gregorr Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Witam przez przypadek został wyłączony program antywirusowy (nie wiem kiedy) i w przeglądarce pojawiło mi sie " default-search.net" wyczytałem że jest to wirus szpiegujący i nie wiem jak go mam wywalić (Norton nic nie znajduje) , a mojego poprzedniego antywirusa AVG nie mogę odinstalować bo podczas próby odinstalowania laptop się zawiesza. OTL.Txt Extras.Txt GMER.txt Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
muzyk75 Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 default-search.net" wyczytałem że jest to wirus szpiegujący Jest to adware https://en.wikipedia.org/wiki/Adware 1. Panel sterowania-->Programy i funkcje - odinstaluj: IB Updater Service, Settings Manager 2. Otwórz notatnik i wklej: AppInit_DLLs: C:\PROGRA~2\Wincert\WIN32C~1.DLL => C:\ProgramData\Wincert\win32cert.dll [7168 2013-11-04] () AppInit_DLLs: C:\PROGRA~1\SETTIN~1\systemk\syskldr.dll => C:\Program Files\Settings Manager\systemk\syskldr.dll [19984 2014-02-06] () IFEO\bitguard.exe: [Debugger] tasklist.exe IFEO\bprotect.exe: [Debugger] tasklist.exe IFEO\bpsvc.exe: [Debugger] tasklist.exe IFEO\browserdefender.exe: [Debugger] tasklist.exe IFEO\browserprotect.exe: [Debugger] tasklist.exe IFEO\browsersafeguard.exe: [Debugger] tasklist.exe IFEO\dprotectsvc.exe: [Debugger] tasklist.exe IFEO\protectedsearch.exe: [Debugger] tasklist.exe IFEO\searchprotection.exe: [Debugger] tasklist.exe IFEO\searchprotector.exe: [Debugger] tasklist.exe IFEO\snapdo.exe: [Debugger] tasklist.exe IFEO\stinst32.exe: [Debugger] tasklist.exe IFEO\stinst64.exe: [Debugger] tasklist.exe IFEO\utiljumpflip.exe: [Debugger] tasklist.exe HKLM\...\AppCertDlls: [x86] -> C:\Program Files\Settings Manager\systemk\sysapcrt.dll [485904 2014-02-06] () HKLM\...\AppCertDlls: [x64] -> c:\program files\settings manager\systemk\x64\sysapcrt.dll URLSearchHook: HKCU - (No Name) - {A3BC75A2-1F87-4686-AA43-5347D756017C} - No File SearchScopes: HKLM - DefaultScope value is missing. FF user.js: detected! => C:\Users\Grzesiek\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\r9px5onc.default\user.js FF SearchPlugin: C:\Users\Grzesiek\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\r9px5onc.default\searchplugins\default-search.xml FF SearchPlugin: C:\Users\Grzesiek\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\r9px5onc.default\searchplugins\MyStart Search.xml FF SearchPlugin: C:\Program Files\mozilla firefox\browser\searchplugins\default-search.xml C:\ProgramData\ESET C:\ProgramData\systemk C:\ProgramData\Wincert Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. 3. Reset Firefox: kliknij pomarańczowy napis "Firefox"-->"Pomoc"-->"Informacje dla pomocy technicznej'-->"Resetuj program Firefox" 4. Pobierz AdwCleaner. Po uruchomieniu kliknij "szukaj" , po zakończeniu skanu "usuń". Reset komputera. 5. Pobierz TFC - Temp Cleaner. Naciśnij "start" i rozpocznie się usuwanie plików tymczasowych. 6. Załącz nowy log z FRST (bez Addition i Shortcut), AdwCleaner i powstały Fixlog. Odnośnik do komentarza
gregorr Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją , na dysku C zrobiło się o 20GB więcej miejsca Załączam nowe logi AdwCleaner.txt Fixlog.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
muzyk75 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 1. Masz zainstalowane 2 antyviry: Norton Internet Security i AVG Anti-Virus Free Edition 2012. AVG wygląda na wyłączony - odinstaluj go poprzez Panel sterowania-->Programy i funkcje. 2. Drobna korekta. Otwórz notatnik i wklej: AppInit_DLLs: c:\progra~1\settin~1\systemk\syskldr.dll => c:\progra~1\settin~1\systemk\syskldr.dll File Not Found Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. 3. Zaktualizuj Java do wersji 8, Adobe Reader do wersji 11 - stare wersje odinstaluj, a nowe zainstaluj. Zaktualizuj Firefox -> Pomoc -> O programie Firefox Odnośnik do komentarza
gregorr Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 AVG nie mogę odinstalować jak klikam na w panelu sterowania >programy>odinstaluj to laptop nic nie robi . Reszta zrobiona zgodnie ze wskazówkami . Dołączam Fixlog , a czy pozostałe logi też zrobić i wrzucić tutaj ? Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
muzyk75 Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Pobierz AVG Remover odpowiedni dla zainstalowanego AVG i użyj go. Jeżeli wystąpią problemy to przejdź do trybu awaryjnego. Odnośnik do komentarza
gregorr Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Udało mi się odinstalować AVG , ale z trybu awaryjnego . Czy jeszcze muszę logi robić i wrzucić czy już koniec? Odnośnik do komentarza
muzyk75 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Jeżeli komputer działa bez większych zastrzeżeń to było by wszystko. Odnośnik do komentarza
gregorr Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Działa bez zastrzeżeń i miejsca na C mam teraz dwa razy więcej. Dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi