artigt Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Witam Wszystkich! Mój lap posiada I7 2670QM oraz dwie karty graficzne. Pierwsza Intel HD3000 oraz mocniejszą Nvidii GT540M. Działają w automacie. GT540M był ustawiony globalnie. Zaznaczam, że zaliczam się do graczy raczej niedzielnych. Kilka dni temu pojawił się problem z mocniejszą grafą. Nie odpala mi wydajniejszych gier typu Battlefield3 natomiast jak odpalam Cryzys3 pojawia się taki log jak na zdjęciu. System pakazuje, że karta działa poprawnie. Przeskanowałem lapa antywirusem. W kwarantannie 3 pliki. Na djęciu sensor status bez obciążenia, a na obciążeniu nie widzi parametrów Nvidii. W 3DMark11 wynik 1119pkt. Lap nie ma już gwarancji. Myślicie, że grafa padła ? Jak można inaczej sprawdzić czy faktycznie Nvidia działa ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 (edytowane) W jakim celu pokazujesz całe zrzuty ekranu? 1. Dysk zbyt gorący - 50 st C. Jeżeli działał dłużej w takiej temperaturze może mieć problemy. Pokaż obrazek z HDTune Benchmark oraz Scan. Poczytaj cały opis w zasadach działu. 2. Kartę możesz wyłączyć w Menadżerze Urządzeń - PPM - Wyłącz. 3. Antywirus wykrył infekcje (bardzo możliwe). Do sprawdzenia w innym dziale. EDYTA Jak można inaczej sprawdzić czy faktycznie Nvidia działa ? Aby to sprawdzić musisz włączyć w Menadżerze Urządzeń kartę NV, następnie zrestartować lapka i w BIOS wyłączyć kartę zintegrowaną. Jeżeli po restarcie w MU nie występuje integra i masz obraz to znaczy, że NV działa. Inny temat to funkcjonowanie karty pod obciążeniem. Edytowane 31 Grudnia 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
artigt Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 W jakim celu pokazujesz całe zrzuty ekranu? 1. Dysk zbyt gorący - 50 st C. Jeżeli działał dłużej w takiej temperaturze może mieć problemy. Pokaż obrazek z HDTune Benchmark oraz Scan. Poczytaj cały opis w zasadach działu. 2. Kartę możesz wyłączyć w Menadżerze Urządzeń - PPM - Wyłącz. 3. Antywirus wykrył infekcje (bardzo możliwe). Do sprawdzenia w innym dziale. Temp. dysku około 50 st.C - ogólnie z dyskiem nie mam problemów. Załączam foty z HDTune jak prosiłeś (poprawione) Odnośnie całych zrzutów nie chciało mi się obrabiać i wrzuciłem na szybko Po wyłączeniu karty zintegrowanej mam brak obrazu. Wynika z tego, że nie ma możliwości aby zamienić NV na główną kartę, próbowałem w opcjach i niestety. Jeżeli chodzi o wy/wł NV to bez problemu, natomiast po włączeniu nie gada System, że są z nią jakieś problemy. Wg. Sys. działa poprawnie. Antywirem w trybie pełnym wywaliłem 5 wirusów, po usunięciu system nie zgłosił żadnych błędów. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Problemów z dyskiem raczej nie ma. SMART z Crystal Disk Info KLIK mógłby podać istotne informacje. Po wyłączeniu karty zintegrowanej mam brak obrazu. Wynika z tego, że nie ma możliwości aby zamienić NV na główną kartę, próbowałem w opcjach i niestety. Pytałeś o sprawdzenie dodatkowej karty. Musisz wyłączyć zintegrowaną i jednocześnie ustawić w opcjach coś w stylu Primary display - PCI . Niestety nie mam integry i nawet nie mogę tego sprawdzić. Odnośnik do komentarza
artigt Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Czy jest możliwość wejścia do biosu w win7 ? DEL, F2 i F12 odpada, już sprawdzałem Odpaliłem dziś Kryzys 2 i działa, tylko że ta gra jest pod DX10 z którą kompatybilna jest integra. Natomiast pod DX11 nie, tylko NV. Jeżeli NV padła do sytsem powinien nie gadać mi że działa ona poprawnie tylko jest problem. Złośliwość rzeczy martwych...? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 System nie ma tu nic do rzeczy. Przy starcie obserwuj okno - powinno być info o starcie BIOS (Klawisz funkcyjny). Próbuj zatrzymać start klawiszem Pause/Break. Odnośnik do komentarza
artigt Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Problem rozwiązany za pomocą sterów GeForce wer. 331.82 Dzięki Wszystkim za zainteresowanie Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi