Skocz do zawartości

System nie uruchamia się

miany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

sprawa dotyczy laptopa Thosiba Satellite L670D-105, na którym mam zainstalowany system Windows 7. Początkowo laptop zawieszał się podczas uruchamiania systemu, natomiast można go było uruchomić w trybie awaryjnym. Zapadła więc decyzja o przywróceniu systemu przy pomocy narzędzia recovery, uruchomiłem komputer w trybie awaryjnym wykonałem kopie wszystkich ważnych dokumentów i po restarcie wykonałem przywracanie systemu (standardowo F8 recovery i przywracanie z wykorzystaniem narzędzia Toshiby). Po restarcie uruchomił się Win7 i standardowo rozpoczął instalację sterowników. Po kilku restartach pokazało się okno z podaniem nazwy użytkownika, hasła, akceptacja warunków licencji, wyboru ochrony systemu połączenia Wi-Fi bądź lokalnego i magiczne zakończ. Niestety po tym kiedy potwierdzam wszystkie ustawienia i system zaczyna tworzyć konto użytkownika system ponownie się zawiesza. Oczywiście uruchomienie w trybie awaryjnym jest niemożliwe w menu F8 podczas uruchamiania nie ma opcji naprawy systemu. 

Próba uruchomienia narzędzia ImageX.exe kończy się komunikatem "the subsystem needed to support the image type is not present". Kilka kliknieć w wujku google przeżuciło mnie do tematu możliwej infekcji "weelsof" i tak po nitce do kłębka dotarłem do frst64.exe.

Wykonałem skanowanie i ... potrzebna mi Wasza pomoc w postawieniu diagnozy czy mamy infekcje czy też nie w załączniku raport ze skanowania.

Z góry wielkie dzięki za pomoc i czekam na porady.

FRST.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Temat przenoszę do działu Windows 7. To definitywnie nie jest problem infekcji.

Kilka kliknieć w wujku google przeżuciło mnie do tematu możliwej infekcji "weelsof" i tak po nitce do kłębka dotarłem do frst64.exe.

Koncepcja upada. To nie ten etap. Uruchomiłeś destrukcyjne Recovery zastępujące zawartość dysku. I bardzo wątpliwe, by ta infekcja była przed Recovery, zupełnie inne objawy.

Zapadła więc decyzja o przywróceniu systemu przy pomocy narzędzia recovery, uruchomiłem komputer w trybie awaryjnym wykonałem kopie wszystkich ważnych dokumentów i po restarcie wykonałem przywracanie systemu (standardowo F8 recovery i przywracanie z wykorzystaniem narzędzia Toshiby). Po restarcie uruchomił się Win7 i standardowo rozpoczął instalację sterowników. Po kilku restartach pokazało się okno z podaniem nazwy użytkownika, hasła, akceptacja warunków licencji, wyboru ochrony systemu połączenia Wi-Fi bądź lokalnego i magiczne zakończ. Niestety po tym kiedy potwierdzam wszystkie ustawienia i system zaczyna tworzyć konto użytkownika system ponownie się zawiesza. Oczywiście uruchomienie w trybie awaryjnym jest niemożliwe w menu F8 podczas uruchamiania nie ma opcji naprawy systemu.

Skoro zakreślona operacja się nie wykonała, konto jest w stanie "nie dokończonym" i nie można się zalogować do Windows przy jego udziale. Raport z FRST nic tu nie mówi, widać tylko świeżo zrzucony Windows poprzez Recovery z "bonusami" producenta w postaci przestarzałego McAfee (notabene: to należy usunąć, ale teraz nie ma się tym co zajmować). Skoro system się zawieszał przed Recovery i system się zawiesza już po, być może jest tu problem sprzętowy np. z dyskiem. Trudno mi cokolwiek powiedzieć, nie ma żadnych danych korespondujących do teorii. Proponuję zrobić test dysku via MHDD: KLIK.

Mam też pytanie: czy da się zrzucić Recovery omijając tę zintegrowaną instalację McAfee?

Próba uruchomienia narzędzia ImageX.exe kończy się komunikatem "the subsystem needed to support the image type is not present".

Uruchamiasz narzędzie w złej wersji bitowej, czyli narzędzie 32-bit, a w WinRE x64 musi być użyta wersja natywnie 64-bitowa.

.