Skocz do zawartości

wysoki ping wieczorem

ysiu86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od około miesiąca mam problem z wysokim pingiem pojawiającym się tylko wieczorem. Rano i tak do godziny 16-17 ping w grach (lol, wow itp.) utrzymuje się na poziomie 50-60 ms. od godziny 17 tak do 22 występują nagłe skoki do 250 ms. Mam internet radiowy 3.5 mb. Do tej pory działał bez większych problemów i nawet w godzinach wieczornych można było komfortowo pograć. Pingowałem serwer dostawcy internetu i rano jest to około 4-6ms wieczorem około 20-30 ms. Co może być przyczyną? Jak zlokalizować miejsce w którym net siada? Wiem napewno, że między moją anteną a nadajnikiem jest wszystko ok - ping 2 ms.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Do tej pory działał bez większych problemów i nawet w godzinach wieczornych można było komfortowo pograć.

A teraz twój dostawca podłączył dodatkowych klientów do tej samej infrastruktury albo przy tej samej ilości klientów nie ma środków na wykonanie niezbędnej modernizacji. W dzień wszyscy są w pracy, szkole i sieć działa, wieczorem kiedy więcej osób korzysta zaczynają się problemy.

Możesz próbować reklamować u operatora ale zapewne nie masz w umowie zagwarantowanego poziomu opóźnień (parametry łącza w umowach z ISP dotyczą wyłącznie maksymalnej oraz ewentualnie minimalnej przepustowości).