Hajasz Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Witam. Od pewnego czasu miałem problemy z uruchomieniem komputera. Problem polegał na tym, że po włączeniu słychać było, że w środku obudowy chodzą wszystkie wiatraki itp. ale na monitorze nie uruchamiało się nic nawet bios. Wciśnięcie przycisku Reset na obudowie powodowało, że komputer uruchamiał się normalnie. Problem ten o dziwo pojawiał się najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Czasem komp uruchamiał się za pierwszym razem a czasem jak pisałem wyżej bo resecie. Sprzęt dosyć wiekowy ale służy tylko do "prac biurowych". Wczoraj jeszcze wszystko było ok. Wyłączył się bez problemów. Dzisiaj już komputer przestał startować nawet po resecie. Na płycie świecą wszystkie diody, na obudowie też, wiatraki się kręcą ale na monitorze ciemno. Dwa lata temu w serwisie poinformowali mnie, że zasilacz długo nie pokręci. Czy właśnie nadszedł ten dzień ? Płyta ASUS P5P800 SE Zasilacz Chieftec 400 Wat był w komplecie razem z obudową Chieftec Grafika Ati Sapphire HD 3850 AGP Ze sprzętem chyba udam się do serwisu aby sprawdzili. Co sądzicie o tym zasilacz czy coś poważniejszego ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Jeżeli uda Ci się go odpalić pokaż obrazek z Sensors (cały) - KLIK. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 spróbuj odpalić samą płytę z procesorem i czy płyta będzie wydawać charakterystyczne dźwięki braku pamięci czy grafiki Odnośnik do komentarza
Hajasz Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Wiesław niestety ale komp nie odpala. Zaznaczę też, że nie ma żadnych dźwięków z komputera, które mogłyby przedstawić jakąś awarię. Wiem, że w takim przypadku to na dwoje babka wróżyła, kiedy nie ma możliwości przedstawienia ważnych obrazków. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Nie wykluczam zasilacza ale jeżeli komp ma dużo latek to spróbowałbym wymienić baterię na płycie ale kupioną w komputerowym a nie w AGD. Chyba CR2032 3 V. Ewentualnie jak masz miernik to sprawdź napięcie - nie może mieć mniej niż 3 V. Inna ewentualność to sprawdzenie montażu podzespołów (RAM, grafika, dysk itp.). Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 zasilacz już ma wiek... rozkręć go i zobacz kondensatory Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Zasilacz albo mobo padło wentyle mogą się kręcić bo płyta może jeszcze dawać napięcia możliwe że gdzieś zwarcie się zrobiło. Odnośnik do komentarza
Hajasz Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 W końcu znalazłem czas aby sprawdzić co z tym komputerem. Wyniki są takie: 1. płyta główna sprawna 2. wszystkie kości pamięci sprawne 3. zasilacz sprawny choć miernik wskazuje na głównej linii napięcie 11,8V zamiast 12V (czy jest to powód do wymiany ?) 4. karta graficzna dead Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 To 11.8 V jeszcze mieści się w normie. Pytanie w jakich warunkach to mierzyłeś. Zobacz pod obciążeniem a przynajmniej odpal Sensors HWInfo i potrzymaj go jakiś czas zminimalizowany dając czadu karcie, którą już zamontujesz. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi