picasso Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Podniosłam limit załączników z 5000 KB na 10000 KB (9.77 MB). Nie mogę na razie przyznać więcej. Zaś przypisanie "nieograniczonej przestrzeni" może się wiązać z nadużyciami.Proszę, nie usuwajcie załączników z tematów. Potem i temat wygląda jak szmata (brak danych na podstawie których pisano odpowiedź), i mam duży problem z odtworzeniem z kopii zapasowej (wygrzebanie odpowiedniego pliku jest bardzo czasochłonne). Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Ja robię lokalnie kopię wszystkich plików powiązanych z tematem - na szczęście bez problemu można zapisać w nazwie katalogu link do tematu (wystarczy to, co jest po /topic/) + podkatalogi dla kolejnego wpisu w wątku i dzięki temu mam szybki dostęp do powiązanego tematu, a i z tematu od razu trafiam we właściwe miejsce na dysku (tu dla przykładu katalog nazywałby się "22095-załączniki-małe-rozszerzenie-pojemności"). Trzymam wszystko lokalnie, bo dzięki temu mogę szybko przetestować swoje narzędzia na wszystkich dotychczasowych plikach, a poza tym do niektórych tematów czasem wracam po jakimś czasie m.g. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 A może warto przy okazji zalecić sposób wstawiania załączników na forum np. tak jak napisałem w Zasadach działu Hardware? Cytat: Cytat Proszę nie wstawiać zrzutów całego ekranu jeżeli zrzut obrazka tego nie wymaga. Skutkuje to najczęściej zmniejszoną czytelnością obrazu i zmniejsza jednocześnie w sposób znaczny dostępną pulę pamięci dyskowej dla użytkownika. Wszelkie zrzuty ekranu powinny być wstawione do tematu z wykorzystaniem systemowego narzędzia Wycinanie w Akcesoriach (Vista i wyżej). Do edycji obrazów zrzutu można użyć programu Paint.net. Przykład - https://www.fixitpc.pl/topic/22133-brak-podstawowego-i-pomocniczego-kanału-ide/. Jaki sens mają tego typu załączniki? Wiem, że waga pliku nie jest duża ale co widać w małym obszarze obrazka pokazywanego na całym ekranie. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Zalecać można, tylko i tak każdy robi po swojemu. Słowo pisane nie ma zbyt dużego wpływu na to co robią użytkownicy. Nie czytają zasad ani Pomocy forum, a jeśli czytają, to niedokładnie. O sile zaleceń przekonać się można choćby właśnie w jednym z ostatnich tematów w dziale Hardware, zasady z cytowanym wyżej tekstem są, a użytkownik i tak zrobił obrazki w inny sposób.Jedyne co miałoby rzeczywisty wpływ, to blokada parametrów obrazu ustawiona przeze mnie odgórnie (jest do tego opcja). Tylko, że są przypadki, gdy jednak zrzut musi wyjść poza oczekiwany próg, a sam komunikat odrzucający obraz mógłby zostać błędnie zinterpretowany, dlatego też nie przekonfigurowałam domyślnych ustawień. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Jeśli chodzi o usuwanie załączników w miejscach gdzie nie powinno to wystąpić (psucie tematu), zostało zbudowane autorskie zabezpieczenie umożliwiające mi przywrócenie jednym klikiem. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Obecnie stosuję zasadę: - załączniki ważne, związane z tematem - na forum, załączniki poglądowe typu przykładowy obrazek - na zewnętrzny hosting ponieważ nie są ściśle związane z tematem. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi