Adam93 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Witam, mój problem tkwi w tym, że nie potrafię usunąć wyszukiwarki Awesomehp z Mozilla Firefox, próbowałem ręczną metodą, niestety po ustawieniu strony startowej np na wp.pl , po uruchomieniu mozilli nadal wyskakuje Awesomehp. Proszę o pomoc, niżej zamieszczam obowiązkowe logi + log z Combofixa , użyłem go z niewiedzy (najpierw go odpaliłem i zeskanowałem , dopiero potem trafiłem na to forum , mam nadzieje że combofix nie zaszkodzi ). Proszę o pomoc Pozdrawiam. Addition.txt Extras.Txt OTL.Txt FRST.txt ComboFix.txt Odnośnik do komentarza
Adam93 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Ok już naprawione, okazalo się że trzeba było usunąć link we właściwościach przeglądarki Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Użycie ComboFix było zupełnieni epotrzebne, nie zrobił nic w zakresie tematu zasadniczego. Używałeś też skanery wątpliwej reputacji takie jak SpyHunter czy EMCO Malware Destroyer. Trzymaj się od nich z daleka. I tu nie koniec działań pod kątem adware. Skrót LNK to tylko jeden z fragmentów odpadków adware widocznych w systemie. Do wykonania: 1. Przez Dodaj/Usuń programy odinstaluj adware Skype Packages (to wrapper adware a nie część Skype) oraz ten wątpliwy EMCO Malware Destroyer. 2. Uruchom to narzędzie Microsoftu: KLIK. Zaakceptuj > Wykryj problemy i pozwól mi wybrać poprawki do zastosowania > Odinstalowywanie > zaznacz na liście fałszywy wpis Google Update Helper (od adware BonanzaDeals) > Dalej. 3. Otwórz Notatnik i wklej w nim: HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.awesomehp.com/?type=hp&ts=1390728523&from=amt&uid=SAMSUNGXSP0812N_S00MJ10L201489 SearchScopes: HKLM - DefaultScope value is missing. FF StartMenuInternet: FIREFOX.EXE - C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe http://www.awesomehp.com/?type=sc&ts=1390728523&from=amt&uid=SAMSUNGXSP0812N_S00MJ10L201489 FF HKLM\...\Firefox\Extensions: [lightningnewtab@gmail.com] - C:\Documents and Settings\Adam\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\sctlj4v7.default\extensions\lightningnewtab@gmail.com.xpi S2 Update Surftastic; "C:\Program Files\Surftastic\updateSurftastic.exe" [x] S3 catchme; \??\C:\DOCUME~1\Adam\USTAWI~1\Temp\catchme.sys [x] S3 esgiguard; \??\C:\Program Files\Enigma Software Group\SpyHunter\esgiguard.sys [x] C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\IePluginService C:\Documents and Settings\Adam\.android C:\Documents and Settings\Adam\daemonprocess.txt C:\Documents and Settings\Adam\Dane aplikacji\0F1F1C2Y1H1P1C0I0T C:\Documents and Settings\Adam\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\cache C:\Documents and Settings\Adam\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google C:\Program Files\Enigma Software Group C:\WINDOWS\455F074C814E4520B69B5584BD90400C.TMP C:\WINDOWS\system32\Drivers\sp_rsdrv2.sys Reg: reg delete "HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt. 4. Zrób nowy skan FRST (bez Addition). Dołącz plik fixlog.txt. Zaprezentuj także co robił wcześniej AdwCleaner, którego niewątpliwie używałeś, tzn. przedstaw logi nagrane w folderze C:\AdwCleaner. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi