Skocz do zawartości

Problemy z Firefoxem, Avastem i dźwiękiem praktycznie znikąd

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wieczorem komputer śmigał normalnie.

Dzisiaj popołudniu, kiedy włączyłem komputer zauważyłem kilka rzeczy:

1. Brak dźwięku (jakiś sprzęt nie został wykryty, więc sterownik nie może zostać użyty, konkrety w obrazku)

2. Jedna z trzech osłon w Avast nie chciała się włączyć.

3. Firefox nie chciał się włączyć, ponieważ "obraz aplikacji nie pasuje do Windows NT", czy jakoś tak.

Poczynione kroki:

1. Skasowanie Daemon Toola - chyba coś zostało w rejestrze, ale nie sprawia problemów na ten moment.

2. Reinstalacja Firefoxa - zadziałało

3. Reinstalacja Avasta - działa, ale przy szybkim skanie wypluwa komunikat o niemożności zeskanowania paru plików, dam obrazek z tym.

4. Zeskanowanie systemu za pomocą OTL i FRST

5. Próba zeskanowania GMER-em - komputer się zaciął, chyba za duże przeciążenie przy włączonej przeglądarce...

6. Umieszczenie komunikatu Avasta oraz problematycznego sprzętu dźwiękowego w obrazku.

Jakieś pomysły co to może być?

OTL.Txt

Extras.Txt

Addition.txt

FRST.txt

post-13024-0-18554600-1395692672_thumb.png

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Mam skan z GMERa. Skan został przeprowadzony z wyłączonymi barierami Avast i bez internetu, ponieważ, kiedy przy ostatnim ścieciu się GMERa zauważyłem, że Avast razem z Isass.exe zabierał większość (albo całość) mocy procesora. Chociaż możłiwe, że ześwirowały z powodu przeglądarki, mniejsza z tym.

Przeinstalowałem sterownik do dźwiękówki, ale to nic nie dało... oprócz zniknięcia paska Start, ale z tego co pamiętam z pierwszej instalacji po formacie, to jakoś się pokazał po pewnym czasie.

Mam problem z odpaleniem filmików na Youtube, po prostu się nie odtwarzają.

Bardzo proszę o odpowiedź.

Skan Gmer bez Avasta i internetu.txt

• 2 tygodnie później...

Brak oznak infekcji. Wygląda na to, że problemem jest dysk, gdyż w Dzienniku zdarzeń sypie błędami złych bloków:

[ System Events ]

Error - 2014-03-24 12:48:08 | Computer Name = G-68E1077477884 | Source = Disk | ID = 262151

Description = W urządzeniu \Device\Harddisk0\D wystąpił zły blok.

To wyjaśnia problem ze zgłoszonymi błędami ("zły obraz" i reszta), które wskazują po prostu na uszkodzenie różnych plików. A dźwięk nie działa, bo jednym z uszkodzonych plików jest właśnie "Sterownik zgodności audio Microsoft WINMM WDM", brak sygnatury Microsoftu:

S3 wdmaud; C:\WINDOWS\System32\drivers\wdmaud.sys [83072 2008-04-14] ()

To notuje Avast podając przy skanie tego pliku "Błąd danych (CRC)". Pozostałe dwa wyniki to podobny problem w cache Przywracania systemu (System Volume Information). Na razie nie ma co się zajmować uszkodzonym wdmaud.sys próbując go podmieniać, gdyż wyniki diagnostyki dysku mogą kierować na działania podważające sens robienia czegokolwiek na tym dysku. Zobaczymy co się okaże:

Temat przenoszę do działu Hardware. Dostosuj się do zasad działu: KLIK. Możesz opuścić obrazek z diskmgmt.msc, gdyż układ dysków już jest w FRST Addition (jeden dysk fizyczny z dwoma partycjami):

==================== Drives ================================

Drive c: () (Fixed) (Total:14.65 GB) (Free:6.22 GB) NTFS ==>[Drive with boot components (Windows XP)]

Drive d: () (Fixed) (Total:22.61 GB) (Free:0.86 GB) NTFS

==================== MBR & Partition Table ==================

Disk: 0 (Size: 37 GB) (Disk ID: 1FEE1FEE)

Partition 1: (Active) - (Size=15 GB) - (Type=07 NTFS)

Partition 2: (Not Active) - (Size=23 GB) - (Type=OF Extended)

Skan został przeprowadzony z wyłączonymi barierami Avast i bez internetu, ponieważ, kiedy przy ostatnim ścieciu się GMERa zauważyłem, że Avast razem z Isass.exe zabierał większość (albo całość) mocy procesora.

Skan GMER mógł obniżyć transfer dysku z DMA do PIO. Skutki uboczne skanu GMER (dyski w trybie IDE, głównie system XP): KLIK.

.

Michal0z, do dywagacji o antywirusach służy inny dział na forum. Tutejszy temat jest obecnie w dziale Hardware i priorytet zadań jest inny, by autor nie zajmował się rzeczami nie mającymi znaczenia w aktualnej sytuacji, a taką rzeczą jest m.in. gadka o doborze antywirusa.

A defekt osłon Avast wygląda tylko na skutek całkiem innych uszkodzeń.

.

Zrzuty z HWiNFO zrobiłem po około 35 minutowym teście, tak samo z raportem, jeśli to coś zmienia.

Jeśli czegoś brakuje, dajcie znać.

Ps. O dziwo, w jednej grze, w którą grałem podczas testu był dźwięk. Niczego nie brakowało.

Dorzuciłem obrazek Error Scana, Health, Info i Benchmark z HD Tune.

Zobaczę, czy coś wykombinuję przy użyciu MHDD, ale proszę już o odpowiedzi.

Sensors.txt

skan HWiNFO po sensor teście.txt

post-13024-0-61328100-1396627596_thumb.png

post-13024-0-25390600-1396627601_thumb.png

post-13024-0-26953100-1396627608_thumb.png

post-13024-0-43945300-1396718483_thumb.png

post-13024-0-23632800-1396718589_thumb.png

post-13024-0-91113200-1396721555_thumb.png

post-13024-0-25488200-1396721565_thumb.png

Edytowane przez Jakisgosc0