Inquisitio Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Witam , Mam problem - przy starcie problemu wyskakuje błąd 16-bitowego podsystemu Windows : 16-bitowy podsystem Windows NTVDM CPU: napotkano niedozwoloną instrukcję. CS: 8dff IP:28e0 OP:ff ff 01 00 ff Wybierz przycisk "Zamknij", aby zakończyć działanie aplikacji Czytałem na ten temat poradnika Picasso z SearchEngines , lecz niestety nie pomogło mi to - "Mamy kilka wariantów błędu relatywnego do 16 bitów: Wariant 1: Podczas instalacji lub uruchamiania programów "DOS-owych" na Windows 2000/XP/2003 wyskakuje jeden z podanych błędów: Cytat 16-bitowy podsystem Windows C:\WINDOWS\SYSTEM32\AUTOEXEC.NT (lub CONFIG.NT). Ten plik systemowy nie nadaje się do uruchamiania aplikacji systemu MS-DOS lub Microsoft Windows. Wybierz przycisk "Zamknij", aby zakończyć działanie aplikacji. Cytat 16-bitowy podsystem Windows NTVDM CPU: napotkano niedozwoloną instrukcję. CS: 8dff IP:28e0 OP:ff ff 01 00 ff Wybierz przycisk "Zamknij", aby zakończyć działanie aplikacji Przyczyna: Jest to wynik niepoprawnego działania (błędne wpisy), uszkodzenia lub braku 3 plików: AUTOEXEC.NT, CONFIG.NT, COMMAND.COM. Za ich brak może odpowiadać szpieg/trojan/wirus! Należy sprawdzić czy te pliki posiadamy na dysku w C:\WINDOWS\system32 i czy ich data modyfikacji odpowiada dacie instalacyjnej Windows. Jeśli w system32 są więcej niż jedna kopia tego samego pliku to wszystkie kopie należy przemianować i pozostawić jedynie oryginał. Rozwiązanie: Pliki należy przywrócić z CD Windows do folderu C:\WINDOWS\system32. Metod w bród: Gdy posiadamy płytkę CD swojego Windows: Wypakowanie z CD i skopiowanie plików do właściwej lokalizacji w jednym: Start >>> Uruchom >>> cmd i wpisz 3 komendy: expand X:\i386\command.co_ C:\WINDOWS\system32\command.com expand X:\i386\autoexec.nt_ C:\WINDOWS\system32\autoexec.nt expand X:\i386\config.nt_ C:\WINDOWS\system32\config.nt X = podstaw tu swoją literę CD-ROMu W razie niepoprawnego działania komendy expand (zawieszenie, błąd, brak poprawy po pozornym wypakowaniu plików) należy pliki wyciągnąć ręcznie z CD z folderu i386: Te 3 pliki "z kreseczką" to archiwa spakowane. Należy je skopiować z CD na dysk i rozpakować w programie typu WinZip itd. a wypakowane pliki umieścić w katalogu system32." Niestety , żaden z sposobów mi nie pomógł - w pierwszym przypadku Windows tylko "udał" , że wypakował te pliki i błąd występował ciągle.Postanowiłem skorzystać z drugiej opcji , za pomocą WinZipa wypakowałem te pliki na system32 , niestety przy odpalaniu systemu nadal wyskakuje ten błąd z tym , że w DOSowskiej konsoli wyskakują jakieś dziwne znaczki.Dlatego obawiam się , że jest to wina wirusa. Pozdrawiam , Inquisitio OTL.Txt GMER.txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Tutaj jest infekcja i prawdopodobnie to jest przyczyną. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :OTL DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINDOWS\System32\drivers\EagleNT.sys -- (EagleNT) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- D:\Blackshot\BlackShot\system\GameGuard\dump_wmimmc.sys -- (dump_wmimmc) O4 - HKLM..\Run: [] File not found O4 - HKLM..\Run: [driver.exe] C:\WINDOWS\driver.exe () O4 - HKU\S-1-5-21-527237240-57989841-839522115-1004..\Run: [NexonEULauncher] File not found O4 - HKU\S-1-5-21-527237240-57989841-839522115-1004..\Run: [PlayNC Launcher] File not found :Files C:\WINDOWS\av.exe :Commands [emptyflash] [emptytemp] Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowe logi z OTL. Odnośnik do komentarza
Inquisitio Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Dziękuję bardzo , wygląda na to , że problem został rozwiązany - komunikat nie wyskakuje. Załączam logi z OTL-a. OTL.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Ale wykonaj jeszcze to dla pewności: Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowe logi z OTL. Odnośnik do komentarza
Inquisitio Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Dziękuję bardzo za pomoc , ten log to ten powyżej. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) To nie jest ten log. To jest log z usuwania, a ja chcę nowe logi ze zwyczajnego skanu tak jak to robiłeś za pierwszym razem. Edytowane 30 Grudnia 2010 przez picasso 30.12.2010 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi