Markiz Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Witam. Wydaje mi się, ze jeszcze na starym forum było to poruszane w kontekście Visty ale nie mogę znaleźć niestety... Otóż chodzi mi o to, że w Windows 7 po rozwinięciu Paska adresu w jakimkolwiek folderze albo nie ma nic albo pokazuje ni z gruchy ni z pietruchy jedną z kilku dostępnych lokalizacji sieciowych albo Panel Sterowania... A moje pytanie brzmi - czy można jakoś ustawić ten pasek adresu żeby wyglądał jak w XP: Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Otóż chodzi mi o to, że w Windows 7 po rozwinięciu Paska adresu w jakimkolwiek folderze albo nie ma nic albo pokazuje ni z gruchy ni z pietruchy jedną z kilku dostępnych lokalizacji sieciowych albo Panel Sterowania... Czy aby na pewno mowa o tym samym dropdown menu? Opis sugeruje, że rozwijasz to z prawej (w 7 to jest historia czyli ostatnio wpisywane / odwiedzane, w XP co innego = to co na Twoim obrazku) a nie to ze ścieżki powrotu po lewej (w 7 to jest odpowiednik tego co jest w XP po prawej stronie): Klik w każdą z kolejnych strzałek w ścieżce daje kolejne menu nawigacyjne. . Odnośnik do komentarza
Markiz Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Dzięki za błyskawiczną odpowiedź! Pewnie masz rację - muszę przepiąć dysk w kompie i zaraz sprawdzę A przy okazji - ile pamięci widzi Windows 7 Professional x32? Bo znajoma kupiła sobie wczoraj komputer, kazała zainstalować 4 GB a system pokazuje tylko 3 GB... A na stronie PC Format znalazłem info, ze: "Wszystkie 32-bitowe odmiany Windows 7 będą mogły obsłużyć maksymalnie 4 GB pamięci RAM" Na forach znalazłem informację, że tylko 3,5 GB. W serwisie powiedzieli, że 3 GB. To jak to właściwie jest? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 A przy okazji - ile pamięci widzi Windows 7 Professional x32?Bo znajoma kupiła sobie wczoraj komputer, kazała zainstalować 4 GB a system pokazuje tylko 3 GB... Prawidłowo. To nie ma znaczenia, że "Windows 7", ma znaczenie że 32-bit. Architektura 32-bit uniemożliwia wykorzystanie całych 4GB. System wyświetla: zainstalowane 4GB (dla informacji) ale dostępne nieco ponad 3GB (granica może się nieco przesuwać w zależności od konfiguracji sprzętowej). Typowy odczyt z Windows 7 32-bit w Panelu sterowania: Więcej wyjaśnień: KLIK / KLIK. By mieć maksymalne wykorzystanie 4GB (i wyżej) = system 64-bit. . Odnośnik do komentarza
Markiz Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Dzięki Picasso. Chylę czoła przed Twoją wiedzą i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Hm, ja mam Viste, ale wydaje mi się, że to jest tak samo. Trzeba kliknąc tak, jak pokazała Piccaso, ale troszeczkę dalej w prawo - około mm w to samo pole, co wychodzą te rozwijane menu i pokaże się właściwy pasek adresu. Dodatkowo, pasek adresu jest jakby poleceniem Uruchom; wpisując tam np CMD pokaże nam się linia komend )) a wpisując chkdsk C: /f - sprawdzimy sobie partycję systemową pod kontem błędów Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Trzeba kliknąc tak, jak pokazała Piccaso, ale troszeczkę dalej w prawo - około mm w to samo pole, co wychodzą te rozwijane menu i pokaże się właściwy pasek adresu Ale Ty mówisz o pasku adresów jako takim (zresztą można klikać w dowolne puste pole w pasku, by przekształcić ścieżkę powrotu na pole gotowe do ręcznego wpisywania) a nie rozwijanym menu dla tego paska. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi