Zuzaa Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Witam, mam problem (może banalny, ale nie mam pojęcia co robić): przy skanowaniu systemu wyświetla mi że mam zainfekowany komp przez Win32: BProtect-D i oczywiście nie mam pojęcia jak go usunąć. czytałam troche na necie, ale im więcej czytam tym mniej z tego rozumiem - nie znam się zbytnio, żeby sama to usunąć, więc czy musze to komuś zlecić? mam Windows 7 i czy są jakieś sposoby na wyrzucenie tego z komputera? Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Win32:BProtect-D = adware. By to usunąć, potrzebuję precyzyjnych danych. Nie zastosowałaś się do zasad działu w kwestii tego co tu się dostarcza: KLIK. Proszę o obowiązkowe raporty z FRST i OTL. EDIT: Zuzaa, czy jest jakiś problem ze zrobieniem tych raportów? Odnośnik do komentarza
Zuzaa Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Przepraszam, na prawde niewiele się na tym znam. mam nadzieję że o te raporty chodzi Addition.txt Extras.Txt FRST.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Tak, o te raporty chodzi. Jest tu zainstalowana kupa śmieci adware. Potem będziesz mieć do czytania materiał skąd to się wzięło w systemie i jak uniknąć takich niespodzianek: KLIK. Przechodzimy do usuwania. Przeprowadź następujące akcje: 1. Przez Panel sterowania odinstaluj adware: Bonanza Deals (remove only), ConvertAd, Delta toolbar, Foxtab, Update_for_BonanzaDeals. Pozbądź się też wątpliwego skanera SpyHunter. 2. Uruchom to narzędzie Microsoftu: KLIK. Zaakceptuj > Wykryj problemy i pozwól mi wybrać poprawki do zastosowania > Odinstalowywanie > zaznacz na liście fałszywy wpis Google Update Helper (utworzony przez adware BonanzaDeals, to nie jest wpis Google) i przejdź Dalej, by go usunąć. 3. Wyczyść Firefox z adware: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. Reset nie naruszy zakładek i haseł. 4. Uruchom AdwCleaner. Zastosuj Szukaj, a po tym Usuń. Powstanie folder C:\AdwCleaner z raportem z usuwania. 5. Uruchom TFC - Temp Cleaner. 6. Zrób nowy skan FRST, zaznacz ponownie pole Addition, by powstały dwa logi. Dołącz log utworzony przez AdwCleaner. . Odnośnik do komentarza
Zuzaa Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 nie moge pobrać TFC - wyświetla mi kmunikat że strona jest offline czy bez tego mam robić to co jest w pkt 6? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Działa przecież link alternatywny: KLIK. Odnośnik do komentarza
Zuzaa Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 ok załączam raporty: AdwCleanerR0.txt AdwCleanerS0.txt Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Wszystko zrobione. Drobne poprawki tylko zostały. Otwórz Notatnik i wklej w nim: HKLM\...\Run: [ConvertAd] - C:\Users\Admin\AppData\Local\ConvertAd\ConvertAd.exe SearchScopes: HKLM - DefaultScope value is missing. S1 apqoisgf; \??\C:\Windows\system32\drivers\apqoisgf.sys [x] S3 esgiguard; \??\C:\Program Files\Enigma Software Group\SpyHunter\esgiguard.sys [x] S1 eyftycjy; \??\C:\Windows\system32\drivers\eyftycjy.sys [x] S1 fyvekmjn; \??\C:\Windows\system32\drivers\fyvekmjn.sys [x] S1 inhcwuet; \??\C:\Windows\system32\drivers\inhcwuet.sys [x] C:\Program Files\Enigma Software Group C:\Users\Admin\AppData\Roaming\Bonanza Reg: reg delete "HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\BitGuard" Reg: reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\BonanzaDealsUpdate" Reg: reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\BonanzaDealsLiveUpdateTaskMachineCore" Reg: reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\BonanzaDealsLiveUpdateTaskMachineUA" Reg: reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\FoxTab" Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt. Przedstaw go. . Odnośnik do komentarza
Zuzaa Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zrobiłam Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Jeszcze jedna poprawka na odpadki. Jednak AdwCleaner nie usuwa dobrze zadań z Harmonogramu. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Unlock: "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\BitGuard" Unlock: "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\BonanzaDealsUpdate" Unlock: "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\BonanzaDealsLiveUpdateTaskMachineCore" Unlock: "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\BonanzaDealsLiveUpdateTaskMachineUA" Unlock: "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\FoxTab" Reg: reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\BitGuard" /f Reg: reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\BonanzaDealsUpdate" /f Reg: reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\BonanzaDealsLiveUpdateTaskMachineCore" /f Reg: reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\BonanzaDealsLiveUpdateTaskMachineUA" /f Reg: reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\FoxTab" /f Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie nowy plik fixlog.txt. Przedstaw go. . Odnośnik do komentarza
Zuzaa Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 wyszło tyle: Fix result of Farbar Recovery Tool (FRST written by Farbar) (x86) Version: 02-01-2014 01Ran by Admin at 2014-01-02 23:59:26 Run:2Running from C:\Users\Admin\DownloadsBoot Mode: Normal==============================================Content of fixlist:**********************************==== End of Fixlog ==== Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Ale nic nie wkleiłaś do Notatnika... Powtórz zadanie. Odnośnik do komentarza
Zuzaa Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Już poprawiam Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Tym razem zadanie wykonane poprawnie. Czyli możemy kończyć: 1. Ponownie uruchom narzędzie Microsoftu do usuwania programów > Zaakceptuj > Wykryj problemy i pozwól mi wybrać poprawki do zastosowania > Odinstalowywanie > zaznacz na liście wpis Adobe Reader X (10.1.0) MUI > Dalej. 2. Usuń używane narzędzia. Przez SHIFT+DEL skasuj z dysku FRST oraz foldery: C:\FRST C:\MATS C:\Users\Admin\Desktop\Stare dane programu Firefox Start > w polu szukania wpisz regedit > z prawokliku Uruchom jako Administrator > skasuj klucz o nazwie "MATS": HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MATS W AdwCleaner uruchom Odinstaluj, w OTL uruchom Sprzątanie. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 4. Masz za dużo antywirusów, wspólnie działają avast! Free Antivirus + Microsoft Security Essentials. Jeden z nich odinstaluj, proponuję zostawić Avast, bo jest bogatszy. . Odnośnik do komentarza
Zuzaa Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zrobione, mam rozumieć że to koniec "operacji"? jeśli tak to wielkie dzięki mimo braku mojej wiedzy jakoś to przeżyliśmy. Jeszcze raz dziękuję. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Tak, to koniec. Przypominam link, który wcześniej podawałam, jak uniknąć takich śmieci adware w systemie: KLIK. Temat rozwiązany. Zamykam. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi