Gurin Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Wczoraj po włączeniu komputera okazało się że nie nie działa dźwięk i sieć, wieczorem jak wyłączałem komputer wszystko było OK, żadnych nowych aktualizacji, nowego softu. Po próbie puszczenia muzyki w Winampie wyskakuje błąd "Nieprawidłowy sterownik DirectSound", Dxdiag informuje o 2 rzeczach: że usługa Windows Audio jest wyłączona i że nie znaleziono karty dźwiękowej, a w Menedżerze urządzeń widnieje. Przeinstalowanie Directa, sterowników sieciowych i dźwiękowych nic nie dało, próba uruchomienia usługi Windows Audio daje błąd 1068: uruchomienie usługi zależności lub grupy nie powiodło się. Uruchomiłem 2 z 3 usług zależnych, ale nic to nie dało. Komenda SFC dała komunikat: Funkcja Ochrona zasobów systemu Windows odnalazła uszkodzone pliki, ale niemoże naprawić niektórych z tych plików. Szczegóły znajdują się w plikuCBS.Log windir\Logs\CBS\CBS.log. Na przykład C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log Niestety w CBS.log nie ma wpisów z tego skanu. Wypróbowałem wszystkie sposoby jakie znalazłem, niestety nic nie pomogło. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
Gurin Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udało mi się naprawić. Prawdopoobnie do systemu dostało się jakieś dziadostwo typu Rotkit ZeroAccess, przez co wszystkie usługi zostały wyłączone. Poszukałem w googlach które usługi są włączone domyślnie i je włączyłem. Lista usług które piwinny być właczone, są po angielsku, ale da się dojść do czego są, a jak nie to 2gi link jest do tłumaczenia nazw usług na polski. http://www.windowsnetworking.com/articles-tutorials/windows-7/Windows-7-Default-Services-Suggested-Startup-Mode.html http://netdiag.pl/flavius/Uslugi2final.pdf Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi