gonterka Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Witam. Mam problem z usunięciem Sweet Page. Zastosowałam Malwarebytes - nic nie znajduje, CCleaner zastosowany, usunięty program Mbogenie. HijackThis - usunięte wpisy mbogenie, zrestartowane ustawienia w IE, Firefoxie i Chrome, usunęłam Firefoxa. Ale problem nadal istnieje. Zrobiłam skan OTL-em, którego raport załączam. Proszę o pomoc. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zasady działu nie wyglądają na przeczytane. Zestaw obowiązkowych raportów nie taki jak należy. OTL jest niecały, brak pliku Extras (nie zaznaczona opcja "Rejestr - skan dodatkowy"). Brak także obowiązkowych raportów z FRST. Wszystko uzupełnij. . Odnośnik do komentarza
gonterka Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Przepraszam, czytałam, ale nie mogłam jakoś ogarnąć ze zrozumieniem (problem jest w firmie, natłok spraw mnie chyba otumanił). Jutro będąc w firmie zrobię raporty jak należy. Odnośnik do komentarza
gonterka Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Witam ponownie. Zrobiłam zalecone raporty plus dodatkowo z Gmera (według instrukcji dot. Gmera)). Załączam pliki. Pozdrawiam. GMER.txt OTL.Txt Addition.txt Extras.Txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Hijacker sweet-page modyfikuje skróty LNK przeglądarek. Dodatkowo, widzę tu tak jakby uszkodzenie preferencji Google Chrome. Przeprowadź następujące działania: 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: HKLM\...\Run: [] - [x] HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://gazeta.pl/0,0.html?sc=1 HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,First Home Page = http://ie8.gazeta.pl/internet_explorer_8/0,0.html?ie=1 HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://gazeta.pl/0,0.html?sc=1 HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://gazeta.pl/0,0.html?sc=1 HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Secondary Start Pages = StartMenuInternet: IEXPLORE.EXE - iexplore.exe SearchScopes: HKCU - {C8321615-F85B-4D79-9C16-5C8802853866} URL = http://szukaj.gazeta.pl/portalSearch.do?s.si(navigation).navigationEnabled=true&s.sm.query={searchTerms} S2 wfcs; C:\Program Files\Windows Firewall Control\wfcs.exe [x] C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\WPM C:\Documents and Settings\Dell\.android C:\Documents and Settings\Dell\daemonprocess.txt C:\Documents and Settings\Dell\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\cache C:\Documents and Settings\Dell\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\genienext C:\Documents and Settings\Dell\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mobogenie C:\Documents and Settings\Dell\Moje dokumenty\Mobogenie C:\Documents and Settings\LocalService\Dane aplikacji\GeekBuddyRSP Reg: reg delete "HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{490A9E9B-DEEF-4A42-8A73-7AB5EAEABF77}" /f Reg: reg delete "HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{755668BE-AE1B-4159-8927-17FF4B1E8BD7}" /f CMD: copy "C:\Documents and Settings\Dell\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\User Data\Default\Preferences" "C:\Documents and Settings\Dell\Pulpit" Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt. 2. W Google Chrome: Ustawienia > karta Rozszerzenia > odinstaluj Extended Protection. Ustawienia > karta Ustawienia > sekcja Wyszukiwanie > klik w Zarządzanie wyszukiwarkami > skasuj z listy wszelkie śmieci niedomyślne. Ustawienia > karta Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane > zjedź na sam spód i uruchom opcję Zresetuj ustawienia przeglądarki. Zakładki i hasłanie zostaną naruszone. Zresetuj cache wtyczek. W pasku adresów wpisz chrome://plugins i ENTER. Na liście wtyczek wybierz dowolną i kliknij Wyłącz. Następnie wtyczkę ponownie Włącz. 3. Uruchom AdwCleaner. Zastosuj Szukaj, a po tym Usuń. Powstanie folder C:\AdwCleaner z raportem z usuwania. 4. Zrób nowy skan FRST (bez Addition). Dołącz plik fixlog.txt i log AdwCleaner. Dodatkowo, na Pulpicie powstał plik Preferences, shostuj go gdzieś i podaj link. . Odnośnik do komentarza
gonterka Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Dziękuję. Zrobiłam wszystko, załączam logi. Niestety pliku Preferences nie ma na pulpicie. AdwCleanerS0.txt FRST1.txt AdwCleanerR0.txt Quarantine.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Problem ze sweet-page powinien ustąpić. AdwCleaner leczył skróty LNK przeglądarek: ***** [ Skróty ] ***** Skrót Znaleziono : C:\Documents and Settings\Dell\Pulpit\RejentNET.lnk ( hxxp://www.sweet-page.com/?type=sc&ts=1389787695&from=cor&uid=WDCXWD2500JD-75HBB0_WD-WMAL72127766 ) Skrót Znaleziono : C:\Documents and Settings\Dell\Menu Start\Programy\Internet Explorer.lnk ( hxxp://www.sweet-page.com/?type=sc&ts=1389787695&from=cor&uid=WDCXWD2500JD-75HBB0_WD-WMAL72127766 ) Skrót Znaleziono : C:\Documents and Settings\Dell\Menu Start\Programy\Google Chrome\Google Chrome.lnk ( hxxp://www.sweet-page.com/?type=sc&ts=1389787695&from=cor&uid=WDCXWD2500JD-75HBB0_WD-WMAL72127766 ) Skrót Znaleziono : C:\Documents and Settings\Dell\Menu Start\Programy\Akcesoria\Narzędzia systemowe\Internet Explorer (bez dodatków).lnk ( hxxp://www.sweet-page.com/?type=sc&ts=1389787695&from=cor&uid=WDCXWD2500JD-75HBB0_WD-WMAL72127766 ) Skrót Znaleziono : C:\Documents and Settings\Dell\Dane aplikacji\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\Google Chrome.lnk ( hxxp://www.sweet-page.com/?type=sc&ts=1389787695&from=cor&uid=WDCXWD2500JD-75HBB0_WD-WMAL72127766 ) Skrót Znaleziono : C:\Documents and Settings\Dell\Dane aplikacji\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\Uruchom przeglądarkę Internet Explorer.lnk ( hxxp://www.sweet-page.com/?type=sc&ts=1389787695&from=cor&uid=WDCXWD2500JD-75HBB0_WD-WMAL72127766 ) Brakuje pliku fixlog.txt, który powstał podczas przetwarzania skryptu. Na dodatek, ja widzę, że tu w ogóle nie ma śladów uruchomienia skryptu do FRST. Co Ty właściwie przeprowadziłaś w punkcie 1?! Plik Preferences miał kopiować skrypt do FRST. Plik nie powstał, bo nie wygląda na to, że skrypt był uruchomiony... I już się nie dowiem co było w nim wcześniej, bo zaszły zmiany w Google Chrome. Ale Google Chrome nadal nie wygląda dobrze. W związku z tym, że zaszły zmiany, poprzedni skrypt nie do końca aktualny. Kolejne podejście. Otwórz Notatnik i wklej w nim: HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://gazeta.pl/0,0.html?sc=1 HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://gazeta.pl/0,0.html?sc=1 HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://gazeta.pl/0,0.html?sc=1 HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Secondary Start Pages = SearchScopes: HKLM - DefaultScope value is missing. SearchScopes: HKCU - {C8321615-F85B-4D79-9C16-5C8802853866} URL = http://szukaj.gazeta.pl/portalSearch.do?s.si(navigation).navigationEnabled=true&s.sm.query={searchTerms} S2 wfcs; C:\Program Files\Windows Firewall Control\wfcs.exe [x] C:\Documents and Settings\Dell\.android C:\Documents and Settings\Dell\daemonprocess.txt C:\Documents and Settings\Dell\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\cache Reg: reg delete "HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{490A9E9B-DEEF-4A42-8A73-7AB5EAEABF77}" /f Reg: reg delete "HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{755668BE-AE1B-4159-8927-17FF4B1E8BD7}" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f CMD: copy "C:\Documents and Settings\Dell\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\User Data\Default\Preferences" "C:\Documents and Settings\Dell\Pulpit" Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt. Przedstaw go. Na Pulpicie ma powstać też Preferences. . Odnośnik do komentarza
gonterka Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zrobiłam wszystko w takiej kolejności, jak napisałaś - jedynie nie załączyłam pliku fixlog.txt - przeoczyłam załączenie. Robię to teraz (jest to log z pierwszego kroku, czyli fixowania FRST-em). W następnym poście załączę logi z tych czynności, co wspomniałaś. Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
gonterka Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zrobiłam jak napisałaś, ale nadal mi się na pulpicie nie pojawił plik Preferences. Szukałam wyszukiwaniem - nie ma takiego pliku. Załączam zrobiony ostatni fixlog. Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Oczywiście. Popatrz co jest w moim poście, a co w pliku fixlog.txt! Wszystkie linie sklejone, nic nie wykonane. Powtarzaj zadanie: skrypt wklejony do Notatnika musi mieć identyczną formę i przejścia do nowej linii jak w moim poście. Powtarzaj zadanie, jeśli po wklejeniu do Notatnika źle to będzie wyglądać, ręcznie skoryguj przejścia do nowej linii za pomocą ENTER. . Odnośnik do komentarza
gonterka Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Rozumiem. Jak będę w firmie tak zrobię. Dzięki. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi