heross2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Słuchajcie sieć wykrywa mi w komórce. Teraz się połączyłem z nią za pośrednictwem telefonu. Niestety w laptopie nie ma tej sieci. Co zrobić? Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Włączyć wifi w laptopie przełącznikiem? Już o tym piasłem. Odnośnik do komentarza
heross2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Wifi jest włączone gajowy. Problem w tym, że sieci nie rozpoznaje. W telefonie jest bez problemu. Uprzedzając pytanie, tak mam zaznaczone "ptaszkiem" "UŻYJ SYSTEMU WINDOWS DO KONFIGURACJI USTAWIEŃ SIECI BEZPRZEWODOWEJ" Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Nie rozpoznaje czy nie wykrywa? Co masz w oknie Połączenia sieci bezprzewodowe? Edytowane 29 Grudnia 2013 przez gajowy Odnośnik do komentarza
heross2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Nie rozpoznaje mi sieci w laptopie. W telefonie normalnie mam ją połączoną. w połączenia sieci bezprzewodowej mam: "nie znaleziono żadnych sieci bezprzewodowych w twoim zasięgu" "upewnij się czy przycisk sieci bezprzewodowej jest włączony i odśwież listę" po odświeżeniu nic nie ma, a przełącznik z wifi cały czas się świeci. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Czyli nie wykrywa. Ale nie będziemy się spierać o słowa. Czy telefon wykrywa inne sieci oprócz twojej (np. sąsiadów)? Odnośnik do komentarza
heross2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 tak, wykrywa. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Czyli nie masz włączonego wifi w laptopie. Pokaż zrzut z menadżera urządzeń i okna połączenia sieciowe. Odnośnik do komentarza
heross2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Oto screen o którego prosiłeś Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Masz niezainstalowany sterownik modemu, ale nie powinno to mieć wpływu na sieci. Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonie połączenia w trayu (przy zegarze) i wybierz Otwórz połączenia sieciowe. Zrób zrzut zawartości tego okna. Odnośnik do komentarza
heross2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 oto screen: Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Dobra, tu też wszystko wygląda poprawnie (no może poza niepotrzebnym moim zdaniem połączeniem telefonicznym - zwłaszcza, że masz niedziałający modem). Dla mnie to wygląda tak, jakbyś miał wyłączony przełącznik. Spróbuj ustawić go w drugą pozycję i zobaczyć, czy pojawią się jakieś sieci. Alternatywnie skombinuj drugi kabel sieciowy, taki jakim masz podłączonego PC-ta, i połącz wolny port LAN routera z gniazdem w laptopie. Przy domyślnych ustawieniach (Uzyskaj adres IP automatycznie) będziesz miał internet bez potrzeby dodatkowej konfiguracji. Odnośnik do komentarza
heross2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Czyli co, nie ma rozwiązania? Przełącznik od wifi jest włączony, świeci się. Przecież nie po to kupowałem router, żeby teraz kombinować kabel... Odnośnik do komentarza
KSU Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Może to być nieaktualny XP (brak sp3). Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zawsze jest jakieś rozwiązanie A router kupiłeś po to, by móc rozdzielić sieć. Ja na przykład mam router bez wifi i kable rozprowadzone po całym mieszkaniu i sobie chwalę. Zrób mi przyjemność i przełącz ten przełącznik. Tak żeby się upewnić. @KSU wątpię. Odnośnik do komentarza
heross2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 @KSU mam oryginalnego windowsa na tym laptopie. @gajowy chodzi ci o ten przełącznik z wifi? 100x go włączałem i wyłączałem- bez skutku. Jeśli zawsze jest jakieś rozwiązanie to z chęcią posłucham. Odnośnik do komentarza
KSU Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Nie twierdzę że nieoryginalny. Może być nieaktualny. Wifi często tak się zachowuje na sp1. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Czy ten laptop w ostatnim czasie skutecznie połączył się z jakąkolwiek siecią wifi? Możliwe, że przyczyną jest awaria sprzętowa. Albo, co bardziej prawdopodobne odłączył się kabelek łączący antenę wbudowaną w ramkę ekranu z kartą. Coś takiego jak tu: Rozbierałeś go ostatnio np. w celu czyszczenia? Odnośnik do komentarza
heross2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Laptop nigdy nie łączył się z żadną siecią wifi. A sprzętu nigdy nie miałem okazji czyścić, nie mam pojęcia nawet jak to się robi. @KSU przed chwilą sprawdziłem. Ten windows ma service pack 3. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Ten windows ma service pack 3 A możesz napisać co to za windows z SP3 i ikonką start jak na obrazku? Odnośnik do komentarza
heross2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Home Edition 2002. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Pogrywasz w kulki. Podaj PEŁNĄ wersję systemu. XP nie posiada ikonki Start z Windows 7. Chyba, że modyfikowałeś w jakiś sposób system. Odnośnik do komentarza
heross2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Komputer stacjonarny posiada Windows 7. I niektóre screeny, które są w temacie pochodzą właśnie z Windows 7. Laptop to windows xp sp 3 home edition. Nie pogrywam w kulki. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 To wyjaśnia sprawę. Nie pomogę w tym temacie. Jedyne co mi przychodzi do głowy (nie czytałem całości tematu) to czy masz zainstalowany stosowny protokół komunikacji na karcie sieciowej? Chyba chodzi o WPA-PSK2. Odnośnik do komentarza
heross2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Szczerze to nie mam pojęcia o czym piszesz i jak to sprawdzić. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi