darek90 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Już kilka dni skanuję komputer Malwarebytes Anti-Malware i cały czas mam takie coś (daję raport tylko z folderu , w którym są wirusy) : http://imagizer.imageshack.us/a/img827/6073/n4c6.png Gdy usunę te pliki i zrestartuję system to znowu się pojawiają , tak jakby od nowa. Proszę o pomoc w usunięciu ich. System: Windows 8.1 64-bit Addition.txt Extras.Txt FRST.txt OTL.Txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 MBAM wykrywa składniki Bitcoin Minera w katalogu tymczasowym. To nie są wszystkie jego składniki, stąd usuwanie niepomyślne, ten miner uruchamia się przez Harmonogram zadań. Do wdrożenia następująca operacja: 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: () C:\Windows\Temp\svchost.exe Task: {8524FD40-C7C9-410C-93C3-C8753334C2A0} - System32\Tasks\Origin => C:\Users\DarekW\AppData\Roaming\Origin\update.vbe [2014-04-05] () C:\Users\DarekW\AppData\Roaming\Origin\update.vbe HKLM\...\Run: [] - [X] HKLM-x32\...\Run: [fst_pl_81] - [X] HKLM\...\Policies\Explorer: [NoControlPanel] 0 S3 GPU-Z; \??\C:\Users\DarekW\AppData\Local\Temp\GPU-Z.sys [X] GroupPolicy: Group Policy on Chrome detected StartMenuInternet: IEXPLORE.EXE - iexplore.exe SearchScopes: HKCU - {5348BE2E-5B3A-4F26-98AF-A7FBDB67F2CA} URL = Reg: reg add "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /v DefaultScope /t REG_SZ /d {5348BE2E-5B3A-4F26-98AF-A7FBDB67F2CA} /f Reg: reg add "HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /v DefaultScope /t REG_SZ /d {5348BE2E-5B3A-4F26-98AF-A7FBDB67F2CA} /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reboot: Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. System zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt. 2. Uruchom TFC - Temp Cleaner. 3. Uruchom narzędzie Fix-it restujące plik HOSTS: KLIK. 4. Zrób nowy skan FRST, zaznacz ponownie pole Addition, by powstały dwa raporty. Dołącz też plik fixlog.txt oraz logi z folderu C:\AdwCleaner (był używany). . Odnośnik do komentarza
darek90 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Po uruchomieniu narzędzia z pkt 3 mam taki błąd : http://imagizer.imageshack.us/a/img198/1936/wt1v.png Da się to zrobić jakoś inaczej ,czy ja popełniłem jakiś błąd ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Prawdopodobnie Fix-it nie jest kompatybilny z Windows 8.1 (artykuł wymienia jednak Windows 8). 1. Prawoklik na plik Fix-it > wejdź do karty Zgodność > sprawdź czy się da ustawić Windows 8 lub Windows 7. Jeśli tak, uruchom ponownie Fix. 2. Jeśli nie, zrób ręczną edycję. Z prawokliku na C:\Windows\notepad.exe wybierz Uruchom jako Administrator. W Notatniku otwórz plik C:\Windows\system32\drivers\etc\hosts i z pliku wytnij tę linię: 54.204.28.26 nikdaiaidiiiogaidkkekcmokcgcdeac Zapisz zmiany w pliku. . Odnośnik do komentarza
darek90 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Odpaliłem w trybie zgodności z ostatnią wersją systemu i zadziałało AdwCleanerR0.txt AdwCleanerR1.txt AdwCleanerR2.txt AdwCleanerR3.txt AdwCleanerS0.txt AdwCleanerS1.txt AdwCleanerS2.txt AdwCleanerS3.txt Addition.txt Fixlog.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Ten Fix-it niestety nie wykonał poprawnie zadania, nie zdołał pliku skorygować i plik został usunięty, co skutkuje teraz błędami: Hosts: Hosts file not detected in the default directorySystem errors:=============Error: (04/12/2014 08:58:27 PM) (Source: Microsoft-Windows-DNS-Client) (User: ZARZĄDZANIE NT)Description: Wystąpił błąd podczas próby odczytu lokalnego pliku hosts. 1. Włącz pokazywanie rozszerzeń: w Opcje folderów i wyszukiwania > Widok > odznacz Ukrywaj rozszerzenia znanych typów. Z prawokliku na C:\Windows\notepad.exe wybierz Uruchom jako Administrator. W Notatniku wklej:# 127.0.0.1 localhost# ::1 localhostZ menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz pod nazwą hosts bez żadnego rozszerzeniaPlik ma być zapisany w folderze C:\Windows\system32\drivers\etc.2. Zrób nowy log FRST, zaznacz pole Addition i tylko ten log Addition mi dostarcz do weryfikacji.. Odnośnik do komentarza
darek90 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Nie udało mi się tego zrobić przez notatnik, bo cały czas zapisywało z rozszerzeniem .txt. W folderze etc był plik hosts.old , edytowałem i usunąłem linijkę : 54.204.28.26 nikdaiaidiiiogaidkkekcmokcgcdeac i zapisałem jako hosts (usunąłem rozszerzenie .old) Addition.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Na przyszłość: wystarczyło ręcznie usunąć rozszerzenie.txt. A ten edytowany host.old to była kopia utworzona przez narzędzie Fix-it. OK, zadanie wykonane. Finalizujemy czyszczenie: 1. Usuń używane narzędzia za pomocą DelFix. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Zaktualizuj pakiet Microsoft Office Professional Plus 2010 (instalacje pakietów SP). . Odnośnik do komentarza
darek90 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Dziękuję za pomoc Daję log delfix.txt ,bo pod linkiem pisało ,żeby zaprezentować na forum. # DelFix v10.6 - Logfile created 15/04/2014 at 16:11:58 # Updated 11/11/2013 by Xplode # Username : DarekW - DAREK # Operating System : Windows 8.1 (64 bits) ~ Removing disinfection tools ... Deleted : C:\FRST Deleted : C:\AdwCleaner Deleted : C:\Users\DarekW\Desktop\Addition.txt Deleted : C:\Users\DarekW\Downloads\FRST.txt Deleted : C:\Users\DarekW\Downloads\FRST64.exe Deleted : C:\Users\DarekW\Downloads\OTL.exe Deleted : C:\Users\DarekW\Downloads\TFC.exe Deleted : HKLM\SOFTWARE\OldTimer Tools Deleted : HKLM\SOFTWARE\AdwCleaner ########## - EOF - ########## Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 OK, wygląda na to, że akcja wykonana. Gdyby jeszcze jakiś log się gdzieś zaplątał, dokasuj ręcznie. Temat rozwiązany. Zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi