DragonFire Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Witajcie. Mam problem, od kilku dni, przy włączaniu kompa zaczyna mi buczeć wentylator - załatwiam sprawę dotykając go /wyhamowuje i startuje ponownie [ale to nie jest najlepsze rozwiązanie]. Wiecie może co by można z tym zrobić? Mam HIS R4670 IceQ Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Przy włączaniu kompa wszystkie wiatraczki pracują na maksa bo komputer sobie sprawdza czy działają. Czy jak nie wstrzymasz wiatraczka to buczy cały czas czy mu przechodzi samo? Możesz też podać odczyt temperatur karty z HWMonitor http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html zarówno podczas spoczynku jak i podczas obciążenia np OCCT http://www.ocbase.com/perestroika_en/index.php?Download Odnośnik do komentarza
stivo Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 A może wystarczy go przedmuchać, bo gdzieś dostał się jakiś paproch? Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 A może wystarczy go przedmuchać, bo gdzieś dostał się jakiś paproch? Słuszna uwaga Kartę można wyjąć i sprężonym powietrzem (albo siłą płuc) przedmuchać cały układ chłodzenia w obie strony. Odnośnik do komentarza
Rychwal Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Jak jest to stara karta to która jest mocno zabrudzona to najlepiej jest wentylator rozłożyć na drobne części i nasmarować panewki/łożyska w zależności co posiada wyczyścić pędzelkiem i złożyć ponownie. Albo najpierw spawdzić go przedmuchując sprężonym powietrzem. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Chłodzenie na tym radku to tak naprawdę VGA Silencer Rev.3 od arctic'a, pozostaje albo polować na to chłodzenie gdzieś na serwisach aukcyjnych, albo tymczasowo rozebrać przedmuchać i przesmarować oliwką do maszyn do szycia, ale jak piszę to jest działanie tymczasowe, bo jak już zaczął to będzie terkotał, można też wymienić na coś zupełnie innego kompatybilnego. Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 29 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Przy włączaniu kompa wszystkie wiatraczki pracują na maksa bo komputer sobie sprawdza czy działają. Czy jak nie wstrzymasz wiatraczka to buczy cały czas czy mu przechodzi samo? To to wiem. Tak, buczy. A może wystarczy go przedmuchać, bo gdzieś dostał się jakiś paproch? Był dmuchany odkurzaczem. @MarekW I mam takie pytanie, czy jak piszą, że x chłodzenie jest kompatybilne z kartami ATi, nVidia, to ono rzeczywiście jest? Bo się tak zastanawiam, różne karty mają w różnych miejscach GPU i chyba to niemożliwe, żeby kształtem radiator pasował do każdego miejsca, w którym są procesory na kartach Odnośnik do komentarza
Rychwal Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Był dmuchany odkurzaczem. W większości przypadków odkurzacz wciąga a nie dmucha. Póki co jeżeli nie jest zatarty wentylator to powinno pomóc to co było wcześniej pisane. Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Hm Temu można wsadzić rure w tyłek i dmucha bardzo mocno [te nowe niestety nie mają takiej opcji] ------ edit; No i niestety musiałem kupić nową kartę, bo przy próbie zmiany radiatora tej starej, coś siadło i przestało wyświetlać obraz ;/ Proszę zamknąć temat Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi