Skocz do zawartości

System nie bootuje z płyty (próba formatu)

Mef

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przed udzieleniem jakichkolwiek odpowiedzi prosiłbym Was o uważne przeczytanie mojego postu wesoly.gif

Chciałbym po 2 latach sformatować mojego HP G62. Dostałem go z preinstalowanym Windows 7. Chcę jednak pozbyć się różnych śmieci od HP i chcę zainstalować czysty Windows 7 (oryginalna płytka). W tym celu, jak pan bóg przykazał, wchodzę do ustawień BIOS-u, ustawiam priorytet bootwania na najwyższy dla CD/DVD, lecz system ni nic nie chce "zobaczyć" płyty. Dodam, że uważam, że jest to jakieś ograniczenie ze strony HP, ustawienia BIOS-u są wysoko ograniczone. Z tego co czytałem na zagranicznych forach, trzeba by pobawić się z opcjami "Legacy Boot" czy "Safe Boot". Problem w tym, że w tym okrojonym BIOS-ie takich ustawień nie widzę. Żeby wszystko było jasne, poniżej umieszczam link do tego jak wygląda mój BIOS (film nie jest mojego autorstwa)

http://www.youtube.com/watch?v=ztZK-4ViZ2Q

Z góry uprzedzam, że tak samo jest w przypadku USB. Jak wcisnę F12 (wybór z czego ma BOOT-ować) system widzi tylko hardware. Płytka nie jest uszkodzona i bez problemu działa na innych komputerach. Mało prawdopodobne, żeby płyta główna była uszkodzona (jak to gdzieś zasugerowali), bo opisywany problem ma masa ludzi - tylko rozwiązania brak. Jedno z możliwych rozwiązań, to wgranie normalnego BIOS-u (nie wiem jak się za to zabrać). Czy macie jakieś inne?

Z góry dziękuję

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.