Anonim8 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Nie wiem na czym polega zerowanie w Parted Magic - co on tam wpisuje. Konieczne są zera a te wstawia MHDD. Czy obrazek z F8 wykonany jest po WSZYSTKICH kolejnych działaniach jak w poście #14? Z wlasnego podwórka padnie odpowiedź. Kiedyś stosowałem Parted Magic. Skąd inąd świetna aplikacja. Ale w tym przypadku chodzi o remap. Tak sądzę i tego już (chyba) tu wychodzi moja nie wiedza - Parted nie jest w stanie zrobić. To co pokazujesz to jakaś modyfikowana wersja MHDD i nie wiem jaka. Tak ciężko wypalić płytkę na bazie obrazu ze źródła? Zauważyłem to wczoraj. Masz na mysli wersję MHDD? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Zauważyłem to wczoraj. Masz na mysli wersję MHDD? Na obrazku nie widać wersji. A modyfikowany mógł być mhdd.cfg i stąd powodował wykrzaczanie. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 mam na płytce wrsje 4.6 i też nie mogę odpalić. Moim zdaniem to jest kwestia wersji programu. Odnośnik do komentarza
spawciu Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Wszystko wykonane w/g wskazówek postu #14, zrzuty poniżej. Co do wątpliwości w kwestii MHDD z Hirens Boot - podaję w celach informacyjnych - ta sama płyta działa bez zarzutu w kilku innych komputerach, ale nie w 2 egzemplarzach które miałem pod ręką ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Te dwa obrazki przeczą sobie jeżeli wykonałeś działania dokładnie wg. kolejności. W którym momencie wykonałeś SMART? Odnośnik do komentarza
spawciu Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Te dwa obrazki przeczą sobie jeżeli wykonałeś działania dokładnie wg. kolejności. W którym momencie wykonałeś SMART? Te dwa zrzuty odziela tylko jedno kliknięcie F8. Pierwszy zrzut po zakończeniu skanowania F4+F4 (tu jako druga fotka) drugi zrzut po kliknięciu F8. Wszystko w/g instrukcji z postu 14, krok po kroku z wydrukowaną instrukcją w ręku. Skanowanie z postu #24 zrobione tuż przed wszystkimi operacjami, po udanym wejściu do programu MHDD. Nie ma mowy o pomyłce! EDIT: Proszę zwrócić uwagę na zegary. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Drugi obrazek wykonany w MHDD po kolejno: erase, remap, skan? I po tych działaniach F8? Odnośnik do komentarza
spawciu Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Tak, dokładnie w/g procedury. Po zakończeniu działań fotki wrzucone tu. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Nie potrafię wytłumaczyć tego efektu. Skan finalnie pokazuje bardzo dobre parametry dysku a SMART wywala 339 sektorów oczekujących na remapowanie - o 10 więcej niż wcześniej . Odnośnik do komentarza
spawciu Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Ponowny skan ( F8) z przed chwili po dłuższym postoju. Edit: Dorzucam fotki z badań programem: HDD S.M.A.R.T. Viewer 2.00 Odnośnik do komentarza
muzyk75 Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Dziwne jest to że wyniki z kilku programów sobie zaprzeczają. Wykonaj raz jeszcze to co napisał Wiesław531 w poscie nr 14 i załącz zdjęcia po zakończeniu ( MHDD 4.6 ). Odnośnik do komentarza
spawciu Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Dziwne jest to że wyniki z kilku programów sobie zaprzeczają. Wykonaj raz jeszcze to co napisał Wiesław531 w poscie nr 14 i załącz zdjęcia po zakończeniu ( MHDD 4.6 ). Mam rozumieć, że nie nie wierzycie w to co sami zaproponowaliście? Czy bardziej mnie, że coś sknociłem? Spoko, tylko to potrwa troszkę - a dziś już pewnie nie zdążę. Każda z operacji zajmuje grubo ponad godzinę ..., więc siłą rzeczy wyniki jutro. Miłego wieczoru. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Jak pisałem wcześniej nie wiem jak to wytłumaczyć. Remapowanie nie działa, skan jest OK a SMART wywala błędy. Dodaj jeszcze dwa obrazki z Benchmark oraz Error Scan z HDTune + SMART z CrystalDiskInfo. Jutro podam Ci linka do softu WD - test. Odnośnik do komentarza
spawciu Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 ... Dodaj jeszcze dwa obrazki z Benchmark ... Można jaśniej? Co do Crystal będzie kiepsko - dysk jest bez systemu, postawię jak będzie naprawiony. No chyba, że jest jakaś wersja botowa;na albo coś na linuxie Live. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) Myślałem, że możesz ten dysk zamontować do innego kompa z systemem. #38 post - stosowne programy (linki) są w przyklejonym Hardware - KLIK. Chciałbym zobaczyć obrazek z etapu remapowania przed zatwierdzeniem i bez wykonania remap. Chodzi o to jak ustawiasz przygotowanie do remap. Edytowane 16 Lutego 2014 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
spawciu Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Chciałbym zobaczyć obrazek z etapu remapowania przed zatwierdzeniem i bez wykonania remap.Chodzi o to jak ustawiasz przygotowanie do remap. Przewidziałem takie pytanie i przygotowałem stosowną sesję fotogaficzną z uwzględnieniem kolejnych etapów. Po wgraniu zacząłem od sprawdzenia czy cokolwiek się zmieniło (F8), następnie wykonałem wszystkie zalecane czynności. Pozostałe fotki wrzucę jak uda mi się podpiąć dysk do jakiegoś czynnego kompa, akuat nie mam żanego pod ręką z gniazdami sata. Pozdawiam Odnośnik do komentarza
spawciu Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Kolejne fotki, nie mogłem wcześniej wszystkich wrzucić. Edit: Nie potafię wrzucić 2 ostatnich, muszę ochłonąć troszkę bo z nerwów już kipię ... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Skan wykazuje poprawność dysku. SMART - niestety nie. Aby sprawdzić go narzędziem WD - wersja dla DOS (nie masz systemu ale mam nadzieję, że masz napęd dyskietek). Pobierz plik - KLIK. Wypakuj - uruchom i wykonaj testy, które są opisane w instrukcji. Soft prawdopodobnie wykonuje stosowne naprawy. Zobacz czy jest tam finalnie info o SMART a szczególnie Current Pending Sectors. Zrób fotki i pokaż je. Odnośnik do komentarza
spawciu Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Rozwiązałem sprawę wklejenia wszystkich fotek inaczej - udostepniam je w Dropbox. Link do wszystkich zdjęć: https://www.dropbox.com/sh/pp2yl5xgk8otee8/Of8G4cfiaf @wiesław531 - stacji dyskietek nie mam ale postaram się zabootować z pendrive. Link do wykonywanych fotek (wrzucam kolejno zaraz po wykonaniu zalecanych czynności) z działania programu DLGDIAG 5.21: https://www.dropbox.com/sh/1els64j4qrdwqcj/_spDaLxM2I EDIT: Dorzucam fotkę z Opcji "GSmartControl" bootowalnej wersji (.iso wypalone na płycie, ver. 2014_01_04) programu PartedMagic oraz plik SMARTlog https://www.dropbox.com/sh/r6ghzjucz42bl7n/pJZEMhdmPP Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Popraw ostatnie zdjęcie jeśli jest tam coś istotnego. Po tych wszystkich eksperymentach stawiaj system koniecznie z pełnym formatowaniem partycji w opcjach zaawansowanych dysku. Odnośnik do komentarza
spawciu Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Popraw ostatnie zdjęcie jeśli jest tam coś istotnego. Po tych wszystkich eksperymentach stawiaj system koniecznie z pełnym formatowaniem partycji w opcjach zaawansowanych dysku. Nie zauważyłem kiepskiej jakości zdjęcia przepraszam (musiałbym robic ponowny skan), zdecydowanie był brak błędów - opis podobny do szybkiego skanu. Wyedytowany post wyżej ma dodatkowe wyniki z PartedMagic v. 2014 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 No cóż - inny soft a wyniki chyba identyczne. Skoro test WD nie wykazuje błędów stawiaj system jak napisałem wyżej. Powodzenia. Odnośnik do komentarza
spawciu Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Podsumowując temat - nic nie osiągnęliśmy, przybyło tylko 10 sektorów niestabilnych oczekujących na remapowanie. Nurtuje mnie pytanie - czy warto było poświęcać tyle czasu, być może na niekonieczną interwencję? Czas pokaże jak to wpłynie na żywotność dysku. Bezsprzecznie - jest to cenna lekcja w sprawach diagnostyki dysków za którą dziękuję. Pozrawiam i także życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) Powód działań był oczywisty - naprawa dysku. Możliwe, że dysk niestety jest problematyczny. Po postawieniu systemu kontroluj w czasie w Podglądzie Zdarzeń czy nie występuje Błąd związany z dyskiem. Edytowane 16 Lutego 2014 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
spawciu Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Witam Dorzucam zrzuty z programu HD Tune i CrystalDiskInfo, troszkę nieciekawie - przybyło dwa sektory do remapowania. Dysk staje się niepewny, do gierek się nada ale na ważne dane chyba już nie. Pozdrawiam https://www.dropbox.com/sh/dluihc5gaqdcby0/QE0m1Bjwxu Edit: Zapomniałem dodać - benchmark jest pełny. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi