Filipiak Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Witam, Po próbie zainstalowania windowsa xp i przejściu 1 etapu nastepuje restart a potem wyświetla mi się komunikat: "Błąd odczytu dysku. Naciśnij Ctrl+Alt+Del, aby zrestartować". Czy zerowanie załatwi sprawę ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Tu mogą być dwa tematy. 1. Kontroler ustawiony na tryb AHCI w BIOS - konieczna instalacja sterowników z wykorzystaniem F6 lub zmiana trybu pracy kontrolera na IDE. 2. Dysk trup - brak info o stanie dysku np. z wykorzystaniem innego kompa. Odnośnik do komentarza
Filipiak Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Dziekuje za odpowiedź Wiec mnie raczej opcja 1 bo dysk jest widziany w innym komputerze. Wiec mam pytanie czy płytka instalacyjna xp sama sobie doinstaluje brakujące sterowniki? Czy musze sata dodać poprzez nlite? ewentualnie opcja 3 coś zamotałem Jest to stara płyta Asrocka 775i48 dysk napewno sprawny. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Strasznie motasz. Sprawdź w BIOS czy tryb pracy kontrolera jest ustawiony na IDE. Jeżeli na AHCI to zmień. Nie sprawdzałem info o tej płycie. Płytka instalacyjna nie doinstaluje sterowników. Nie pamiętam czy np. XP SP3 posiada je - bo coś kojarzę o pewnych zmianach. Odnośnik do komentarza
Filipiak Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Przepraszam jeżeli nie zrozumiale się wypowiadam. Postaram się jaśniej. Czy zmiana na IDE naprawi problem ? Bo płyta obługuje sata 1 i tak tez dysk był podłączony. ( a nie mam dostępu teraz do 2 kompa) Zaczynajać od początku windows xp działał normalnie pod sata 1 ale wyskoczył problem z explorer.exe podmianaka na nowy nic nie dała wiec uznałem, że zainstaluje winde on nowa i niestety taki błąd wyskakuje. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Wiec mam pytanie czy płytka instalacyjna xp sama sobie doinstaluje brakujące sterowniki? i Nie pamiętam czy np. XP SP3 posiada je - bo coś kojarzę o pewnych zmianach. Płytka z XP SP3 nie ma sterowników SATA do żadnych kontrolerów. Jak zmienisz tryb kontrolera to instalacja powinna ruszyć, czyli instalator zobaczy dysk. Odnośnik do komentarza
Filipiak Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi. Po zmianie na tryb Sata+IDE i zmianie AUTO na LBA Instalacja faktycznie ruszyła a zmieniły się natomiast problemy. Po zainstalowaniu sp3 i restarcie systemu - czarny ekran i tak w kółko, a po 2 i 3 próbie instalacji bład ładowania systemu. Dzisiaj udało mi się to ogarnąc a mianowicie wymiana zasinacza, kabla sata i podmianka dysku. W efekcie czego system już śmiga. Na koniec mam jeszcze takie pytanie. Z czego mogło to wynikac, że mimo zmiany na IDE instalacja nie chciała przejść do 2 etapu? Edit: Chodziło mi bardziej, że już po wymianie w/w elementów instalacja zaskoczyła dopiero za 2 razem. Skoro o blędach mowa to niestety piszac na tym forum ff nie chce mi jakoś podkreślac byków, mimo mojej dysleksji wpisanej w akta Koniec offtopa Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Przecież napisałeś co zostało zrobione. Chyba logiczne, że skoro te operacje, które wymieniłeś, pomogły, to one były winne? Myślisz, że ktoś ma tutaj kryształową kulę i dokładnie wie co było walnięte? Każdy z tych trzech komponentów w przypadku uszkodzenia mógłby dawać takie objawy. I popraw te błędy, bo wyraz "pruba" w pierwszym poście przyprawia mnie o mdłości. Edit Zamiast pisać o dyslekcji mogłeś jednak ten błąd poprawić. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi