Grandalf Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Witam forumowiczów! Jestem nowy na tym forum, przeglądałem kilka wątków z takimi tematami sądząc się podpiąć pod jakiś, ale widzę, że chyba lepiej założyć nowy wątek dla nowej sprawy. Od początku: Pewien czas temu kupiłem lapka Lenovo i7, 8GB RAM, 750 HDD. Fabryczna 7 działała ładnie, szybko się uruchamiała, ale po ponad dwóch latach i mocnym wykorzystywaniu do multimediów start był znacznie opóźniony. Parę dni temu zrobiłem gruntowny reset, dysk wyczyściłem, nowa tablica GPT i włączyłem EFi w Biosie. Sugerując się Win8 w pracy, który na UEFI do okna logowania potrzebuje maks 4s myślałem, że u mnie te kilkanaście się osiągnie. Niestety po instalacji wszelkich sterowników, akutalizacji start nie jest dla mnie zadowalający. Po 90s można zacząć coś robić, przy czym na Chrome czeka się kilkanaście sekund. Poczytałem o WPA, zrobiłem raport, ale nie za dużo mogę z niego wyczytać. Pare sekund mogę zyskać wywalając AVG. Bardzo proszę bardziej doświadczonych użytkowników o pomoc w tej sprawie. _ http://speedy.sh/cSNUs/boot-1.zip Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Spakuj ten plik. Przeciez on waży 472 MB. Ile Ty to wrzucałeś na serwer? Odnośnik do komentarza
Grandalf Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Pomyliłem pliki Kliknąłem i poszedłem, a swoją drogą mam duży up więc poszło dość szybko http://speedy.sh/cSNUs/boot-1.zip Odnośnik do komentarza
Grandalf Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Umieściłem kolejne raporty zgodnie z zaleceniami w podpiętych tematach. Dodam jeszcze, że system był stawiany w piątek więc jest "młodziutki". Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 W dzienniku masz taki bład Error: (04/06/2014 08:38:53 AM) (Source: Service Control Manager) (User: )Description: Usługa Intel® PROSet/Wireless Zero Configuration Service zakończyła działanie; wystąpił następujący błąd:%%-2147196306 Ustaw tryb uruchomienia tej usługi na wyłaczona > restart i sprawdź czy bedziesz miał Wifi. Odnośnik do komentarza
Grandalf Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Tak, WiFi działa, ale nic to nie dało jak narazie. Próbowałem czystego rozruchu, jednak nie miałem możliwości zaznaczenia opcji "uruchomienia diagnostycznego", automatycznie przeskakuje na uruchomienie selektywne z zaznaczonymi usługami systemowymi. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 rozwiąż sobie ten bład w dzienniku Error: (04/06/2014 10:23:32 PM) (Source: WinMgmt)(User: ) Description: //./root/CIMV2SELECT * FROM __InstanceModificationEvent WITHIN 60 WHERE TargetInstance ISA "Win32_Processor" AND TargetInstance.LoadPercentage > 990x80041003 http://support.microsoft.com/kb/2545227 automatycznie przeskakuje na uruchomienie selektywne z zaznaczonymi usługami systemowymi. to spróbuj selektywnego a na koniec deinstalacja całkowita AVG Odnośnik do komentarza
Grandalf Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zrobione, to jednak uruchomienie dalej ponad 1,5min. Które raporty mam zamieścić na nowo? Puściłem selektywny, ale też podobnie startował. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Odinstalowałeś AVG? Odnośnik do komentarza
Grandalf Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Oczywiście Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Do porad Belfegora dorzuciłbym jeszcze tymczasowe wyłączenie z autorunsów "C:\Program Files (x86)\Lenovo\Energy Management\Energy Management.exe" -> ma wyraźny wpływ na obciążenie dysku przy starcie, a to jest główna bolączka (obciążenie dysku) wpływająca na długość startu. m. Odnośnik do komentarza
Grandalf Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Mogę spróbować, no bo właśnie głównie z dyskiem są problemy, procesor nawet zadyszki nie dostaje, lecz problem jest w tym, że ten komponent obsługi klawisze włączenia/wyłączenia Wifi i Blutetooth. ___ Jednak nie, wyłączyłem i mogę zarządzać kartami z klawiatury. Mam dołączyć jakieś nowe raporty po tych zabiegach? Bo szczerze mówiąc jeszcze coś w nim twki :| Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 To poproszę. Wpływ jest wyraźny, więc ciekaw jestem jak wygląda system po wyłączeniu Energy Management oraz AVG -> przygotuj proszę kolejny log boot_1.etl, tak samo jak wcześniej. m.g. Odnośnik do komentarza
Grandalf Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Chyba dzisiaj już nic nie zrobie. Chciałem wygenerować nowy raport i wtrakcie restartu pojawił się Bluescreen i tak za każdym razem. Uruchomiłem w trybie awaryjnym i dostałem takie info : Dodatkowe informacje o problemie: BCCode: 1000007e BCP1: FFFFFFFFC0000005 BCP2: FFFFF80002D84307 BCP3: FFFFF88003392FE8 BCP4: FFFFF88003392840 ____ Próbowałem go jeszcze uruchomić, to dwa razy było" IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL Stop 0x0000000A (0x...8, 0x...2, 0x...1, 0xFFFFF80002CBCF05) A za trzecim: 0x0000007E (0xFFFFFFFFC0000005, 0xFFFFF80002D90307, 0xFFFFF88003392FE8, 0xFFFFF88003392840) Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Wstaw obrazek Smart z Crystal Disk Info. Parę dni temu zrobiłem gruntowny reset, dysk wyczyściłem, nowa tablica GPT i włączyłem EFi w Biosie. Sugerując się Win8 w pracy, który na UEFI do okna logowania potrzebuje maks 4s myślałem, że u mnie te kilkanaście się osiągnie. Nie wiem jak te zmiany w biosie wpływają na W7. Może Groszek coś podpowie w tym aspekcie. Tak, WiFi działa, ale nic to nie dało jak narazie. To znaczy że Wireless Zero Configuration Service jest niepotrzebne i należy odinstalować. Ale tym zajmiesz się na końcu. Odnośnik do komentarza
Grandalf Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Jak narazie musze doprowadzić laptopa do używalności gdyż w normalnych trybie jak ma się pokazać pulpit "Zapraszamy", zawsze wyskakuje BSOD z błędami jak wyżej. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 CrystalDisk Info działa w awaryjnym. Nie wiem czy przywracanie działa w awaryjnym...ale chyba tak. Szkoda czasu na kombinacje. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Windows 7 ma te same mechanizmy startu co windows 8, tak mi się wydaję. Wszystkie systemy od Visty wzwyż nie różnią się pod tym względem. Ale windows 7 nie oferuje opcji Secure Boot. Z tego co czytam. Ale mimo wszystko Seven powinien móc bootować z UEFI, nie wiem czy naturalna jest taka różnica w bootowaniu. Ja siedzę na zabytkowym sprzęcie. Nowinki techniczne są mi obce ;]. Tak masz ustawione w Biosie? I pokaż screena z zarządzania dyskami, bo FRST pokazuje chyba tylko przypisane partycje. To nie jest mój konik Odnośnik do komentarza
Grandalf Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udało się go przywrócić, zobacze czy uda się zrobić ponownie raport etl, jak narazie zamieszczam pliczek z CDI. Windows 7 ma te same mechanizmy startu co windows 8, tak mi się wydaję. Wszystkie systemy od Visty wzwyż nie różnią się pod tym względem. Ale windows 7 nie oferuje opcji Secure Boot. Z tego co czytam. Ale mimo wszystko Seven powinien móc bootować z UEFI, nie wiem czy naturalna jest taka różnica w bootowaniu. Ja siedzę na zabytkowym sprzęcie. Nowinki techniczne są mi obce ;]. Tak masz ustawione w Biosie? I pokaż screena z zarządzania dyskami, bo FRST pokazuje chyba tylko przypisane partycje. To nie jest mój konik Pierwsza partycja jest 100MB EFI, reszta widoczna normalnie. To poproszę. Wpływ jest wyraźny, więc ciekaw jestem jak wygląda system po wyłączeniu Energy Management oraz AVG -> przygotuj proszę kolejny log boot_1.etl, tak samo jak wcześniej. m.g. Niestety, próbowałem drugi raz i wyrzuca BSOD w momencie gdy ma się pokazać napis zapraszamy. Próbuje z tej komendy xbootmgr -trace boot -traceFlags BASE+CSWITCH+DRIVERS+POWER -resultPath C:\LOGI Dostałem z systemu po tych błędach dwa pliki tylko nie wiem czym je otworzyć. http://speedy.sh/Wn566/BSODp.zip SMART.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Mały offtop związany ze smartem - jaki masz zasilacz? I wrzuć tego dumpa... A tryb awaryjny odpala się dużo szybciej? Z racji tego, że odinstalowałeś dwa programy weź zrób jeszcze raz logi w FRST, chce zobaczyc jakie stery się wczytują. Odnośnik do komentarza
Grandalf Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 To jest laptop, zasilacz 120W. Dump dołączyłem w poście powyżej. Chodzi o tryb awaryjny czy selektywny? W tym drugim bez zmian, w tym pierwszym tak, szybciej, ale cięzko mi powiedzieć o ile, zaraz postaram się sprawdzić. Po sprawdzeniu wychodzi na to, że tak samo wolno. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Dump w postaci pliku. C:\windows\minidump Jeśli tryb awaryjny odpala się niedużo szybciej to wydaję mi się, że będzie pasować tutaj bardzo brzydkie powiedzonko "reką ... nie oszukasz" Można jeszcze zrobić test dla dysku w HDTune, zakładka benchmark, ale najlepiej spod poziomu innego systemu i czas dostępu do sektorów (MHDD lub Victoria, też pod innym systemem). Odnośnik do komentarza
Grandalf Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Teraz po restarcie ten folder jest pusty, to co było wpakowałem (dmp i sysdata) w zip. Niestety to było tylko złudzenie. Przed chwilą sprawdziłem i niestety system uruchamia się równie wolno... FRST.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Jeśli źle piszę - to niech mnie ktoś poprawi, ale nie wyobrażam sobie, żeby tryb awaryjny uruchamiał się wolniej od normalnego. Można by się jeszcze pokusić i sprawdzenie klucza Safeboot, ale pewnie jest domyślny. Dla mnie to rozwiązuje sprawę. Zaraz przejrze te dumpy. edit: Odnośnie bsoda: monituje, że winny jest usbvideo.sys. Masz coś podłączonego pod usb? Wszystkie uaktualnienia? Zdefektowane są sterowniki od broadcoma, w tym btwampfl.sys odpowiadajacy z usb. tzn. nie ma ich w podanej lokalizacji. S3 btwampfl; \??\C:\Windows\system32\drivers\btwampfl.sys [X]S3 btwaudio; system32\drivers\btwaudio.sys [X]S3 btwavdt; system32\DRIVERS\btwavdt.sys [X]S3 btwl2cap; system32\DRIVERS\btwl2cap.sys [X]S3 btwrchid; system32\DRIVERS\btwrchid.sys [X] Przeinstaluj je wszystkie, ew. przekopiuj je tam I zrób log z frst, najwyżej na próbę je wywalimy jak reinstalka nie pomoże. edit: 19:33 Bsod dalej się pojawia? I dodaj Addition ze względu na dziennik zdarzeń. Odnośnik do komentarza
Grandalf Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Jedyne co miałem wpięte tym razem "inaczej", to mysz wifi na usb. Pliki uzupełniłem i załączam nowy frst. FRST.txt Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi