LikwidatoR Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Witam, Mam następujący problem z drukarką Epson Stylus DX4000. Jakiś czas temu dokładnie 3 dni temu postanowiłem wydrukować pracę semestralną na studia , ale problem w tym,że mimo pełnego tuszu drukarka albo drukuje poste kartki a jak coś wydrukuje to albo przerywane wyrazy lub rozmazane. Pomyślałem,że tusz się przeterminował, ponieważ nie używałem drukarki ponad 2 miesiące . Nie miałem żadnych prac do roboty wiec jej nie odpalałem. Postanowiłem zamówić nowy tusz , zamiennik oczywiście, lecz zamawiałem ten sam 2 razy i niczym się praktycznie nie różnił z oryginalnym tuszem Epsona. Wsadzam i dalej to samo, albo puste kartki albo bardzo nie wyraźne. Postanowiłem przepuścić parę kartek może się odblokuje i nic. Następnym moim krokiem było zastosowanie się do zaleceń producenta na temat konserwacji drukarki czyli.sprawdzanie dysz głowicy drukującej z pozycji programu jak i przycisków , czyszczenie głowicy drukującej, wyrównanie głowicy drukującej i czyszczenie drukarki z kurzu, pyłów miękką szmatką i nic. Wszystkie zalecenia robiłem krok po kroku zgodnie z instrukcją. Według testu dysz mam niby zapchane , ponieważ widoczne są obszary niewydrukowane wiec wykonałem czyszczenie głowicy i to 4 x i dalej przerywa . Myślę,że to nie wina tuszu bo na starym i na świeżo zamówionym to samo a dawniej na tych tuszach ładnie drukowało obrazki i tekst.Czytałem na necie,że Epsony szybko się zapychają i są z nimi problemy , lecz dokładnie lukając po necie z innymi drukarkami w tym Hp też są te same problemy. Kartki A4 włożone są poprawnie, wszystko dobrze podłączone , wydruk dałem naturalnie jako precyzyjny, wolne drukowanie i też nie działa. Napotkałem ciekawy temat też drukarki Epsona, lecz innego modelu i zaintrygowała mnie wypowiedź usera konmaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1378516.html Chodzi mi dokładnie o wężyk pompki, patrzyłem u siebie na swoim modelu lecz tego nie widzę , być może jest w innym miejscu, ja się na drukarkach nie znam , dlatego proszę o fachową pomoc od was, macie jakieś pomysły o co w moim przypadku biega? Czasu mam mało do niedzieli muszę pracę oddać wydrukowaną na uczelnie Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Powodem usterki jest na 99% właśnie zapchana głowica. U mnie to było jednym z powodów wymiany drukarki na laserową. O ile nikt inny niczego sensownego nie powie to znalazłem taką instrukcję http://siwek.com.pl/regeneracja/instrukcje/plyny/plyny.pdf w internecie ale NIE wiem czy to zadziała, ewentualnie taką http://siwek.com.pl/regeneracja/instrukcje/plyny/instrukcja_epson.pdf Odnośnik do komentarza
LikwidatoR Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Dzięki MatiK za odpowiedź , tylko ja tego płynu nie mam teraz na stanie a jak teraz nawet zamówię to do niedzieli nie dojdzie A spirytusem nie można?? Zaszkodzi to głowicy?? Na zamieszczonej przez Ciebie stronie widnieje obrazek z wyciągniętą głowicą. Pytanie teraz jak mam ją wyciągnąć czy razem z wózkiem czy uda się bez niego. Ja się na rozbiórce drukarek nie znam, może i bym jakoś wyciągnął , ale już nie złożę Szukam zatrzasków , aby to rozkręcić , ale nie idzie. Z rurki zsunąć tego nie dam rady, lukałem , aby od góry wózka ściągnąć głowice , aby ją przeczyścić, ale nie widać żadnego specjalnie otwarcia Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Znalazłem coś takiego http://www.refillbros.com/en/manuals/p1694-epson-stylus-cx2800-cx2900-cx3000-cx3900-dx4000-dx4050-me-200-service-manual/?page=88 Co do czyszczenia samej głowicy sam tego nigdy nie robiłem ale wydaje mi się (i na elektrodzie też tak pisze) że najlepszy będzie alkohol izopropylowy. Gdzie dostać? Tego niestety nie wiem Wiem że nim się czyści wszystko co elektroniczne ale nigdy go nie kupiłem. Odnośnik do komentarza
LikwidatoR Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Lukłem na Twoją 2 stronę i widać ilustrację z otwartego wózka . Mam tak samo jak tam. Widać zaznaczono na żółto na spodzie pokrywkę. Udało mi się ją otworzyć, ale tam pod nią jest mała biała taśma nic więcej Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 W tej instrukcji o głowicy jest na stronie 96. Osobiście mam podobną drukarkę ale nie tu gdzie jestem teraz i niestety tyle co mogę pomóc to właśnie wysłać linka do instrukcji. Może ktoś kto ma doświadczenie z taką drukarką jeszcze napisze bo to chyba tyle co mogę pomóc. Odnośnik do komentarza
LikwidatoR Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Dzięki MatiK za starania Jutro z rana podjadę do serwisu i mi zrobią . Ja mam dość walki z drukarką,sporo czasu straciłem i nic. Pewnie zapchana głowica , bo nie czyszczona od nowości. Rozkręca ją kompleksową bo ja jeszcze bardziej ją doprawię Jutro napiszę co i jak po wizycie w serwisie czy rzeczywiście głowica czy coś jeszcze wyjdzie w praniu. Odnośnik do komentarza
LikwidatoR Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Dobra podjechałem teraz do serwisu z drukarką. Przedstawiłem sprawę. Koleś powiedział,że kapituluje bo za dużo jest z tym babrania się, papraniny ,czasu na to nie ma. Dał mi specjalny płyn oczyszczający. Zakupiłem do tego strzykawkę i strzyknąłem do środka. . Kazał na parę h , może pomoże, zależy jak jest zapchane/zaschnięte dysze czy głowica . Im bardziej zasyfiona to dłużej kazał oczyszczać. Zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza
Przemo15PL Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Koleś powiedział,że kapituluje bo za dużo jest z tym babrania się, papraniny ,czasu na to nie ma. Moim zdaniem powinieneś zostawić u niego drukarkę i czy jest z tym papranina czy nie to on jest tam od tego (za przeproszeniem) jak d**a od srania. Odnośnik do komentarza
LikwidatoR Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Taaaak, tylko problem w tym,że ja nie pojechałem do serwisu sklepu w którym to kupowałem bo gwarancja dawno już minęła. Podjechałem do serwisu w którym koleś , naprawia różnej maści sprzęt RTv, kompy itp. Można również u niego dany sprzęt zakupić, lecz powiedział,że nie ma czasu na tyle babraniny więc mogłem mu skoczyć . Wracając do tematu ten płyn nie pomógł, wstrzyknięty płyn siedział parę h i nic. Zaczyna mnie ta drukarka wku.... niemiłosiernie . Już nigdy nie kupię drukarki Epsona, nigdy. Tylko Canona . W przyszłym tyg.podskoczę do brata sąsiadki co trudni się naprawą sprzętu , może on coś zaradzi jak nie kupuję nową . Nie będę wiecznie tracił czas na tą drukarkę Tak mam parę dni w plecy już Odnośnik do komentarza
Przemo15PL Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Gdybyś chciał kupować nową drukarkę to polecam również firmę "Brother" Odnośnik do komentarza
LikwidatoR Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Właśnie tą drukarkę o której piszesz poleca mój kolega z roku . Używa jej 2 lata i działa git bez żadnej awarii. Szkoda tej mojej drukarki zwłaszcza,że nie jest zwykła , tylko wielofunkcyjna ze skanerem . Oby się ją jakoś odratowało co nie zmienia faktu,że nie kupię już w przyszłości drukarki tej marki. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Cóż... Firma Seiko (Epson) mnie nigdy nie zawiodła, i jako producent zegarków i drukarek. Natomiast z Canonem miałem przejścia nie raz... Odnośnik do komentarza
Przemo15PL Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Natomiast z Canonem miałem przejścia nie raz... Ja również.... Osobiście posiadam urządzenie wielofunkcyjne Brother DCP-350C i nie mam z nią żadnych problemów... Zastanów się nad kupnem urządzenia wielofunkcyjnego z tej firmy... Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Żeby nie mieć problemów z zaschnięciami to polecałbym jakąś drukarkę laserową Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi