guciobrz Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Od pewnego czasu zauważyłem, że pojemność partycji systemowej ciągle się zmniejsza a praktycznie nic nie instalowałem. Doszedłem do punktu w którym praktycznie już nie miałem wolnej przestrzeni i zabrałem się za oczyszczanie. Jak się okazało nie było czego kasować bo wszystko jest niezbędne, a większość GB zajmują pliki których nie widzę. Jak mogę się uporać z tym problemem ? Do tego dołożyć jeszcze trzeba plik stronicowania ok 4GB, a gdzie te kilkadziesiąt GB wolnej przestrzeni ? Odnośnik do komentarza
Kcurek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Oczyszczanie w Twoim przypadku polegało na przejściu przez foldery i ręcznym usunięciu tego, co ewentualnie nie było tak niezbędne? Jeśli tak, użyj programu CCleaner z opcji Cleaner (na ustawieniach domyślnych, chyba że zależy Ci na danych przeglądarek internetowych, wtedy zdejmij odpowiednie fajki) i usuń to, co znajdzie. Pokaż zrzut z informacją, co znalazł i ile danych usunął (czyli z końca czyszczenia). Sprawdź też, co zobaczysz po włączeniu opcji pokazywania plików ukrytych i systemowych (może siedzieć coś z atrybutem HS, czyli ukryty + systemowy). Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Osobiście mam przykre doświadczenia z CCleaner i raczej nie polecam. Pokaż co tam masz korzystając ze SpaceSniffer - opis uruchomienia w poście @Picasso - KLIK. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Nie zobaczy pojemności folderów do których nie ma nabytych praw. Czyli np. punktów przywracania. No i wlasnie link wskazany przez Wieslawa pozwala rozwiazac ten problem ;-). Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Osobiście mam przykre doświadczenia z CCleaner i raczej nie polecam. A mnie z kolei nigdy nie sprawił problemów, a często używam (dużo różnych maszyn). Szczególnie cenię sobie zarządzanie autostartem. Edycja Ma także opcję zarządzania punktami przywracania. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Tylko w celu podania swojej opinii. Każdy sprzęt z softem to indywidualna konfiguracja i czasami z celowo wprowadzonymi modyfikacjami użytkownika. Automat zazwyczaj działa na typowych konfiguracjach i nie sądzę aby uwzględniał wszystkie drobiazgi . Najpewniejszą informację o konfiguracji posiada sam system + użytkownik. Najrozsądniej jest pozbyć się znanych zbędnych instalacji, uruchomić oczyszczanie dysku dwukrotnie i wykonać defragmentację dobrym softem z opcją BOOT - np. Free Puran Defrag. Dwukrotnie bo - pierwsze oczyszczanie usuwa pliki w temp itp., pliki instalacyjne SP1 oraz pliki instalacyjne aktualizacji. Opcja funkcjonuje od paru miesięcy pod warunkiem, że system jest systematycznie aktualizowany. A drugie - Więcej opcji - Przywracanie systemu i kopie w tle - usuwa poprzednie punkty przywracania z pozostawieniem ostatniego. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi