Skocz do zawartości

Zapora Windows XP SP3 PROBLEM!

cowar890

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam duży problem, nie wiem już jak sobie z nim poradzić. Nie wiem jak włączyć zaporę.

Otóż zaporę wyłączyłem dawno i nie miałem żadnego antywirusa wgranego. Niedawno zrobiłem skany ESET ONLINE SCANNER oraz AVG AntiVirus FREE 2014 (ten mam obecnie) z tego co patrzyłem na necie to u każdego coś wykryło a u mnie nie.

Komputer stacjonarny z Windows XP Home Edition SP3.

W Panelu Sterowania próbuję uruchomić "Zaporę systemu Windows" ale wyskakuje komunikat: "Nie można wyświetlić ustawień Zapory systemu Windows, ponieważ skojarzona usługa nie jest uruchomiona. Czy chcesz uruchomić usługę Zapora systemu Windows/Udostepnianie połączenia internetowego?" Po wybraniu "Tak" wyskakuje komunikat "System Windows nie może uruchomić usługi Zapora systemu Windows/Udostepnianie połączenia internetowego". Kiedy chcę ją uruchomić w "services.msc" wyskakuje komunikat "Nie można uruchomić usługi Zapora systemu Windows/Udostepnianie połączenia internetowego na komputerze Komputer lokalny. Błąd 193 0xc1

W zakładce "Zależności" widnieje "Instrumentacja zarządzania Windows -> Zdalne wywoływanie procedur (RPC)". I ta usługa jest uruchomiona.

Z akcji jakie przeprowadziłem i porad, które znalazłem w necie, to dodanie wpisów do rejestru. Po każdym był restart

oraz wpisanie w konsoli: "Rundll32 setupapi,InstallHinfSection Ndi-Steelhead 132 %windir%\inf\netrass.inf" tu też był restart, ale nic nie pomogło.

Mam jeszcze jeden problem otóż filmy które odtwarzam w internecie zacinają się nie da się w ogóle oglądać nic jaka może być tego przyczyna? Instalowałem inne sterowniki do mojej karty graficznej i także nic problem pojawił się z dnia na dzień a wszystko śmigało ładnie :)

Serdecznie dziękuję za okazaną pomoc!!!!!

Po skanowaniu tymi programami komputer zaczął się regularnie zacinać.

Extras.TxtPobieranie informacji ...

OTL.TxtPobieranie informacji ...

Shortcut.txtPobieranie informacji ...

Addition.txtPobieranie informacji ...

FRST.txtPobieranie informacji ...

GMER.txtPobieranie informacji ...

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Był używany jakiś skrypt do OTL. Co to było? Poproszę o wyciągnięcie pliku skryptu z katalogu C:\_OTL. Temat przenoszę do działu Windows. Tu nie ma oznak czynnej infekcji, ale posprzątaj szczątki adware i wpisy śmieciowe. W spoilerze instrukcje:

Pokaż ukrytą zawartość

Cytat

Po skanowaniu tymi programami komputer zaczął się regularnie zacinać.

Pewnie skan GMER odpalił obniżenie transferu dysku z DMA do PIO. Do wdrożenia sekcja Skutki uboczne skanu GMER (dyski w trybie IDE, głównie system XP): KLIK.

Cytat

W Panelu Sterowania próbuję uruchomić "Zaporę systemu Windows" ale wyskakuje komunikat: "Nie można wyświetlić ustawień Zapory systemu Windows, ponieważ skojarzona usługa nie jest uruchomiona. Czy chcesz uruchomić usługę Zapora systemu Windows/Udostepnianie połączenia internetowego?" Po wybraniu "Tak" wyskakuje komunikat "System Windows nie może uruchomić usługi Zapora systemu Windows/Udostepnianie połączenia internetowego". Kiedy chcę ją uruchomić w "services.msc" wyskakuje komunikat "Nie można uruchomić usługi Zapora systemu Windows/Udostepnianie połączenia internetowego na komputerze Komputer lokalny. Błąd 193 0xc1

W FRST na ustawieniu z włączoną białą listą widać usługę Zapory (powinna być ukryta):

S2 SharedAccess; C:\WINDOWS\System32\ipnathlp.dll [330752 2008-04-14] ()

Powiązany plik nie posiada sygnatury Microsoftu. Taki odczyt może być z dwóch powodów: blokada przez uprawnienia lub uszkodzony plik. Podaj spis kopii ipnathlp.dll. Uruchom SystemLook i do okna wklej:

:filefind

ipnathlp.dll

Klik w Look. Przedstaw wynikowy raport.

.

Wszystko wykonane według instrukcji.

LOG Z C:\_OLT wrzuciłem na hostingu bo tu nie mam uprawnień do wysyłania tego typu plików :(

Pokaż ukrytą zawartość

Reszta jest tu:

AdwCleanerS0.txtPobieranie informacji ...

AdwCleanerR0.txtPobieranie informacji ...

FRST.txtPobieranie informacji ...

SystemLook.txtPobieranie informacji ...

Fixlog.txtPobieranie informacji ...

• 2 tygodnie później...

Plik C:\WINDOWS\system32\ipnathlp.dll jest uszkodzony. W systemie jest jednak poprawna kopia pliku C:\WINDOWS\ServicePackFiles\i386\ipnathlp.dll (identyczna suma kontrolna jak na moim XP). Podmień plik:

1. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

Replace: C:\WINDOWS\ServicePackFiles\i386\ipnathlp.dll C:\WINDOWS\system32\ipnathlp.dll
Reboot:

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix.

2. System zostanie zresetowany. Powstanie kolejny plik fixlog.txt i go przedstaw. Zrób też nowe szukanie SystemLook na ten sam warunek co poprzednio.

PS. A poprzednie zadania ze spoilera poprawnie wykonane.

Cytat

LOG Z C:\_OLT wrzuciłem na hostingu bo tu nie mam uprawnień do wysyłania tego typu plików

Plik ma rozszerzenie *.LOG, w załącznikach dopuszczam tylko *.TXT. Wystarczyło zmienić ręcznie nazwę. Poza tym, log tak krótki, że nie wart nawet załącznika. Przekleiłam treść do spoilera.

.