Davidof Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Cześć, Niestety tym razem nie poradziłem sobie z awarią komputera . Mimo przewertowania tego forum i kilku innych o podobnej tematyce. Nic co znalazłem nie pomogło. Najpierw opiszę co się działo i podam logi z paru programów na koniec opis sprzętu. W kolejności: Z powodu dziwnych zachowań komputera informatyk, po diagnostyce sprzętu polecił wymianę płyty głównej (spis hardware'u podam niżej) Nowy system pracował ok kilka miesięcy, czasami firefox nie otwierał strony i przestawał odpowiadać, po chwili odzyskiwał sprawność. Te czkawki spowodowały że zainstalowałem HD tune i przeskanowałem dysk, skan pokazał uszkodzone sektory i w smarcie było kilka Current pending sektors. Liczba nie zmieniała się było ok 4. Podczas kopiowania dużej ilości plików (po zmianie płyty był wymagany format i teraz musiałe pozgrywać na dysk roboczy wszystko co ratowałem) był krash systemu. Po restarcie check disc naprawił uszkodzenia, liczba CPS wzrosła do 8. - wciąż się nie przejmowałem za bardzo stanem dysku. Zaczołem się przejmować wczoraj kiedy to po aktualizacji Check disc naprawiał błędy znacznie dłużej niż poprzednio. Po uruchomieniu zmieniła sie grafika windowsa na domyślną, nie uruchomiły się usługi zapory systemowej i dzwięku. Instrukcje naprawy zapory ze strony microsoftu nie pomogły, to co znalazłem tu na forum również nie, za dzwięk sie nie zabrałem. Postanowiłem sprawdzić stan dysku - pogorszył się. Pytanie co powoduje awarię? Psujący się dysk czy coś co powoduje uszkodzenia dysku. I tu mam na myśli wadliwą nową płytę główną, złosliwe oprogramowanie a może "brak prądu" czyli zasilacz. Dziwne jest tez to iż w trakcie pisania tego postu wykożystanie pamięci ram wzrosło z 67% do 87% i rośnie. Za 30 minut będzie prawie 100% Komputer jest odłączony od internetu, dysk i procesor wciąż pracują intensywnie. Logi: HD TUNE - log stary, obrazek z dziś OTL - z wczoraj CrystalDiscInfo - dzisiejsze SystemLook z wczoraj MBAM - ok 10h pracy, z dzisiaj rano System Windows 7 64 bity home premium Procesor i5-750 LGA1156 Płyta ASUS P7H55-USB3 Grafika NVIDIA GeForce GTX 260 (MSI N260GTX(MS-V177)) RAM KINGSTONE typ PC3-10600 DDR3 SDRAM UDIMM 2x 2GB Dysk SAMSUNG HD502HJ [500GB, 16MB] Zasilacz OCZ StealthXStream OCZ500SXS-EU 500W UPS EVER DUO II 800 Pozdawiam Davidof HDTune samsung raport.txt OTL.Txt Extras.Txt crystal disc info.txt SystemLook.txt mbam-log-2014-02-15 (20-08-03).txt Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Podaj wg. opisu - KLIK : Obrazki System Summary, Sensors - z HWInfo, Benchmark oraz Error Scan - z HDTune, SMART z CrystalDiskInfo. Odnośnik do komentarza
Davidof Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Podaj wg. opisu - KLIK : Obrazki System Summary, Sensors - z HWInfo, Benchmark oraz Error Scan - z HDTune, SMART z CrystalDiskInfo. Dodaje obrazki, Bez benchmarku narazie, z HD Tune są problemy, Benchmark nie odpala [error], Error skan w trakcie. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Kopiuj ważne dane na zewnętrzny nośnik i kupuj nowy dysk. Widzisz te czerwone prostokąty w Error Scan - one są na początku dysku tam gdzie pliki systemowe. Dysk padnie i osobiście nie radzę go naprawiać w sytuacji kiedy uszkodzenia są w tym miejscu. Może ewentualnie być wykorzystany jako zapasowy ale nie dla ważnych danych - oczywiście po zerowaniu i remapowaniu w MHDD. Odnośnik do komentarza
Davidof Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Kopiuj ważne dane na zewnętrzny nośnik i kupuj nowy dysk. Widzisz te czerwone prostokąty w Error Scan - one są na początku dysku tam gdzie pliki systemowe. Dysk padnie i osobiście nie radzę go naprawiać w sytuacji kiedy uszkodzenia są w tym miejscu. Może ewentualnie być wykorzystany jako zapasowy ale nie dla ważnych danych - oczywiście po zerowaniu i remapowaniu w MHDD. Ewidentnie dysk pada, dane już skopiowane, MHDD już nagrany na płytę jutro lece po nowy dysk. Martwi mnie przyczyna. Da się wykluczyć, że to wina tylko dysku. A nie nowej płyty głównej albo zasilacza? Dodatkowe info, o którym zapomniałem napisać, na komp podpinałem jeszcze WD 1TB My Book Essential External, jako dysk backupowy, 2 pendrivy, dysk WD pasport USB 2.0 jednocześnie.Czy zbyt duży pobór mocy mógł popsuć dysk? Co do MHDD Po zerowaniu i remapie dysk będzie się psółnadal czy jest możliwe że mu sie poprawi? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Napięcia wg Sensors są poprawne. Te dyski, które podpinałeś dodatkowo mają własne zasilacze czy korzystają tylko z USB? Co do MHDD Po zerowaniu i remapie dysk będzie się psółnadal czy jest możliwe że mu sie poprawi? Popatrz na obrazek. Zaczyna padać od początku - bardzo możliwe, że to skutek wstrząsów jakie ma za sobą - 147 oraz jeden błąd związany z kablem sygnałowym. Mogłeś uszkodzić mechanikę dysku i będzie coraz gorzej. Odnośnik do komentarza
Davidof Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Swoje zasilanie ma tylko WD 1TB, reszta leci z usb. 147 wstrząsów?? Stacjonarka?? nie ma trzęsień ziemi na dolnymśląsku a na powaznie, czy to są błędy, które mogły powstać w transporcie? tylko, że wtedy dysk nie działa a innej możliwości nie widzę. Czyli kupuję dysk + kable, wolę dmuchać na zimne. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) 147 zarejestrowanych to wstrząsy w czasie pracy lub wibracje z powodu wad konstrukcji, tego modelu, tego egzemplarza itd. To może zdiagnozować tylko serwis. Podłączanie urządzeń do USB - nigdy nie stosuj do tego celu sąsiednich gniazd USB tylko z różnych par (opis w manualu) ponieważ zasilane są parami z tego samego źródła. Wszystko co na USB ZAWSZE - Bezpieczne odłączanie aż do komunikatu a szczególnie dotyczy to dysków (mają bufor zapisu). Na dysk systemowy nie radzę dysków np. wg. WD typu Green, Blue tylko Black. Generalnie - żadne ekologiczne. Edytowane 16 Lutego 2014 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Davidof Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 O parowaniu zasilania usb nie wiedziałem. Właśnie poprzepinałem wszystko w kompie od myszki po zewnętrzne dyski, bo akurat pracował. Wielkie dzięki za poświęcony czas i informację. Skrobnę tu coś za parę dni jak postawie system na nowym dysku. Zobaczymy co sie będzie działo ze starym. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Davidof Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Cześć Wiesław531 Kupiłem dysk, padło na WDeka black jak sugerowałeś, ale zanim zacznę reinstalację systemu, remap i zerowanie starego dysku, chciałbym coś sprawdzić. Czy w momęcie podłączenia wszystkich zewnętrznych dysków, które w trakcie użytkowania komputera podłanczam, napięcie na dysk główny jest poprawne. Oczywiście laik ze mnie i nie wiem gdzie tego szukać anie gdzie sprawdzić. Dlatego proszę o pomoc jeszcze w tej kwestji. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Zasilacz daje poprawne napiecia. Nie masz się czego obawiać. Odnośnik do komentarza
Davidof Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Zasilacz daje poprawne napiecia. Nie masz się czego obawiać. Podaje poprawne w momęcie gdy nic nie jest w portach usb (pomijam użądzenia perferyjne) Co jeśli problmy pojawiają się w momęcie podpięcia WD 1TB My Book Essential External, jako dysk backupowy, 2 pendrivy, dysk WD pasport USB 2.0 jednocześnie, w wyniku np usterki płyty głównej albo złej pracy zasilacz? Wygaje mi sie że jest to mozliwe. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Każdy port USB nominalnie udostępnia + 5V z ograniczeniem prądu 500mA. Dwa sąsiednie porty zależnie od konstrukcji płyty mają ograniczenie 2 x 500mA ale często zasilane są z jednego zasilacza. W manualu do płyty masz opis USB1, USB2 (para) i dalej USB5 , USB6 itp. Dla dysków zewnętrznych musisz sprawdzić jaki jest nominalny prąd pobierany przez dysk w mA. Jeżeli jest to na granicy wydajności prądowej to można stosować HUB USB (kilka wyjść) z własnym zasilaniem. Dotyczy to głównie dysków. Peny, myszki itp mają dużo niższy pobór prądu. Odnośnik do komentarza
Davidof Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Każdy port USB nominalnie udostępnia + 5V z ograniczeniem prądu 500mA. Dwa sąsiednie porty zależnie od konstrukcji płyty mają ograniczenie 2 x 500mA ale często zasilane są z jednego zasilacza. W manualu do płyty masz opis USB1, USB2 (para) i dalej USB5 , USB6 itp. Dla dysków zewnętrznych musisz sprawdzić jaki jest nominalny prąd pobierany przez dysk w mA. Jeżeli jest to na granicy wydajności prądowej to można stosować HUB USB (kilka wyjść) z własnym zasilaniem. Dotyczy to głównie dysków. Peny, myszki itp mają dużo niższy pobór prądu. Zrozumiałem z tego, że usb nie "weźmie" więcej prądu niż to jest ustalone , problemem może być ilość podłączonych użądzeń do wszystkich par usb. Sprawdzę i policze co trzeba, dzieki. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Każdy port to max 500 mA. Dwa porty z pary to 2 x 500 mA ale może być w tym przypadku problem bo każdy port rezerwuje pewien prąd. Jeżeli teraz dysk zewnętrzny wymaga zasilania 550 mA to tu jeden port nie wyrobi. Do takiej sytuacji stosuje się kable tzw. Y-USB - jedno wejście do dysku a dwa wyjścia do dwóch sąsiednich USB z jednej pary. Ten brakujący prąd jest uzupełniany z drugiego portu pary. Inny temat to porty USB3.0 - tu ograniczenie wg standardu wynosi 900 mA na jeden port. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi