Skocz do zawartości

Windows 7 długo się ładuje, spadek fps podczas gry

judaz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

zdecydowałem się poprosić o pomoc na forum ponieważ samemu już nie daję rady. Próbowałem wielu metod z internetu ale nie na wiele się zdały.

Otóż mam taki problem że windows 7 niekiedy ( ostatnio częściej ) długo się uruchamia, bywa że nawet po kilka minut. Zaczyna się to od momentu "Uruchamianie systemu windows", najpierw przez dłuższy czas jest sam napis na czarnym tle, dopiero później pojawiają się kropki od logo i w tym momencie się zatrzymuje i po dłuższej chwili dalej logo się wczytuje, następnie kiedy jest uruchamianie systemu na niebieskim tle i napis "zapraszamy" też długo muszę czekać na przeniesienie do pulpitu. Generalnie jak już system się załaduje to chodzi normalnie lecz bywa i tak że pulpit sie bardzo długo ładuje. Do tego podczas gry np. w cs:go gdy pogram dłużej zaczynają spadać mi fpsy i gra strasznie ciąć przy większych "akcjach".

Zaczęło to się dziać mi niedawno, konkretnie po zainstalowaniu win 7 64bit, czyli niecaly miesiac temu. Na początku przez kilka dni nic takiego złego się nie działo dopiero z czasem, pojawiło się to powolne włączanie, następnie zcinanie podczas gry lub podczas zwykłego przeglądania pdfa. Wczesniej miałem 32bitową wersję i chodziła normalnie, laptop nie sprawiał problemów lecz zdecydowałem się na zmianę na 64 bo miałem problem z wywalaniem z csa, którego na różne sposoby nie mogłem naprawić. Pomogła zmiana na 64 ale z przyjściem nowego systemu nastąpiły nowe problemy. Dodam również że odniosłem wrażenie jakby laptop zaczął troszkę głośniej pracować podczas takiej normalnej pracy typu przeglądanie internetu lub jakieś inne drobne operacje.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Mój laptop:

Lenovo y580

win 7 64 bit wersja ultimate

Intel core i3-3110M

4 GB RAM

NVIDIA Geforce GTX 660M; 2GB; najnowsze sterowniki do karty

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Uruchomiłem sfc i program ten skończył pracę lecz nie wyświetliło się żadne okienko z wynikami jego pracy, jedynie szybko zakończył swoje działanie i nic nie zauważyłem, chyba że są gdzieś zapisane?
Uruchomiłem także chkdsk i sprawdził podczas uruchamiania systemu dysk( bardzo długo sprawdzał) lecz kiedy kończył akurat mnie chwile nie było i jedyne co zdążyłem zauważyć to że system już się uruchamiał jak wszedłem i wyświetliło się sprawdzanie plików na c, oraz że wolumin ten jest wolny od błędów.
Wyniki tych programów są gdzieś zapisane żebym mógł załączyć? Czekam na odpowiedź i kolejne instrukcje.

Niestety jest coraz gorzej i chcialbym prosic o pomoc, ponieważ system prawie za każdym razem się bardzo długo włacza, do tego chciałem włączyć komputer z jakąś godzinę temu i nie chciał się wogóle system odpalić, wywalało błędy i pojawiał się czarny ekran, zrobiłem zdjęcie blędu ktory sie pojawiał więc jak komputer się uruchomi to wrzucę bo aktualnie piszę z telefonu, puki co uruchomione jest narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania i czekam na rozwój sytuacji. Mam pytanie otoz mam zainstalowane oprogramowanie " one key recovery" i zrobiłem kopię danych po formacie ostatnim ale nie wiem czy to uruchamiać czy nic nie mieszać i czekac na pomoc z waszej strony? Laptop jest nowy i na gwarancji jeszcze, więc w ostateczności mogę oddać na gwarancję ale chcę tego uniknąć ponieważ potrzebuje go teraz bo czekaja mnie egzaminy w niedługim czasie a z laptopa głównie korzystam żeby się uczyć.
Czekam na odpowiedz:)

System wkońcu się załadował po naprawie narzędzia systemowego. 

Poniżej wrzucam zdjęcia błędu i raportów z pracy narzędzia systemowego.

6fr4eh.jpg

296onx1.jpg

2ldc0u9.jpg