3oo Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Nie wiem czy "ta" płyta to szmelc, ale prawie jak szrot... AGP x4 = grafa na pół gwizdka. Reszta specyfikacji też nie powala, albo powala inaczej. I jeszcze raz... "złom" odnosiło się raczej do wszystkiego co zaprezentowałeś, a nie tylko do wybranych części. Co nie znaczy, że nie będzie to działać. Po prostu sprawdź co masz sprawdzić... nie szukaj dziury w całym. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Wiem Wiem jutro sprawdzę już dziś mam dosyć wszystkiego ;( Odnośnik do komentarza
Lex Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Jeśli "składacz" nie umie ocenić "przydatności" tego co sam składa to miałbym duży dylemat by mu taką czynność zlecić. Nie sztuką jest bowiem coś złożyć - takie coś wymaga inteligencji dziecka składającego np. klocki lego. Sztuką jest potem dać na to coś gwarancję że się nie rozsypie. Co innego jest też składać coś dla siebie, a co innego "firmowo", dla klienta. Kwestia podejścia, kwalifikacji i mentalności. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Kompa całego składałem w 2002 i nadal się trzyma dobrze... tylko zasiłkę muszę mu wmontować sprawną i może podziała znowu z parę lat i tak leżał od 2 lat w mojej "graciarni " Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Spokojnie będzie dobrze, dużo już wiesz ale jeszcze kawałek drogi przed tobą, najważniejsze to czytać, słuchać, i praktykować, masz pole do popisu i eksperymentów na starszym sprzęcie, którego nawet jak spalisz to strata niewielka. Praktyka czyni mistrza, jak głosi słynne powiedzenie . Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Q tec mi się wydaje jak by miał uszkodzone kondensatory bo ma jednego brązowego i pare z czarnymi kreskami? Foto: http://i53.tinypic.com/24b1ctx.jpg Tego megabajta i codegena nie wiem czy jest sens rozkręcać skoro one powodowały samoczynne restarty komputera.. ;/ Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Wydaje mi się, że jeden widzę napuchnięty i wylany... i "pare z czarnymi kreskami". A te pozostałe zasilacze to resetowały kompa przy podkręcaniu czy bez? Jeśli bez to szkoda fatygi, IMHO. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Codegen Restartował się przy 1.1 ghz Testować go na 1.0 ghz? A tego qtec to powinien jeszcze trochę działać czy to już nie warto się nim bawić? Ale ten Megabajt i bez podkręcania się restartował ;/ Szukać innego zasilacza czy jak ? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Moją opinię znasz. Olałbym podkręcanie, postawił na stabilność. Poza tym popytałbym w serwisach o jakiś tani, ale sprawny zasilacz - ewentualnie na wymianę. No chyba, że wynegocjujesz z klientem dodatkową sumę na zasilacz... a w zamian dołożysz mu np. drugi dysk. Jeśli potrafisz to możesz pokusić się o wymianę kondensatorów, ale to nie jest warte tej ceny. BTW Sprawdzałeś s.m.a.r.t. dysków? Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Nie sprawdzalem ale mogę sprawdzić w OC też niema sensu.. No to codegena tam władować jak nie znajdę nigdzie tanio zasilacza? A tak propo nie podejrzewać płyty głównej o to że to ona uszkodzona? Oraz czym najlepiej dać ci S>M.A.R.T.A dysku ? i czym płyte przetestować? Ps. Temat się teraz bardziej do Hardware nadaje Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Wiosny to nie uczyni, ale... może poskładać kompa i przetestować go na swoim zasilaczu (be quiet!) - w tym m.in. memtest, s.m.a.r.t. Potem się będziesz martwił o zasilacz... S.M.A.R.T. https://www.fixitpc.pl/topic/155-zakladanie-tematu-jakie-informacje-podawac/page__p__844#entry844 Możesz sprawdzić sprzęt na tzw. pająka. Minimalny konfig (1 kostka RAM-u, bez dysku, CD opcjonalnie jeśli nie ma stacji dyskietek) i sprawdzić czy będzie chodzić stabilnie. Na minimalnym konfigu możesz zapuścić memtest lub bootowalny antywir... A samą płytę główną to oddałbym do jakiegoś porządnego serwisu - sprawdzą Ci poprawność sygnałów na płycie. Tyle, że z oczywistych powodów... to se ne wrati, pane Havranek. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Ojj z tą moją zasiłką to się jutro pobawię bo dziś mi się już nie chce <leń> S.M.A.R.T - http://img821.imageshack.us/img821/2664/kompp.jpg Mem testa - zapuszczę zaraz .. lepiej 1 kosc potem 2 czy 2 naraz ? Nie zostawie go na noc bo buczy jak porąbany .. ;/ ( głośny wiatrak od proca ) Narazie na fabrycznych ustawieniach w biosie zapuściłem prime 95 i póki co działa Test ten działa do tej pory (02.07 ) i sie nie zaciął ! ani nie zrestartowal! Zasilacz to ten codegen Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Bardziej chodziło mi o to, żebyś na be quiet! to potestował... wyeliminujesz ewentualny wpływ zasilacza na awarie. Potem tylko całość konfigu na docelowym zasilaczu. Dysk ma bad sektory, a jeden z atrybutów 007, Seek Error Rate wydaje mi się podejrzanie za duży (kolumna 'Raw'). Częstotliwość błędów wyszukiwania głowic magnetycznych. W przypadku uszkodzenia systemu pozycjonowania, uszkodzenia serwa albo termicznej rozszerzalności dysku, ilość błędów wyszukiwania wzrasta. Większa ilość błędów wyszukiwania może oznaczać pogarszanie się stanu powierzchni dysku i podsystemu mechanicznego dysku. Przydałby się skan dysku z MHDD. Chociaż ja bym ten dysk wyzerował i remapował (MHDD). A potem profilaktycznie zrobił S.M.A.R.T. i skan ponownie. Ale nie próbuj tego na Codegen-ie. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Sorka że tak długo nie odpisywałem ale tak bywa A skan mogę zrobić w moim kompie czy to musi być w tamtym bo średnio mi się chcę mojego BEQUIET! wyjmować itp ( aby u mnie te kable poukładać to się męczyłem ponad godzinę ) Ewentualnie no dobra zrobie w tamtym kompie jak trzeba.. U mnie mam na myśli odłączyć dysk 1 tb i tego wmontować i zeskanować .. Odnośnik do komentarza
Lex Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Po tym jak czytam "Twoje męki" to ja bym tego kompa od razu dosłownie i w przenośni wyrzucił - dla Twojego dobra. Jeśli jakikolwiek klient go dostanie to jest to człowiek który albo absolutnie nie zdaje sobie sprawy w co się pakuje albo nie zna się ja komputerach i ten ma być jego poletkiem doświadczalnym. Jeśli on będzie chciał cos poważnego na nim porobić to za chwilę będziesz go miał na karku z przysłowiowym nożem na gardle jak mu jakies ważne dane "dziwnym sposobem wyparują" - a czytajac opisy Twoich zmagań stanie się to bardzo szybko. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Ehh dysk się najwyżej wymieni i dane nie powinny "wyparować" Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi