bialykaszalot Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 z góry przepraszam za zły dział, nie wiedziałem gdzie napisać. zastanawia mnie jedna rzecz, nigdy nie widziałem adware które zaatakowało przeglądarkę Opera. z jakiego to powodu? Odnośnik do komentarza
artus72 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Powód jest bardzo prozaiczny - niewielki udział przeglądarki w ogólnym rynku tego typu softu. Na całym świecie zaledwie kilka procent użytkowników ma zainstalowaną Operę. Więc nie opłaca się pisać/wymyślać/wysyłać dodatków które wymagają wcześniejszego złamania zabezpieczeń/deasemblacji kodu aplikacji. Osobnym zagadnieniem jest, czy najnowsze wersje (>12.16) zyskują nowych userów, czy tylko zniechęciły starych. Ja osobiście siedzę na 12.16 (ostatnia z silnikiem Presto) i nie zamierzam instalować tych chromopodobnych wcieleń znakomitego niegdyś programu. Nie jestem w swoich odczuciach odosobniony. Zastanawiające, że stare forum Opery, na którym można było znaleźć mnóstwo ciekawych porad udzielanych przez zapaleńców-fachowców zostało zlikwidowane. Zapewne jednym z powodów był fakt, że forumowicze nie zostawiali suchej nitki na najnowszych wersjach (i prezesach Opera ASA). Więc jeśli tendencja jest wzrostowa, będzie i adware. Zaufaj mi Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Temat przenoszę do innego działu. Dodam: nigdy nie widziałem adware które zaatakowało przeglądarkę Opera 1. Zasięg się zmienia. Temat z forum: KLIK. Od kiedy Opera chodzi na Blink (Opera 15+) ma identyczne formaty jak Google Chrome, więc sprawy są niejako uproszczone, jeśli chodzi o portowanie rozszerzeń. Dlatego też zaproponowałam skan Opery (15+) i za jakiś czas FRST prawdopodobnie będzie to mieć. 2. Niezależnie od wersji Opery (Opera 12.16 czy Opera 15+) dotykają jej infekcje skrótów przeglądarek. Takie tematy były na forum zarówno w kontekście starej Opery, jak i nowej. . Odnośnik do komentarza
Kate Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Ja osobiście siedzę na 12.16 (ostatnia z silnikiem Presto) i nie zamierzam instalować tych chromopodobnych wcieleń znakomitego niegdyś programu. Nie jestem w swoich odczuciach odosobniony. Możesz jeszcze wersję 12.17 na Windows zainstalować z fix-em pod heartbleed blogs.opera.com Mac and Linux are not affected, and will not receive a 12.17 update. Odnośnik do komentarza
Dizek Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Co wy piszecie? Używacie chociaż Opery? Opera jest wporzo. Używam i nie narzekam i żadnych wirusów nie mam, bo wirusy omijają Operę, haha Odnośnik do komentarza
night Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Również używam Opery 12.16 i jestem mega zadowolony ale co do adware, już chyba raz mi się coś przyplątało Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi