al80 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Witam Mam taki problem, dostałem lapka asus x83v ze swiezym systemem win7 x64. Dogralem sterowniki do karty 9600m gs. Problem polega na tym, że nie mogę wykonać kalibracji ekranu/kolorów a te domyslne zupelnie mi nie pasują. Bije po oczach taką czerwienią i chyba niebieskim odcieniem.Dochodzę do końca kalibracji i wyskakuje komunikat "Nie można zapisać nowej kalibracji wyświetlania kolorów. Zamknij inne otwarte programy, a następnie spróbuj ponownie. Nie można odnaleźć określonego pliku" Sciągnalem najnowsze sterowniki z 10.03 sprzed 2 dni i jest to samo.Szukalem w necie i zwykle jak ktos o to pytal to konczylo sie na innych sterach a sprawa wcale nie byla rozwiązana. Macie moze jakis pomysl?? dzieki pozdrawiam Odnośnik do komentarza
al80 Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Ma ktoś jakiś pomysł co to powoduje? Jesli log z jakiegoś programu w tym przypadku cos by pomógł to napiszcie z jakiego to zrobię Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 A czym robisz kalibracje? przy uzyciu systemowych aplikacji czy innego softu? http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/calibrate-your-display Odnośnik do komentarza
al80 Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Robie ją aplikacją z win7 "kalibruj kolor na ekranie" z tego co widze to to co podałeś w linku.Na końcu powinno sie zapisać a u mnie sie nie da bo wyskakuje ww. komunikat.Nowe sterowniki nic nie dają. Jeśli jakiś program do kalibracji znacie lepszy to chętnie spróbuję. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 A PPM na ekranie - Rozdzielczość ekranu - Ustawienia zaawansowane - Zarządzanie kolorami? Odnośnik do komentarza
al80 Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Wchodziłem tam, wybieram monitor potem dalej zakladka zaawansowane i tam jest kalibruj ekran ale prowadzi do tej samej kalibracji co opisalem w pierwszym poscie. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Myślałem raczej o próbach zmiany profilu dla ekranu i dalej modyfikacje. Odnośnik do komentarza
al80 Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Probowałem zmieniać tam "profil urzadzenia" i "profil warunków wyświetlania" i potem kalibracje robic i tak samo wyskakuje na koncu ten komunikat. Nie wiem moze musze jakims programem to zrobic albo sciagnac taki profil o ile w ogole sie da?? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Wybrałeś wcześniej w Urządzenia Ekran i zaznaczyłeś ptaszka w Użyj moich ustawień dla tego urządzenia? Odnośnik do komentarza
al80 Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 ekran wybralem, ale nie zaznaczylem.Mógłbyś napisac mi dokladnie co po tym mam zrobić bedzie latwiej chyba bo nie bardzo sie w tym temacie orientuje. Ustawilem sobie recznie w panelu nvidia kolor czerwony w dol i odrobine niebieski, jest lepiej ale nie tak jak powinno. tak sie zastanawiam nie mozna gdzies z jakiejsc stronki sciagnac gotowego configu dla tego laptopa jak maja byc ustawione te kolory/gamma jasnosc itp? wiem ze kazdy lubi co innego ale zwykle stanadardowe ustawienia mnie zadowalaja a tu jest wyjatkowo dziwnie. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Sam tego nigdy nie musiałem robić więc tylko domniemania. Zaznacz użyj moich ustawień ... dalej Wszystkie profile i przechodzisz do Profile ICC. Przy profilu masz info czego dotyczy - ekran. Np. klik w profil - Dodaj i testujesz. Tak bym zrobił. Dalsze korekty i powinien się pojawić i zapisać zmodyfikowany profil kolorów w pierwszej zakładce. Odnośnik do komentarza
al80 Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Wciskam w ten profil od ekranu w "dodaj" tak jak pisales otwiera sie okienko z moim pulpitem/dyskiem i mam wskazac jakis profil, ale jaki i gzdzie ma on byc??One gdzies na C sa trzymane czy moze ich brakuje u mnie bo juz nie wiem? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Zarządzanie kolorami - zakładka Urządzenia. Na dole masz Opis ustawień zarządzania kolorami. Poczytaj. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi