martinesq Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 prawdopdoobnie mam coś takiego jak w tytule, objawy są następujące, raz na jakiś czas komputer nagle jak by mu odwalało, usuwa się kursor, ścina kursor na chwile i znowu dziala, i tak do czasu aż zrezetuje komputer. Addition.txt FRST.txt OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Owszem, jest tu infekcja, plik VBS uruchamiany w Harmonogramie zadań (startuje z folderu Origin) i wiele podejrzanych elementów ładowanych z Temp - czy ładowałeś jakiegoś podejrzanego "cracka" do Origin lub którejś gry? Oprócz tego adware. Akcja: 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: (Cherished Technololgy LIMITED) C:\ProgramData\WPM\wprotectmanager.exe (Microsoft Corporation) C:\Windows\System32\schtasks.exe () C:\Windows\Temp\svchost.exe (Electronic Arts) C:\Program Files (x86)\Origin\Origin.exe (Electronic Arts) C:\Program Files (x86)\Origin\OriginClientService.exe Task: {55C1F2C0-4434-40ED-804D-DD1FDF54A945} - System32\Tasks\Origin => C:\Users\mato\AppData\Roaming\Origin\update.vbe [2013-12-05] () R2 Wpm; C:\ProgramData\WPM\wprotectmanager.exe [499856 2013-12-05] (Cherished Technololgy LIMITED) S3 FairplayKD; \??\C:\ProgramData\MTA San Andreas All\Common\temp\FairplayKD.sys [x] HKLM\...\Run: [Windows Defender] - [x] HKCU\...\Run: [Audio HD Driver] - C:\Users\mato\AppData\Local\Temp\HDAudio.exe HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://www.aartemis.com/web/?type=ds&ts=1386272332&from=cor&uid=HitachiXHTS547550A9E384_J2170052GZE24DGZE24DX&q={searchTerms} HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://www.aartemis.com/web/?type=ds&ts=1386272332&from=cor&uid=HitachiXHTS547550A9E384_J2170052GZE24DGZE24DX&q={searchTerms} FF Plugin-x32: @java.com/DTPlugin,version=10.45.2 - C:\Program Files (x86)\Java\jre7\bin\dtplugin\npDeployJava1.dll No File FF Plugin-x32: @java.com/JavaPlugin,version=10.45.2 - C:\Program Files (x86)\Java\jre7\bin\plugin2\npjp2.dll No File FF Plugin-x32: @nvidia.com/3DVision - C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\3D Vision\npnv3dv.dll No File FF Plugin-x32: @nvidia.com/3DVisionStreaming - C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\3D Vision\npnv3dvstreaming.dll No File CHR HKLM-x32\...\Chrome\Extension: [dnllcmllkjofnojidnaknldfehfhehoo] - C:\Program Files (x86)\HDvidCodec.com\HDvidCodec10.crx C:\Windows\Temp\*.dll C:\Windows\Temp\*.exe C:\Users\mato\AppData\Local\Temp\*.dll C:\Users\mato\AppData\Local\Temp\*.exe C:\Users\mato\AppData\Local\cache C:\Users\mato\AppData\Local\Mobogenie C:\Users\mato\AppData\Roaming\Origin\update.vbe C:\Users\mato\Documents\Mobogenie C:\Users\wangzhisong C:\Program Files (x86)\Mobogenie Folder: C:\Users\mato\AppData\Roaming\Origin Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt. 2. Przez Panel sterowania odinstaluj adware WPM17.8.0.3159 (protector hijackera aartemis) oraz super podejrzany YAC (aka "Yet Another Cleaner 2014"). I tu mam pytanie, czy Ty celowo instalowałeś YAC z tej strony: hxxp://www.yac.mx/? 3. Zresetuj ustawienia obu przeglądarek: - Firefox: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. - Google Chrome: Ustawienia > karta Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane > zjedź na sam spód i uruchom opcję Zresetuj ustawienia przeglądarki. 4. Uruchom AdwCleaner. Zastosuj Szukaj, a po tym Usuń. Powstanie folder C:\AdwCleaner z raportem z usuwania. 5. Zrób nowy skan FRST, zaznacz ponownie Addition. Dołącz plik fixlog.txt i log z AdwCleaner. . Odnośnik do komentarza
martinesq Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 YAC zainstalowałem specjalnie ponieważ przed formatem miałem program shyshelter coś w tym stylu się to nazywało, pokazywało np. czas załączania systemu, 'twoj komputer pokonał 70% komputerów", na początku ale później nie potrafiłem go znaleść gdyż wszędzie wyskakiwał mi ten YAC który łudząco wyglądał jak shyshelter. AdwCleanerR0.txt AdwCleanerS0.txt Fixlog.txt Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Nie odpowiedziałeś mi na pytanie czy był ładowany jakiś crack do Origin lub którejś z gier tej serii. YAC unikać, bardzo podejrzany program. Akcje wykonane. Teraz: 1. Uruchom TFC - Temp Cleaner. 2. Przez SHIFT+DEL skasuj FRST oraz foldery: C:\FRST C:\ProgramData\WPM W AdwCleaner uruchom Odinstaluj, w OTL uruchom Sprzątanie. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 4. Dla pewności zrób jeszcze pełny skan w Malwarebytes Anti-Malware. Jeżeli coś zostanie wykryte, przedstaw raport. . Odnośnik do komentarza
martinesq Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 jeśli chodzi o origin to mam kupionego battlefielda 3, niczego tam nielegalnego nie ładowałem chyba że do gier które mam ściągnięte a wymagają origina więc crack jest wczytywany do folderu z grą ale z originem nic nie ruszane, w skanie jednak coś wykryło jeszcze, problem dalej się pojawia. MBAM-log-2013-12-23 (21-05-00).txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 To co wykrył MBAM jest mało istotne: martwe szczątki adware SweetIM, nieczynna replika urządzenia USB z którego skopiowano Kosz z infekcją (D:\usb\RECYCLER\f2f60eea.exe) oraz opcja usuwająca pozycję "Wszystkie programy" z Menu Start (detekcja PUM.Hijack.StartMenu nie oznacza infekcji, ta modyfikacja również dobrze może być zrobiona ręcznie przez użytkownika). Wszystko możesz usunąć za pomocą MBAM, dodatkowo przez SHIFT+DEL dokasuj w całości ten folder: D:\usb\RECYCLER. chyba że do gier które mam ściągnięte a wymagają origina więc crack jest wczytywany do folderu z grą ale z originem nic nie ruszane Być może jednak któryś crack jest lewy i trzeba cracki zlikwidować. Ja nie jestem w stanie stwierdzić tego po raportach. problem dalej się pojawia Uściślij: detekcja "vbs/coinminer" (właściwie co pokazało ten wpis i w czym) i/lub "usuwa się kursor, ścina kursor na chwile"? Pobierz najnowszą wersję FRST, zrób nowe raporty (zaznacz pole Addition, by powstał ponownie też drugi log). . Odnośnik do komentarza
martinesq Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 W skanerze online internetowym mi takie coś wyskoczyło vbs'coinminer. Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Ale w jakim skanerze i jaka była ścieżka dostępu? No cóż martinesq, usunęłam Ci co dopiero infekcję, a tu kolejna infekcja miner (tym razem coś co udaje "klawiaturę" w folderze Skype). Niestety wygląda na to, że sam to sobie ładujesz instalując coś określonego. Cracki do gier wysoce podejrzane. 1. Krok jeden: usuń wszystkie cracki do gier. Co do jednego. Mają zostać czyste niemodyfikowane gry. 2. Krok dwa: usunięcie minera. Otwórz Notatnik i wklej w nim: () C:\Users\mato\AppData\Roaming\Skype\wwing.exe HKCU\...\Run: [Keyboard Inf.] - C:\Users\mato\AppData\Roaming\Skype\wwing.exe [4086272 2013-12-26] () C:\Users\mato\AppData\Roaming\Skype\wwing.exe AlternateDataStreams: C:\ProgramData:NT AlternateDataStreams: C:\Users\All Users:NT AlternateDataStreams: C:\ProgramData\Application Data:NT AlternateDataStreams: C:\ProgramData\Dane aplikacji:NT AlternateDataStreams: C:\ProgramData\MTA San Andreas All:NT AlternateDataStreams: C:\Users\mato\Dane aplikacji:NT AlternateDataStreams: C:\Users\mato\AppData\Roaming:NT Folder: C:\Users\mato\AppData\Roaming\Skype Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt. 3. Uruchom TFC - Temp Cleaner. 4. Zrób nowy skan FRST (bez Addition). Dołącz plik fixlog.txt. . Odnośnik do komentarza
martinesq Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 proszę Fixlog.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Mam nadzieję, że to było ostatnie podejście. Infekcja usunięta. 1. Jeszcze drobnostka (pusty wpis Adobe). Otwórz Notatnik i wklej w nim: FF Plugin-x32: @adobe.com/FlashPlayer - C:\Windows\system32\Macromed\Flash\NPSWF32.dll No File Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. 2. Przez SHIFT+DEL skasuj FRST i foldery C:\AdwCleaner, C:\FRST. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 4. Dla pewności pozmieniaj hasła dostępowe w grach i serwisach, gdyż jest niepewnym co te trojany robiły. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi