Janusz33 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Mam podobny przypadek jak pzm ( https://www.fixitpc.pl/topic/17164-jak-usunąc-ikone-w-panelu-sterowania-xp/ ), ale dotyczy występowania podwójnej ikony "Połączenia sieciowe" w Panelu sterowania. Po najechaniu myszką na pierwszą ikonę, podświetla się komentarz "Łączy z innymi komputerami, sieciami i Internetem", przy drugiej ikonie jest komentarz "Konfiguruje oprogramowanie sieciowe". Przy podwójnym kliknięciu na którąkolwiek z tych ikon otwiera się dla każdej z nich takie samo okno "Sieć LAN lub szybki internet" z tą samą zawartością ale tylko jedno. Po prostu poprzednie jest zastępowane nowym.Proszę o radę jak usunąć drugą ikonę. Bardzo mi się podoba rada Kate ( patrz http://www.poradykomputerowe.pl/optymalizacja-windows/ukrywanie-apletow-w-panelu-sterowania.html), ale boję się, że po wpisaniu nazwy "Połączenia sieciowe" usunie mi obie ikony.Wielkim problemem to nie jest ale irytuje mnie ten przyrostek , Podeirzewam, że jakimś cudem to powstało w trakcie budowania sieci lokalnej dla desktop i laptopa.Mój system to Windows XP SP3 32 bit, ustawiany na nowo w końcu listopada 2013. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Do wglądu ten temat: KLIK ("Foldery specjalne - wirtualne obiekty typu Pulpit, Mój komputer etc." > Panel sterowania). Uruchom Shell Object Editor, z prawokliku na tło wybierz Expert Mode i sprawdź czy program widzi oba wystąpienia Połączeń sieciowych. Jeśli tak, to "denerwujące" ukryj za pomocą odpowiedniej opcji. . Odnośnik do komentarza
Janusz33 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Dzięki za podpowiedź, ale niestety w Shell Object Editor występuje tylko jedna ikona "Połączenia sieciowe" dla Control Panel (all users). Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Weź pod młotek ten fragment wypracowania: CPL: Ncpa.cpl - Połączenia sieciowe NameSpace: {7007ACC7-3202-11D1-AAD2-00805FC1270E} - Połączenia sieciowe Proszę zauważyć, iż Połączenia sieciowe są zdublowane zarówno jako CPL jak i NameSpace. Bo to dwa minimalnie różne aplety i o tym będzie wzmianka przy ukrywaniu: Jeśli aplet jest plikiem CPL, można wykorzystać TweakUI lub tę oto edycję rejestru: Start >>> Run (Uruchom) >>> regedit i w kluczu: HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\don't load Utwórz nową wartość ciągu REG_SZ o nazwie danego pliku CPL jako dane wartości wprowadzając No. By zmiany zostały uwidocznione, należy ponownie otworzyć Panel sterowania, a jeśli nie pomoże przelogować się. Domyślnie w tym kluczu stoją już dwie pozycje ustawione na No: ncpa.cpl i odbccp32.cpl. Jeśli usunie się wpis z ncpa.cpl, pojawi się druga identyczna w wyglądzie ikona Połączeń sieciowych. Czyli: w kluczu don't load ustaw ncpa.cpl na No, tak jak to domyślnie jest. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\don't load] "ncpa.cpl"="No" Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > Uruchom ten plik . Odnośnik do komentarza
Janusz33 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Picasso jesteś wielka. Po wpisie w rejestrze, w załadowanym Panelu sterowania jest jedna ikona z podświetleniem "Łączy z innymi komputerami , sieciami i Internetem." nawet bez przeładowania systemu. Jest tak jak powinno być. Dodam, że przeszukiwałem rozmaite fora, gdzie nawet znalazłem zapytanie w sprawie identycznego problemu, ale nigdzie nie było skutecznej porady. Stokrotne dzięki. Temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi