Hajasz Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Cześć. Właśnie jestem w trakcie przesiadki z WinXP na Win7. Mam już skonfigurowany komunikator WTW na WinXP i teraz chcę to przenieść na Win7 aby nic się nie zmieniło, wszystko było jak na starym systemie. Da się ? Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Zobacz WTW Profile Backup NET Odnośnik do komentarza
Hajasz Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Rozumiem, że po instalacji WTW na Win7 muszę tym programem przywrócić profile. Czy program sam utworzy ścieżkę do profili czy trzeba samemu utworzyć (pod WinXP profile były w C:\wtw-profiles) ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Czy program sam utworzy ścieżkę do profili czy trzeba samemu utworzyć (pod WinXP profile były w C:\wtw-profiles) ? Ta ścieżka nie jest związana z XP tylko z typem założonego profilu. Posiadasz C:\wtw-profiles, bo wybrałeś przy zakładaniu profilu typ "zewnętrzny": KLIK. WTW jest portable z natury i wystarczy tylko sobie przekopiować profil, cały program też się da bez żadnych ponownych instalacji. Ja u siebie na Windows 7 mam następującą konstrukcję: - Mój WTW nie jest zainstalowany w C:\Program files. Zrobiłam sobie folder na Pulpicie i wskazałam go jako miejsce instalacji. - Na ekranie zakładania profilów wybrałam profil globalny, czyli profil siedzący w folderze zainstalowanego programu. W konsekwencji cały WTW mam w jednym folderze na Pulpicie, który sobie mogą dowolnie kopiować między systemami, na pendrive etc. WTW działa bez ponownych instalacji. Podsumowując, masz trzy opcje: 1. Kopiujesz C:\wtw-profiles na nowy system w dokładnie to samo miejsce albo na inny niesystemowy dysk i instalujesz WTW (gdzie chcesz, Program files nie jest wymogiem). WTW samodzielnie namierzy profil. 2. Możesz też zrobić konstrukcję mojego typu, tzn. zainstalować WTW w dowolnym folderze, byle nie w C:\Program files, i wstawić w tym folderze wtw-profiles, ale zmieniając mu nazwę na profiles. 3. Możesz nawet w ogóle nie instalować WTW od nowa i przekopiować wszystko, albo dokładnie jak masz teraz, albo żonglując miejscem gdzie leży program per se, a gdzie profile. W zasadzie to "instalacja" WTW to tylko po to jest potrzebna, by w Menu Start automatycznie zrobić skróty do programu, lub ewentualnie uzgodnić bity (np. poprzedni WTW był 32-bitowy, ale nowy system jest 64-bitowy i chce się mieć natywną wersję). Zresztą i skróty można sobie ręcznie porobić. . Odnośnik do komentarza
Hajasz Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 2. Możesz też zrobić konstrukcję mojego typu, tzn. zainstalować WTW w dowolnym folderze, byle nie w C:\Program files, i wstawić w tym folderze wtw-profiles, ale zmieniając mu nazwę na profiles. A dlaczego nie w C:\Program Files ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 A dlaczego nie w C:\Program Files ? Opcja numer dwa zakłada, że profil rezyduje w tym samym folderze co program. Podałam Ci przecież link do Wiki WTW, w którym jest objaśnione dlaczego na nowszych systemach lokalizacja C:\Program files jest w tym przypadku problematyczna. Nowsze systemy mają inaczej skonstruowane uprawnienia. "UWAGA: Jeśli użytkujemy Windows 7 lub Vistę i NIE WYŁĄCZYLIŚMY UAC (a WTF zainstalowany jest w Program Files), to będziemy mieli problemy, gdyż WTF nieuruchomiony z prawami administratora nie będzie miał praw zapisu do folderu z profilami." Ogólnie rzecz biorąc C:\Program files to konwencja, WTW nie potrzebuje tego miejsca. Instalujesz go w dowolnym folderze, jaki Ci pasuje. WTW może być zupełnie odizolowany od dysku systemowego. . Odnośnik do komentarza
Hajasz Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Z racji późnej pory nie doczytałem linka, który mi podałaś. W takim razie czy konieczne jest instalowanie GG ? Wiadomo, że w WTW nie ma opcji dodawania nowych kontaktów. Więc co z tym fantem, czy wystarczy dodawanie kontaktu do GG bezpośrednio na komunikatorze z poziomu strony ? Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 WTW > OPCJE > SIECI > GADU-GADU > Import / Export Odnośnik do komentarza
Hajasz Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 To ja wiem. Chodzi o to, że jest potrzeba dodania nowego kontaktu. W WTW nie ma takiej opcji więc trzeba dodać do GG a dopiero potem uaktualnić w WTW. W związku z tym trzeba albo mieć zainstalowane jeszcze GG albo korzystać z GG bezpośrednio ze strony. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Chodzi o to, że jest potrzeba dodania nowego kontaktu. W WTW nie ma takiej opcji więc trzeba dodać do GG a dopiero potem uaktualnić w WTW. W związku z tym trzeba albo mieć zainstalowane jeszcze GG albo korzystać z GG bezpośrednio ze strony. Hajasz, nie rozumiem co mówisz. Przecież jest opcja dodawania kontaktu: menu WTW > Dodaj kontakt > wybierasz z rozwijanej listy swoje konto GG > dodajesz kontakt GG ... . Odnośnik do komentarza
Hajasz Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Faktycznie. A ja myślałem, że to działa inaczej. O.K. to już wszystko jasne w tym temacie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi