Skocz do zawartości

Długie uruchamianie, spowolniona praca, problem z Firefox

atasuke

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poproszono mnie o naprawe laptopa HP Pavilion dv - 5000, system 32 bitowy ang wersja Windows xp.

Po ogólnych oględzinach stwierdziłem:

- brak możliwości otwarcia Firefoxa tzn   nie pokazuje się przeglądarka  po kliknieciu nic się nie dzieje ale proces w( MZ) jest.

- troche różnego rodzaju adware,

- pozostałości po używaniu zainfekowanych sticków.

- brak ważnego atywirusa araz aktualizacji.

- laptop strasznie długo się uruchamia ora praca na nim to czysta katorga

Przesyłam logi :

FRST

FRST.txtPobieranie informacji ...

Addition

Addition.txtPobieranie informacji ...

OTL

OTL.TxtPobieranie informacji ...

EXTRAS

Extras.TxtPobieranie informacji ...

Co do gmer załacze jak skończy skanowanie

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Temat przenoszę do działu Windows, gdyż:

Cytat

- troche różnego rodzaju adware

Wejść adware malutko, to nie zdaje się być głównym problemem.

Cytat

- brak możliwości otwarcia Firefoxa tzn nie pokazuje się przeglądarka po kliknieciu nic się nie dzieje ale proces w( MZ) jest.

Raporty nie wskazują na szkodliwe modyfikacje (nie znaczy to jednak, że preferencje nie są zaśmiecone). Jest tu stary Firefox 15.0.1. W związku z tym proponuję reinstalację na czysto.

W spoilerze instrukcje relatywne do Firefox i doczyszczania śmieci.

Pokaż ukrytą zawartość

Cytat

- laptop strasznie długo się uruchamia ora praca na nim to czysta katorga

Do sprawdzenia:

1. Transfer dysku w ustępie Skutki uboczne skanu GMER (dyski w trybie IDE, głównie system XP): KLIK.

2. Testowa deinstalacja Avast.

3. Czysty rozruch: KB310353.

.

Linkuje logi o które mnie prosiłaś:

FRST

FRST.txtPobieranie informacji ...

Fixlog

Fixlog.txtPobieranie informacji ...

AdwCleaner

AdwCleanerR0.txtPobieranie informacji ...

Cytat

1. Transfer dysku w ustępie Skutki uboczne skanu GMER (dyski w trybie IDE, głównie system XP)

Było na PIO zmieniłem jak radziłaś w poradniku. System z deka przyspieszył, nie, raczej z kilograma.

Cytat

Odinstaluj Firefox, a także wszystkie Java

Co do javy odinstalowały sie tylko dwie, ta najstarsza czyli java 5.0 updade 6 zgłasza błąd i wywala alert "fatal error during instalation"

Sprawdziłem jeszcze te dwa ostanie kroki i jest bardzo dobrze. Pozostaje kwestia czy pchać w system znowu nowego avasta czy miałabyś coś bardziej lekkiego do polecenia. Myśle nad panda cloud co o tym myślisz.

Cytat

Co do javy odinstalowały sie tylko dwie, ta najstarsza czyli java 5.0 updade 6 zgłasza błąd i wywala alert "fatal error during instalation"

Skorzystaj z awaryjnych deinstalatorów (firmowy + JavaRa) linkowanych w temacie aktualizacyjnym: KLIK.

Cytat

Sprawdziłem jeszcze te dwa ostanie kroki i jest bardzo dobrze. Pozostaje kwestia czy pchać w system znowu nowego avasta czy miałabyś coś bardziej lekkiego do polecenia. Myśle nad panda cloud co o tym myślisz.

System jest na czystym rozruchu, ogólnie tak może zostać, ale przywróciłabym te dwa wpisy od touchpad i obsługi przycisków funkcyjnych:

HKLM\...\Run: [synTPEnh] - C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe [729178 2005-06-19] (Synaptics, Inc.)

HKLM\...\Run: [eabconfg.cpl] - C:\Program Files\HPQ\Quick Launch Buttons\eabservr.exe [409600 2005-12-07] (Hewlett-Packard )

Myślę, że Avast można ponownie wypróbować, w systemie była nienajnowsza wersja. A jeśli nie Avast, to Panda jest dobrym pomysłem.

Sprawdź czy instalacja najnowszego Firefox z zaimportowanymi danymi z MozBackup działa poprawnie. Sądzę, że tak, ale potwierdź. Na koniec usuń używane narzędzia i wyczść foldery Przywracania systemu.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...