keramti Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Witam ! Chciałbym ustawić tak prędkości wentylatorów garty graficznej i CPU aby zwiększały swoją prędkość wraz ze wzrostem obciążania i temperatury. Jak ustawić to w biosie ? Lub Easy Tune ? Specyfikacja komputera jak w stopce.mój Bios to UEFI DualBIOS American Megatrends F1 z 24/ 09/2013. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Karta sama powinna reagować na sytuację i regulować obroty. Płytę skonfigurujesz wchodząc do czegoś typu Advanced - sekcja Monitor. To część konfigurująca zachowanie systemu chłodzenia. Jest jednak małe ale. Aby to działało musisz mieć koniecznie wentylatory z regulacją obrotów (cooler ma) - wtyki minimum 3- pinowe a najlepiej 4-pinowe jeżeli na płycie są właśnie takie gniazda. Wentylatory muszą być włączone w gniazda opisane pewnie ChaFan? (z odpowiednim numerem). PwrFan raczej nie jest obsługiwany. W Manualu do płyty znajdź ten punkt i zobacz, które gniazda obsługiwane są przez system kontroli chłodzenia. Odnośnik do komentarza
VaultDweller Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Możesz zainstalować program MSI Afterburner, tam możesz stworzyć wykres prędkości do temperatury GPU. Do procesora jest raczej optymalnie jeżeli to boksowy i tam bym nic nie zmieniał, jedynie coś w stylu deklarowana temperatura ustaw jak najniżej, w razie potrzeby sam zacznie kręcić się szybciej. Odnośnik do komentarza
keramti Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Użyłem GIGABYTE OC_GURU zrobiłem tam wartości wykresowe i fajno działa ,ale muszę go ręcznie uruchamiać Miałem nadzieje ,że to będzie startował wraz z systemem. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 ale muszę go ręcznie uruchamiać Miałem nadzieje ,że to będzie startował wraz z systemem. Powinna być taka możliwość w opcjach. Jeżeli brak to wstaw go do Autostartu. Odnośnik do komentarza
keramti Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Jak wstawić do autostartu? Albo inaczej- wg CCleaner program GIGABYTE OC_GURU jest w autostarcie , ale manual działa tylko jak go ręcznie po uruchomieniu komputera zmuszę do tego. W biosie też mam ustawione na silent. Edytowane 18 Stycznia 2014 przez keramti Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Sprawdzałeś jakieś ustawienia w czymś typu opcje programu - uruchamiaj przy starcie systemu? Co to jest CCener? Czy w Autostart jest on widoczny? Co jest w Panel sterowania - Narzędzia Administracyjne - Konfiguracja systemu - Uruchamianie? Odnośnik do komentarza
keramti Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Miało być CCleaner( co juz pozwoliłem sobie edytować w moim wcześniejszym poście. Sprawdzałeś jakieś ustawienia w czymś typu opcje programu - uruchamiaj przy starcie systemu? Co to jest CCener? Czy w Autostart jest on widoczny? Co jest w Panel sterowania - Narzędzia Administracyjne - Konfiguracja systemu - Uruchamianie? tak jest program GIGABYTE OC_GURU, ale to co ustawiłem jako manual musze ręcznie po włączeniu komputera uruchamiać, Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Niestety nie znam programu. Na swojej nowej płycie ustawiam to wszystko wg. potrzeb w BIOS (UEFI) bez dodatkowego softu i działa. Poczytaj manuala do BIOS. Chociaż Asus udostępnia AISuite i może potestuję. Odnośnik do komentarza
keramti Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 czytałem i próbowałem zrozumieć, niestety manual do mojej plyty głównej jest po angielsku i barzdo kiepsko jakościowo z obrazowane , nie znalazłem jak na razie polskiej wersji językowej:( Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi