Skocz do zawartości

Windows XP - nie uruchamia się po usunięciu katalogu SPTD z rejestru !

TomaszXX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

z powodu bardzo długiego uruchamiania się XP-ków - nawet do 15 minut pozwoliłem sobie w swojej niewiedzy :-( zrobić porządki:

1. Combofixem, NOD32 skanerem on line oraz CCleanerem

2. W efekcie windowsy przestały się uruchamiać zatrzymując się z komunikatem o braku pliku sptd.sys

3. Udało mi się uruchomić system w oparciu o punkt przywracania systemu zrobiony przez combofixa.

4. Odinstalowałem Daemon Tools

5. Zrobiłem skany systemu za pomocą FRST, OTL i GMER

6. Usunąłem z rejestru cały katalog SPTD

7. Uruchomiłem ponownie komputer, ale uruchamianie zatrzymuje się na ekranie z napisem WINDOWS XP i paskiem stanu.

Nie działa żaden z trybów awaryjnych ani konsola. Sterowniki dla trybów awaryjnych wczytują się przez chwilę, a następnie jest tylko pusty ekran bez żadnego komunikatu.

8. Następnie, użyłem programu OTLPE z płytki CD, ale uruchamianie się tego programu również zatrzymuje się na ekranie z napisem WINDOWS XP i paskiem stanu.

W załączeniu przesyłam pliki txt z programów Combofix, NOD32, FRST, OTL i GMER, które zgrałem z dysku "zamulonego" komputera po jego wyjęciu i podłączeniu do innego komputera.

Pliki txt z gmera są dla momentu sprzed i po odinstalowaniu Daemon Tools.

Dodam, że zegar systemowy od chwili kiedy mam ten komputer bardzo się późni. Czasami kilkanaście godzin na tydzień. Wymiana baterii BIOS-u nie pomogła.

Proszę o wsparcie.

Pozdrawiam,

Tomasz

checkup.txt

Addition.txt

Extras.Txt

FRST.txt

log Combofix.txt

nod32.txt

OTL.Txt

log2.txt

log22.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Witam,

uruchomiłem system konsolą odzyskiwania poprzez podmianę uszkodzonego rejestru wg. procedury picasso :

https://www.fixitpc.pl/topic/48-konsola-odzyskiwania-naprawianie-windows/?hl=%2Bstartujesz+%2Bkonsoli+%2Bodzyskiwania&do=findComment&comment=232

Dziękuję picasso za pomoc   :).

Podsumowanie:

Moim największym błędem było niezgodne z procedurą usunięcie jednorazowe całego katalogu SPTD z rejestru zamiast cytuję:

"Po odblokowaniu klucza nadrzędnego, robimy to samo w dół na podkluczach. Po zakończeniu usuwamy klucze od dołu w górę"

wg. http://traxter-online.net/wylaczanie-i-usuwanie-sterownika-sptd-napedow-wirtualnych/

Temat jest zamknięty