Skocz do zawartości

Nieoryginalny Windows 7?

BartaZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, kieruję się tutaj z pytaniem które dręczy mnie od jakiegoś czasu. Mianowicie, chodzi o oprogramowanie Windows 7 Professional, które było zainstalowane na dwóch komputerach. Niestety laptop na którym oprogramowanie było instalowanie pierwotnie wyzionął ducha, więc został jedynie PC wraz z "nieoryginalnym systemem" i tutaj rodzi się moje pytanie. Czy jest jakiś sposób, aby Windows na PC stał się tym oryginalnym? Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam! 

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

chodzi o oprogramowanie Windows 7 Professional, które było zainstalowane na dwóch komputerach. Niestety laptop na którym oprogramowanie było instalowanie pierwotnie wyzionął ducha, więc został jedynie PC wraz z "nieoryginalnym systemem"

Kupiłeś system? Masz płytkę i naklejkę z kluczem?

Chodzi o to, że ja nie dokonałem nawet aktywacji, mogę to zrobić, a wręcz Windows krzyczy o to

Jak nie aktywowałeś to nic dziwnego że masz informację o nielegalnym systemie.

boję się, że na następny dzień zapukają do mnie panowie w niebieskich mundurach z nakazem rewizji.

Tak, bo ci panowie nie mają nic lepszego do roboty tylko latać po mieście w poszukiwaniu nielegalnego sytemu :lol:

Oczywiście, system jest kupiony, pudełko - wszystko jest. Problem w tym, że system po raz pierwszy był aktywowany na tamtym komputerze i nie wiem, czy w czasie aktywacji oraz aktualizacji nie dostanę od Microsoftu czegoś nie porządanego w prezencie (wirusik, czy coś w tym stylu.) albo czy nie przyjdzie do mnie policja. Wiem, że nie wspieracie piratów dlatego wstawiam dowód:

0TqeEMr.jpg 

Nie powinno być problemu z aktywacją. Tamtego lapka nie ma. A licencja OEM mówi, że mozna instalować system na jednym komputerze. No chyba że masz wersję BOX > wtedy jeszcze lepiej.

Nie szczyp się tylko go aktywuj, jak aktywacja nie uda się online - zostaje aktywacja telefoniczna.

Rzuciłem okiem na pudełeczko > piekne zielone tylko że to wersja Premium a Ty napisałeś tak:

Mianowicie, chodzi o oprogramowanie Windows 7 Professional

Nie pomyliłeś czasem?

Wersja box to wersja w pudełku, tak? Bo jeżeli o to chodzi, to mam pudełko, mam płyty z wersją 32 bit oraz 64 bit no i oczywiście jest klucz produktu, który został użyty już wcześniej. To znaczy, że mogę bez problemu aktywować za jego pomocą po raz drugi? 

Rzuciłem okiem na pudełeczko > piekne zielone tylko że to wersja Premium a Ty napisałeś tak:

Nie pomyliłeś czasem?

No właśnie nie, nie wiem dlaczego ale wpisane w systemie Windows 7 Professional:

sT5hPwr.png 

Jeśli chcesz być na 100% w zgodzie z prawem, to powinieneś kupić nowy system. Wersja OEM zostaje przypisana do konkretnej maszyny w trakcie aktywacji (i dlatego jest mniej więcej o połowę tańsza od BOX) i jest ważna tylko z tym sprzętem. Ponieważ ten system jest uaktualnieniem, to decydująca będzie licencja na poprzedni czyli Vistę. I opakowanie nie ma tu nic do rzeczy :)

Możemy przyjąć, że w warunkach domowych 99% to właśnie licencje OEM i tak też pewnie jest w tym wypadku.

Możesz spróbować aktywacji, w najgorszym wypadku dostaniesz komunikat, że system był już aktywowany na innym sprzęcie. Nikt ci za to głowy nie urwie.