieczenia > Zaawansowane > karty Uprawnienia i Właściciel. . Odnośnik do komentarza
jachu876 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zapomniałem dodać raportów. Już wrzucam. Niestety nie dodam raportu z GMER, gdyż po uruchomieniu programu po chwili wyświetla się niebieski ekran informujący o poważnym błędzie Fixlog.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Jeśli chodzi o uprawnienia dysku F, czy w karcie Właściciel da się ustawić tam Administratorów? Odnośnik do komentarza
jachu876 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Niestety nie da się. Teoretycznie można ustawić, ale gdy klikam "zastosuj" wyskakuje komunikat odmowa dostępu. Tak działo się, gdy normalnie uruchamiałem system. Nieco sytuacja poprawiła się, gdy uruchomiłem system w trybie awaryjnym. Zalogowałem się na konto administratora i przywróciłem uprawnienia. Teraz mogę normalnie otwierać partycję F, ale te foldery i pliki w nich zawarte (zdjęcia oraz mp3), które wcześniej nie otwierały się, nadal nie otwierają się. Natomiast pozostałe są dostępne. Uprawnienia mogę zmieniać. Wszystkie opcje są dostępne, ale żadna zmiana tych opcji nie daje pożądanego efektu. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Teraz mogę normalnie otwierać partycję F, ale te foldery i pliki w nich zawarte (zdjęcia oraz mp3), które wcześniej nie otwierały się, nadal nie otwierają się. Natomiast pozostałe są dostępne. Uprawnienia mogę zmieniać. Wszystkie opcje są dostępne, ale żadna zmiana tych opcji nie daje pożądanego efektu. Czy przyznając uprawnienia zaznaczyłeś opcje rekursywnego przetwarzania podobiektów? Jaki błąd obecnie zwraca próba otworzenia tych folderów i plików? - Jeśli jest to "Odmowa dostępu" lub "Nie można uzyskać dostępu...", to spróbuj narzędzie GrantPerms. Obsługa: wklejasz w oknie dokładne ścieżki do każdego folderu / pliku i klik w Unlock. - Jeśli inny błąd, podaj jaki, bo na razie są sugerowane tylko uprawnienia, a nie wiadomo czy w tym rzecz. . Odnośnik do komentarza
jachu876 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zaznaczałem te opcje i odznaczałem. Efekt bez zmian. Foldery otwierają się. Sprawdzałem na zdjęciach. Poprzez "podgląd obrazów i faksów systemu windows" otwiera się z komunikatem "podgląd niedostępny. Teraz spróbuje narzędziem GrantPerms. Nadal bez zmian. Odnośnik do komentarza
jachu876 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Czy jest jeszcze jakiś sposób, żeby odzyskać dostęp do plików? Odnośnik do komentarza
jachu876 Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Czy miał ktoś podobny problem i udało się to rozwiązać? Proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi