zarazek2333 Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Mam problem. Podłączam zasilacz i komputer działa, ale w płycie jest wejście na 24 piny i 8-pinowe złącze. 4 piny od góry były zaślepione, a w dolne wchodzi ta wtyczka z zielonymi paskami (info niżej). Z zasilacza wychodzą 2 kable: - 2x4 piny. W jednej wiązce, rozdzielone na końcówce, pasujące do siebie bokiem. w jednej końcówce są 2x czarne i 2x żółte z zielonymi paskami I w drugiej końcówce 2x czarny i 2x żółty z czerwonymi paskami. - 8 pinów. 4x czarny i 4x żółte z czarnym paskiem. Pytanie teraz który kabel podłączyć pod wejście 8 pinów w płycie głównej? Płyta główna po lewej na górze 8-pinowe złącze Odnośnik do komentarza
Serantor Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Nie ma to większego znaczenia w przypadku "normalnego" użytkowania sprzętu. Płyta Asus Maximus Extreme jest konstrukcją stworzoną z myślą o podkręcaniu, stąd konieczność zamontowania mocnej sekcji zasilania procesora. Producent nie wyklucza podłączenia pod płyty nawet starszego zasilacza bez wtyczki 8pin, stąd zaślepka. Jeśli będziesz używał sprzętu na defaultowych ustawieniach wystarczy podłączenie 4pin, w przypadku podkręcania konieczne będzie 8pin. Odnośnik do komentarza
zarazek2333 Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Tak będę podkręcał. Właśnie mi chodzi które 8 pin podłączyć. bo są 2 opcje. 2x4 piny lub wtyczka 8 pinów. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Nawet przy podkręcaniu cztero - pinowe zasilanie sobie poradzi, zaznaczyć by tylko trzeba było co a raczej jaki, proc chcemy podkręcać. Czy quada w starym wymiarze technologicznym czy zwykłego DC, i do jakich wartości. A czy przypadkiem 8 pinów to nie jest od PCI-E? Podaj markę zasilacza. Odnośnik do komentarza
Serantor Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 W takim wypadku podłącz 8 pin. //UP: 8pin może być w 2 wersjach: EPS12v i PCI-E. W przypadku ESP jest to porządna linia specjalnie pod zasilanie płyty, w przypadku PCI-E jeszcze mocniejsza do zasilania karty graficznej. Nie ma to więc imo większego znaczenia jeśli zasilacz jest dobrej firmy. Jeśli nie jest to i linia 4 pin będzie słaba. Summa sumarum i w mocnym i w słabym zasilaczu lepiej podłączyć 8pin Odnośnik do komentarza
zarazek2333 Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Quada Q9650, trochę ram. Powiedz które złącze mam wpiąć. 2x4 czy 1x8. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Co by wyeliminować pomyłki napisz nazwę zasilacza, z reguły 8-pinowe wtyczki nie rozdzielane są do zasilania kart graficznych. Odnośnik do komentarza
zarazek2333 Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Do PCI-E mam wejście 6-pinowe. Zasilacz to Chieftec nowy model (nie pamiętam nazwy, nie mogę w tej chwili sprawdzić) 850W. Do kart graficznych mam oddzielne kable z przywieszką z napisem PCI-E i one są 6+2 piny lub 6 pinów. Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Quada tego nowszego trochę ram. I troszkę sporo Tego, troszkę, etc Nie rozmawiamy o burakach Proszę stosować się do zasad działu i wszystko (no prawie) będzie jasne: https://www.fixitpc.pl/index.php?/topic/155-zakladanie-tematu-jakie-informacje-podawac/ Odnośnik do komentarza
Mikolaj612 Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Jak masz C2Q EPS wskazany U mnie wtyczka EPS jest rozdzielna 2x4 Najczęściej tak jest, bo nie każda płyta ma 8PIN dla CPU. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Nie taki diabeł straszny jak go malują, odpalałem i ocowałem quada w 65nm zasilaczem który miał 20pin wtyczkę (wpięta w 24pin gniazdo) + 4pin atx , i chodziło to bez zawieszek spokojnie. Odnośnik do komentarza
zarazek2333 Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Zasilacz mam CHIEFTEC A135 Series APS-850C czyli 850W. Jaki ja gapa jestem. Zapomniałem zobaczyć na stronie producenta zasilacza. Zobaczyłem do czego jaka wtyczka jest i wyszło że 4+4 piny do zasilania CPU i 8 pin do zasilania CPU, czyli chyba nie ma to znaczenia jaką wtyczkę podepnę. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Jasne, że nie ma. Odnośnik do komentarza
zarazek2333 Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 podpiąłem 8 pinów i działa. na 2x4 piny nie sprawdzałem, bo będzie nawet ciężko wpiąć bo końcówki są w drugą stronę, a tam jest strasznie mało miejsca na manewry palcami. najważniejsze że to nie było złącze do PCI-E i mi nie spaliło płyty głównej. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi