Lex Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Mam prośbę o interpretację wyników nowego HDD (WD10EZEX). Ogólnie SMART nie pokazuje mi powodów do niepokoju. Dodatkowo zrobiłem przejścia HD Tune i MHDD. MHDD: Blocks < 3ms = 7658002 Blocks < 10ms = 2870 Blocks < 50ms = 12 Blocks < 150ms = 0 Blocks < 500ms = 0 Blocks > 500ms = 0 No warnings, no errors Done Zastanawia mnie ta "dwunastka" - czy kategoria "<50ms" zwykle występuje na nowych dyskach? Drugie pytanie mam odnoście tego "skoku w dół" na początku benchmarka HD Tune - czy powinienem się czymś martwić czy to raczej też jest normalne? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 MHDD OK. Benchmark wykonany prawdopodobnie w czasie równoległego korzystania z kompa przez inny soft a to błąd. Włącznie z przeglądarką. Potwierdza to MHDD. Proponuję powtórzyć. Odnośnik do komentarza
Lex Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Uruchamiałem HD Tune tuż po starcie systemu, bez dodatkowo uruchamianych programów w tle. Najpierw poszło ~2h skanu (wszystko zielone), potem 2x benchmark - na każdym z nich widnieje taki skok na początku). Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 W takim razie (zakładam, że dysk nowy) poczekaj ze dwa dni i niech on pracuje. Jest tam żółta kropka ale na poziomie 30 ms. Po tym czasie ponów benchmark. Pokaż jeszcze SMART z Crystala. Odnośnik do komentarza
Lex Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Na razie dysk sobie nie popracuje, bo podpiąłem go tylko "na chwilę" żeby w miarę dokładnie przetestować po czym odpiąłem - niestety obecnie nie mam czasu żeby sie nim "zająć" do celów do jakich będzie przeznaczony. Crystal odpalony już po testach z HD Tune. HD Tune/Crystal odpalone było wczoraj, MHDD było robione dziś. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 SMART OK. Myślę, że dysk musi się rozkręcić. Powinien działać poprawnie. Poczekaj. Odnośnik do komentarza
Lex Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Czyli jak rozumiem, ten benchmark mimo wszystko nie daje powodów do obaw na chwilę obecną. Czy gdyby po dłuższej pracy dysku ten skok pozostawał, to byłby to powód do reklamacji/martwienia się o zawarte na dysku dane? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Czy gdyby po dłuższej pracy dysku ten skok pozostawał, to byłby to powód do reklamacji Reklamacji pewnie tak ale nie sądzę aby była uznana. A zawarte dane mogą być tylko dłużej odczytywanie co wcale nie znaczy, że możesz je utracić. Odnośnik do komentarza
Lex Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Rozumiem, ze dysk "idealny" tego skoku nie powinien posiadać, ale jeśli ma, to z punktu widzenia danych/użytkowania i tak jest w porządku. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Żeby się upewnić - odpal HDTune z innego systemu, który nie będzie zainstalowany na dysku. Np. z jakiegoś windowsa PE na pendrivie. Odnośnik do komentarza
Lex Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Na tym dysku jeszcze nic nie mam zainstalowane, nawet nie ma na nim zadnej partycji. Przy HD Tune dysk był podpięty jako "drugi" (secondary slave), przy MHDD jako jedyny (secondary master). Czy odpalenie Windowsa z pendrive może czynić w takim przypadku różnicę? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Było trzeba tak od razu . Nie zrobi to różnicy. Możesz takich benchmarków zrobić kilka - np. 3, ale widzę, że mhdd sobie "nie wymyślił" tych 12 sektorów z 50 ms. Pobierz Victorię, odpal ją jako administrator, wybierz dysk, który chcesz przeskanować i zaznacz na legendzie trzeci kwadracik od góry, powinien być oznaczony jako 30 (w domyśle ms), ale po odpaleniu skanu, zmieni się na 50. Będzie raportował LBA sektorów o 50 ms w wzwyż (do 199) Zapisz je i podaj tutaj. Zobaczymy gdzie one się znajdują i czy to faktycznie gdzieś "na początku". Odnośnik do komentarza
Lex Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 W tej chwili nie mam za bardzo czasu by instalować dysk na nowo (pewnie dopiero w weekend znajde chwilę), ale jeśli chodzi Ci o położenie tych 12 sektorów to starałem się monitorować skan MHDD i na początku było ich 3, reszta rozłożyła się "dość równomiernie" po całym dysku. Na pewno nie było ich nagromadzenia w jednym miejscu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi