reptile Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Witam wszystkich forumowiczów, mój problem polega na tym, że w trybie normalnym Windows XP Pro obecnie SP2 nie otwiera stron WWW - sieć natomiast działa, gdyż pliki z aktualizacji automatycznej pobiera i instaluje, gadu gadu v.10 też działa, lecz każdą stronę internetową (np. www.google.pl) w Firefox czy IE cały czas w pasku statusu jest napisane, że (np. w FF) "Oczekiwanie na www.google.pl...". Natomiast w trybie awaryjnym z obsługą sieci wszystko działa - wyświetla strony WWW. Problemy te zaczeły się pojawiać od czasu gdy pojawiały się problemy, iż program Picasa 3 uruchamiał się z błędem typu zajętości pamięci przez tenże program na danym dysku. Myślałem, że zwolnienie pamięci w jakiś sposób poprawi wydajność tej aplikacji i błąd już nie będzie się pojawiał. W związku z tym zrobiłem następujące kroki: otawrłem Właściwości systemu -> Zaawansowane -> Zmienne środowiskowe i wyedytowałem w Zmiennych użytkowniaka oraz Zmiennych systemowych zmienne TEMP i TMP z dysku, partycji C:\ na F:\ i jeszcze zastosowałem w CMD chkdsk c: /F (to polecenie znalazłem gdzieś w internecie które miało sprawdzić mój system) no ale po ponownym uruchomieniu strony internetowe nie uruchamiały się, więc użyłem systemowej płyty Windows XP Professional z poleceniem R-napraw, ale nic to nie dało. W związku z tym, iż nie chcę formatować systemowej partycji, używając innego komputera zgłaszam się z wielką prośbą do Was drodzy forumowicze o pomoc w rozwiązaniu Tego problemu. Jeśli by okazało się, że w złej kategorii zamieściłem ten temat, to proszę o jego przesunięcie. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 dia_log Pobierz, odpal, uruchom ponownie komputer. Przejdź do C:\ i skopiuj do posta zawartość pliku dia_log.txt Proszę o wykonanie logów (otl.txt i extras.txt): https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/page__p__324#entry324 Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Dzieki DawidS28 za odpowiedz, ale po odpaleniu linka "dia_log" otzrymuje taki komunikat: http://www.speedyshare.com/files/25293943/zrzut_ekranu-Podaj_has_o.png Prosze o dalsze instrukcje Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Teraz powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Teraz powinno być dobrze. Dzięki, załączam to, o co prosiłeś Załączone pliki: dia-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Do zainstalowania Service Pack 3 i Internet Explorer 8, nawet jeśli nie korzystasz. Wywal Bonjour od Apple (czasami sprawia problemy) i Ask Toolbar (to jest śmieć). Restart komputera. Do wykonania z wiersza poleceń: NETSH int ip reset C:\resetlog.txt NETSH winsock reset Restart komputera. Pokaż na forum zawartość C:\resetlog.txt Korzystasz z serwera Apache? Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 ściągnij sobie Public DNS Server Tool - uruchom i w drugiej tabelce wybierz Google DNS, potem kliknij na Change. po restarcie powinno pomóc. mnie pomogło, a problem był identyczny (to polecenie znalazłem gdzieś w internecie które miało sprawdzić mój system) naprawić tak, ale tylko i wyłącznie błędy na dysku systemowym!!! Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 ściągnij sobie Public DNS Server Tool - uruchom i w drugiej tabelce wybierz Google DNS, potem kliknij na Change. po restarcie powinno pomóc. mnie pomogło, a problem był identyczny +Natomiast w trybie awaryjnym z obsługą sieci wszystko działa - wyświetla strony WWW. Hmm... Ale jeśli błąd to faktycznie złe adresy DNS, to będzie się on objawiał w każdym trybie. A tutaj coś psuje proces/usługa nie uruchamiana w trybie awaryjnym, najpewniej coś, co wymieniłem wyżej. Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Wywaliłem Bonjour od Apple, a Ask Toolbar nie znalazłem Proszę, tutaj zamieszczam zawartość pliku C:\resetlog.txt deleted SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{6EF3D11F-927B-4E1E-B729-4D81CCC1D17B}\IpAutoconfigurationAddress deleted SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{6EF3D11F-927B-4E1E-B729-4D81CCC1D17B}\IpAutoconfigurationMask deleted SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{6EF3D11F-927B-4E1E-B729-4D81CCC1D17B}\IpAutoconfigurationSeed deleted SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{94636A10-F6F5-4023-9C2F-22CC8175F0BF}\IpAutoconfigurationAddress deleted SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{94636A10-F6F5-4023-9C2F-22CC8175F0BF}\IpAutoconfigurationMask deleted SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{94636A10-F6F5-4023-9C2F-22CC8175F0BF}\IpAutoconfigurationSeed <completed> Tak, korzystam z serwera Apache. Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Ale sprawdzić nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 ściągnij sobie Public DNS Server Tool - uruchom i w drugiej tabelce wybierz Google DNS, potem kliknij na Change. po restarcie powinno pomóc. Witaj DragonFire, dzięki za odpowiedź, lecz tak jak napisał DawidS28: jeśli błąd to faktycznie złe adresy DNS, to będzie się on objawiał w każdym trybie. Sprawdzałem - rzeczywiście nie działa! Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Osobiście wywaliłbym wszystko sieciowego od Apple (miałem przejścia z tą firmą), potem na próbę dezaktywował Apache, a jeśli to nie pomoże, to... Uruchom -> msconfig I z zakładek usługi i uruchamianie wyłączaj po kolei wszystko nie od Microsoftu i po każdym takim zabiegu uruchamiaj sprzęt ponownie i sprawdzaj, czy działa. Możesz wyłączać po kilka na raz. Nic mi się konkretnego w logach nie rzuca w oczy... Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Osobiście wywaliłbym wszystko sieciowego od Apple (miałem przejścia z tą firmą), potem na próbę dezaktywował Apache, a jeśli to nie pomoże, to... Uruchom -> msconfig I z zakładek usługi i uruchamianie wyłączaj po kolei wszystko nie od Microsoftu i po każdym takim zabiegu uruchamiaj sprzęt ponownie i sprawdzaj, czy działa. Możesz wyłączać po kilka na raz. Nic mi się konkretnego w logach nie rzuca w oczy... DawidS28 zrobiłem tak jak napisałeś, ale nie pomogło. Teraz do Tego jeszcze pojawił się następujący mankament: po uruchomieniu przeglądarki FireFox proces się uruchamia natomiast okno przeglądarki nie. Proszę Was o sprawdzenie i pomoc w naprawie! Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Te procesy/usługi, które wiesz, że nie powodują problemu, powinieneś potem włączyć. Firefox: http://mozillapl.org/wiki/Standardowa_Diagnostyka:_Firefox Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 No i zrobiłem tak jak napisałeś. Z przeglądarką Firefox pomogło , tylko problem z internetem został. Wyłączyłem wszystkie procesy poza tymi od Microsoftu i teraz się zastanawiam czy wcześniej nie wyłączyły mi się procesy odpowiedzialne za INTERNET, gdyż teraz na tym komputerze mam ok. 27~29 procesów?! Czekam na WSKAZÓWKI! Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Czekam na WSKAZÓWKI! Pobierz Process Explorer i daj screna z uruchomionych procesów. Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Tutaj proszę screen Process Explorer'a Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Procesy i usługi możesz włączyć, problem nie tu. Wyłącz proxy w Firefoksie i IE. Coś mi zaczyna świtać... @ECHO OFF CD %SystemRoot% ECHO Program rozpoczyna dzialanie... ECHO hosts > \dia-log.txt CD %SystemRoot% && CD \Windows\system32\drivers\etc TYPE hosts >> \dia-log.txt ECHO Etap 1. z 8 zakonczony powodzeniem! ECHO ipconfig /all >> \dia-log.txt IPCONFIG /all >> \dia-log.txt ECHO Etap 2. z 8 zakonczony powodzeniem! ECHO netstat >> \dia-log.txt NETSTAT >> \dia-log.txt ECHO Etap 3. z 8 zakonczony powodzeniem! ECHO ping -n 10 fixitpc.pl >> \dia-log.txt PING -n 10 fixitpc.pl >> \dia-log.txt IF errorlevel 1 GOTO dns [else GOTO nie-dns] :dns ECHO ping -n 10 194.109.6.97 >> \dia-log.txt PING -n 10 194.109.6.97 >> \dia-log.txt GOTO nie-dns :nie-dns ECHO Etap 4. z 8 zakonczony powodzeniem! ECHO "tracert fixitpc.pl" >> \dia-log.txt TRACERT fixitpc.pl >> \dia-log.txt ECHO Etap 5. z 8 zakonczony powodzeniem! NETSH int ip reset reset.log ECHO Etap 6. z 8 zakonczony powodzeniem! NETSH winsock reset ECHO Etap 7. z 8 zakonczony powodzeniem! IPCONFIG /flushdns IF errorlevel 1 GOTO dns-cli-nie [else GOTO dns-cli-tak] :dns-cli-nie ECHO Usluga Klient DNS nie jest uruchomiona! >> \dia-log.txt ECHO Usluga Klient DNS nie jest uruchomiona! GOTO dns-cli-tak :dns-cli-tak ECHO Etap 8. z 8 zakonczony powodzeniem! ECHO "EoF" >> \dia-log.txt ECHO OPERACJA ZAKONCZONA POWODZENIEM! ECHO Wygenerowany log dia-log.txt znajdziesz na partycji systemowej. ECHO Nastapi teraz ponowne uruchomienie komputera. PAUSE SHUTDOWN /r /t 1 Wklej do notatnika. Zapisz to jako dia-log.bat Potem ten plik uruchom jak normalny program, poczekaj, aż się wykona. Zatwierdź ponowne uruchomienie systemu i przekopiuj po nim zawartość dia-log.txt do posta. Plik ten utworzy się na dysku C. Program jest udostępniany jako wersja testowa, jeszcze go dokładnie nie sprawdziłem pod różnymi środowiskami. Powinien działać poprawnie, ale lepiej uważaj. Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Wklej do notatnika. Zapisz to jako dia-log.bat. Potem ten plik uruchom jak normalny program, poczekaj, aż się wykona. Wywala mi takie coś: Nie mogę już zrobić tak jak napisałeś dalej, boo nie generuje się dia-log.txt Co teraz mam zrobić? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Teraz. Faktycznie, mój błąd. // EDIT Jednak nie... pracuję nad tym // EDIT2 Teraz spróbuj Co z tym proxy? Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Dzieki, teraz faktycznie aplikacja wygenerowala kod: Co z tym proxy? W FireFox mam tak: Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Daj "bez serwera proxy" i sprawdź... Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Daj "bez serwera proxy" i sprawdź... Sprawdzałem - nie działa! Odnośnik do komentarza
reptile Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Co zrobić by INTERNET chodził tak jak dawniej - tylko nie piszcie, bym przeinstalował, bo próbował i nadal nie działa! Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Co zrobić by INTERNET chodził tak jak dawniej - tylko nie piszcie, bym przeinstalował, bo próbował i nadal nie działa! Próbowałeś reinstalacji systemu? Jeśli tak, to problem leży gdzieś poza oprogramowaniem albo powstaje przez wprowadzone przez Ciebie ustawienia... http://ciekawa-informatyka.pl/programs/dia-log.exe - odpal ten program, koniecznie z trybu normalnego, i postępuj wedle instrukcji. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi