Oniryczny Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Witam, mam problem z kartą sieciową karta jest sprawna i działa na niemalże gołym systemie (Win7x32/Win7x64/Win2k8R2) (system, java, acrobat reader i Far) ale w domu gdzie mam troche softu karta nie działa - pobieranie adresu - pomieli tak z minutę albo dwie i koniec - sieć niezidentyfikowana http://wstaw.org/w/2sjM/ Proszę o pomoc w odnalezieniu konfliktu... Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Można się zastanawiać, dlaczego mając na płycie (zakładam, że chodzi o sprzęt ze stopki) gigabitowy LAN używasz zewnętrznej karty. Zintegrowana nie działa? To może nie sprzęt jest problemem. Ale żeby to ocenić potrzeba więcej informacji. Próbowałeś stałego IP? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 stały IP też nie działa wszystko inne na USB3 działa karta działa na USB2 ale na USB3 nie chce ruszyć no używam więcej kart niż integra Jakie informacje mam podać? Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Temat kwalifikuje się raczej do działu Sieci. Zastosuj się do tych wskazówek. Możesz też rozwinąć to: no używam więcej kart niż integra Może mieć istotny wpływ na działanie sieci. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 skoro karta działa na gołym windowsie to uważam że to problem hardware/system jeśli wyjmę wszystkie karty i pozostawię tylko integrę i Edimaxa to też nie działa pozostałe karty mają ustawione tylko IP i maskę Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 skoro karta działa na gołym windowsie to uważam że to problem hardware/system Skoro tak uważasz. pozostałe karty mają ustawione tylko IP i maskę To źle, bo powinny mieć jeszcze ustawiony adres bramy. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 po co adres bramy skoro to są sterowniki/pakiety? ja tylko wgrywam im soft, który testuję no tak, uważam, że to problem drivera Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Od 4 dni usiłuję ci zwrócić uwagę, że korzystając z tych informacji, które podajesz nie można próbować sensownie pomóc. Z enigmatycznego opisu można się domyślać, że topologia sieci jest nietypowa, ale nie chcesz jej przedstawić. Twoja sprawa. Jeśli o mnie chodzi EOT. Życzę pomyślnego rozwiązania problemu. PS. Uważasz, że to problem drivera ale nie podałeś nawet jego wersji ani wersji używanego systemu. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 post #3 Jakie informacje mam podać? Win7x64 Driver 1.14.7.0 Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 post #4 Zastosuj się do tych wskazówek. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 http://wstaw.org/w/2t18/ net-log http://wklej.org/id/1251763/ karta ma ustawione wszystko domyślnie w zakładce zaawansowane Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Nie pisałem, bo w netlogu nie znalazłem nic, co by mnie naprowadziło na rozwiązanie problemu. No może poza tym, że wszystkie aktywne interfejsy sieciowe mają adresy IP przydzielone na skutek działania usługi APIPA (i jeszcze tu). Dotyczy to tak fizycznej karty ASIX AX88179 USB, jak wirtualnych pochodzących od VirtualBox-a. To drugie jest dla mnie o tyle dziwne, że moje doświadczenie mówi mi, że domyślna instalacja VB tworzy w systemie hosta jedno wirtualne połączenie z IP statycznym. U ciebie jest inaczej i nie wiem, czy to celowe działanie, czy tak się po prostu "samo" zainstalowało. Natomiast fakt, że fizyczna karta sieciowa USB jednak otrzymuje IP, wprawdzie z zakresu 169.254.x.x ale jednak, świadczy na niekorzyść tezy o błędnym sterowniku. Zachowuje się jak każda karta ethernetowa nie mogąca nawiązać połączenia z serwerem DHCP (zakładam, że taki serwer w tej sieci istnieje). Tu przyczyną może być np. zły stan kabla, może urządzenia sieciowe jak switch/hub. Nie jest też dla mnie jasne to: karta działa na USB2 ale na USB3 nie chce ruszyć Czy dotyczy to tego samego komputera, czy też dwóch różnych? Może sytuacja, w której karta działa dotyczy zupełnie innego środowiska sieciowego (okablowanie, router, switch) niż ta w której nie działa poprawnie. Ogólnie panuje opinia, że za 90% problemów odpowiada warstwa fizyczna sieci. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 USB2 dotyczy tego samego komputera Sprawdzałem kilka kabli (kat. 5e/6) i wszystkie gniazda od mojego TL-WR10434ND oraz pożyczony z pracy TL-WDR4300 gdy karta jest podłączona to (paradoks) logując się na router widać tę kartę (jej MAC) i IP jaki został przydzielony Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi