Luqi Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Witam.Ostatnimi czasy miewam dość irytujący problem, który według moich przypuszczeń ingeruje także w rozgrywki sieciowe gier. Otóż: z tego co zauważyłem, czasami zdarzają się jakby jednosekundowe przerwy w internecie. Kiedy wchodzę na randomową stronkę internetową, ta potrafi się niekiedy niezaładować (tak, jakby nie było internetu), dopiero po odświeżeniu strony ładuje się normalnie. Czasami strona potrafi się ładować bardzo długo, i dopiero refresh pomaga.. Kiedy pingowałem np. google.pl czy onet.pl, pingi były w porządku, bo około 9ms i nie było żadnych ich skoków, bądź utraty pakietów. W grze internetowej mam dostęp do tzw. netgraph'a. Czasami, w randomowych odcinkach czasu podczas biegu po prostu mnie cofnie o pare metrów. Netgraph w tej chwili pokazuje utratę tzw. Loss Packets. Ping jest w tym momencie w porządku, natomiast tracę pakiety, które ja wysyłam do serwera. Co może być przyczyną? Poniżej zamieszczam wszelkie pomocne pliki i specyfikację.Nie obraziłbym się także, gdyby ktoś zerknął na OTL'a i wrzucił jakiś skrypt do usunięcia zalegających śmieci. Serdecznie dziękuję z góry, za cały poświęcony czas i trud włożony w pomoc mojej osobie Specyfikacja sprzętu: DirectX: 9.0c (4.09.0000.0904)Procesor: AMD Athlon X2 2.11GHz (Dual-Core)Płyta główna: Foxconn (WinFast) N570SM2AA-8EKRS2HKarta Graficzna: GeForce 8600GTDysk twardy: Hitachi HDS721616PLA380Pamięć: 2x 1024mb (KingStone)System Operacyjny: Windows XP/SP 3Router: TP-Link TL-WR740NModem: Motorola SB5100EAntywirus: Avast free! Extras.Txt OTL.Txt net-log.txt Odnośnik do komentarza
muzyk75 Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Załącz logi z FRST. Masz orginalna płytę instalacyjną Windows XP do swojego komputera ? Odnośnik do komentarza
Luqi Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Tak, mam oryginalną płytkę XP'ka.Logi załączone. FRST.txt Addition.txt Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Nie sprawdzałem logów, nie moja działka i z lenistwa ;p. Przez co się łączysz? Domyślam się, że przez kabel, ale czy komp jest połączony najpierw z routerem, a potem z modemem? Czy bezpośrednio do modemu? To dosyć istotne pytanie. Jeśli jest tak jak w pierwszym przypadku - zrób dla próby bezpośrednie połączenie z modemem. I poinformuj czy przeprowadziles taka probe i czy jest jakas roznica. Może to moje idee fix, ale uważam, że avast to najgorszy antywirus i ma całkiem sporo efektów ubocznych. Były niejednokrotnie opisywane przypadki, że strony się nie wczytywały przez jego ochronę www, ale to nie tłumaczy problemow w gierce. Te lagi są częste? Na wszystkich serwerach? Edytowane 20 Lutego 2014 przez Groszexxx Odnośnik do komentarza
muzyk75 Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Problem występuje w obu przeglądarkach ? Firefox reset: kliknij pomarańczowy napis "Firefox"-->"Pomoc"-->"Informacje dla pomocy technicznej'-->"Resetuj program Firefox" Uruchom wiersz poleceń i wpisz: netsh winsock reset i klik enter. Reset komputera. Uruchom wiersz poleceń i wpisz: sfc /scannow i klik enter. System poprosi o włożenie płyty instalacyjnej. Zostaną sprawdzone pliki systemowe i naprawione ewentualne błędy. Jak będziesz grał to uruchom Menadżer zadań i zobacz jak wygląda użycie pamięci RAM i procesora. Jest jeszcze taki błąd: Error: (02/13/2014 06:10:37 PM) (Source: 0) (User: ) Description: \Device\Harddisk0\D Popraw przewody ( przeczyść styki ) dysku. Odnośnik do komentarza
Luqi Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Groszexxx Co jest BARDZO istotne, jestem prawie pewien, że utraty występują, gdy siostra korzysta z telefonu poprzez wi-fi. Odpaliłem w swoim telefonie WI-FI i pojawiły się dropy. Nigdy wcześniej nie było takiego problemu, nawet 3 komórki mogły korzystać z wifi bezproblemowo. Muzyk75 - problem rozwiązany poprzez reset FireFoxa. Dziękuję Natomiast nadal pozostał problem utraty pakietów, podczas uruchomionego wifi na telefonie. Wszystkie Twoje inne porady wykonam jutro z racji braku czasu. @EDIT: nawet przy wyłączonym wifi na telefonach są lossy w grze. Dzieje się tak losowo, co 2 sek lub co 120s @EDIT2: ostatnio robiłem upgrade oprogramowania na routerze, być może to coś zmieniło na gorsze? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Nie ma co wróżyć z fusów. Czasem sie tak zdarza, podobnie jak nowsze sterowniki odmawiają posłuchu. Wróc na poprzedni firmware, ew. zobaczyć czy jest jeszcze nowszy. Może zwykły reset ustawień do fabrycznych pomoże - zawsze to tylko kilka minut w plecy. Daj znać na jaki krok się zdecydowałeś i jakie są efekty. Odnośnik do komentarza
Luqi Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Serdecznie przepraszam, ale zupelnie zapomnialem o tym temacie :/ Gwoli ścisłości problemem byl router. TP-Link sie wypalil, zostal wymieniony na Pentagrama Cerberus i wszystko smiga jak ta lala. Dziekuje za wszelka pomoc i jeszcze raz przepraszam, ze pisze tak pozno. CLOSE Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi