atasuke Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Witam Poproszono mnie o naprawe laptopa HP Pavilion dv - 5000, system 32 bitowy ang wersja Windows xp. Po ogólnych oględzinach stwierdziłem: - brak możliwości otwarcia Firefoxa tzn nie pokazuje się przeglądarka po kliknieciu nic się nie dzieje ale proces w( MZ) jest. - troche różnego rodzaju adware, - pozostałości po używaniu zainfekowanych sticków. - brak ważnego atywirusa araz aktualizacji. - laptop strasznie długo się uruchamia ora praca na nim to czysta katorga Przesyłam logi : FRST FRST.txt Addition Addition.txt OTL OTL.Txt EXTRAS Extras.Txt Co do gmer załacze jak skończy skanowanie Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Temat przenoszę do działu Windows, gdyż: - troche różnego rodzaju adware Wejść adware malutko, to nie zdaje się być głównym problemem. - brak możliwości otwarcia Firefoxa tzn nie pokazuje się przeglądarka po kliknieciu nic się nie dzieje ale proces w( MZ) jest. Raporty nie wskazują na szkodliwe modyfikacje (nie znaczy to jednak, że preferencje nie są zaśmiecone). Jest tu stary Firefox 15.0.1. W związku z tym proponuję reinstalację na czysto. W spoilerze instrukcje relatywne do Firefox i doczyszczania śmieci. 1. Za pomocą MozBackup skopiuj tylko zakładki i hasła (nic więcej, by nie przeportować śmieci). Odinstaluj Firefox, a także wszystkie Java. Przy pytaniu o usuwanie danych użytkownika potwierdź. Szczątki po Firefox zaadresuje punkt poniżej: 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: (WhenU.com) C:\Program Files\VVSN\VVSN.exe HKLM\...\Run: [] - [x] HKLM\...\Run: [VVSN] - C:\Program Files\VVSN\VVSN.exe [107520 2005-10-25] (WhenU.com) HKLM\...\Run: [KernelFaultCheck] - %systemroot%\system32\dumprep 0 -k HKLM\...\Policies\Explorer: [NoCDBurning] 0 HKU\MAT\...\Run: [swg] - C:\Program Files\Google\GoogleToolbarNotifier\GoogleToolbarNotifier.exe HKU\MAT\...\Run: [updateMgr] - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\AdobeUpdateManager.exe AcRdB7_0_9 HKU\MAT\...\RunOnce: [NeroHomeFirstStart] - "C:\Program Files\Common Files\Nero\Lib\NMFirstStart.exe" HKU\Max Golonko\...\Run: [updateMgr] - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\AdobeUpdateManager.exe AcRdB7_1_0 HKU\Max Golonko\...\Run: [indxStoreSvr_{79662E04-7C6C-4d9f-84C7-88D8A56B10AA}] - "C:\Program Files\Common Files\Nero\Lib\NMIndexStoreSvr.exe" ASO-616B5711-6DAE-4795-A05F-39A1E5104020 Startup: C:\Documents and Settings\MAT\Start Menu\Programs\Startup\Last.fm Helper.lnk SearchScopes: HKLM - DefaultScope {EEE7E0A3-AE64-4dc8-84D1-F5D7BAF2DB0C} URL = http://slirsredirect.search.aol.com/slirs_http/sredir?sredir=2685&query={searchTerms}&invocationType=tb50winampie7 SearchScopes: HKLM - {EEE7E0A3-AE64-4dc8-84D1-F5D7BAF2DB0C} URL = http://slirsredirect.search.aol.com/slirs_http/sredir?sredir=2685&query={searchTerms}&invocationType=tb50winampie7 SearchScopes: HKCU - DefaultScope {EEE7E0A3-AE64-4dc8-84D1-F5D7BAF2DB0C} URL = Toolbar: HKCU - No Name - {C4069E3A-68F1-403E-B40E-20066696354B} - No File Toolbar: HKCU - &Google - {2318C2B1-4965-11D4-9B18-009027A5CD4F} - c:\program files\google\googletoolbar1.dll No File S4 hwusbdev; system32\DRIVERS\ewusbdev.sys [x] C:\Program Files\VVSN C:\Program Files\Mozilla Firefox C:\Documents and Settings\Domownik\Application Data\Mozilla C:\Documents and Settings\Domownik\Local settings\Application Data\Mozilla Reg: reg delete HKCU\Software\Mozilla /f Reg: reg delete HKCU\Software\MozillaPlugins /f Reg: reg delete HKLM\SOFTWARE\Mozilla /f Reg: reg delete HKLM\SOFTWARE\mozilla.org /f Reg: reg delete HKLM\SOFTWARE\MozillaPlugins /f Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt. 3. Zresetuj cache wtyczek Google Chrome. W pasku adresów wpisz chrome://plugins i ENTER. Na liście wtyczek wybierz dowolną i kliknij Wyłącz. Następnie wtyczkę ponownie włącz. 4. Uruchom AdwCleaner. Zastosuj Szukaj, a po tym Usuń. Powstanie folder C:\AdwCleaner z raportem z usuwania. 5. Uruchom TFC - Temp Cleaner. 6. Zrób nowy skan FRST (bez Addition). Dołącz plik fixlog.txt i log z AdwCleaner. - laptop strasznie długo się uruchamia ora praca na nim to czysta katorga Do sprawdzenia: 1. Transfer dysku w ustępie Skutki uboczne skanu GMER (dyski w trybie IDE, głównie system XP): KLIK. 2. Testowa deinstalacja Avast. 3. Czysty rozruch: KB310353. . Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Linkuje logi o które mnie prosiłaś: FRST FRST.txt Fixlog Fixlog.txt AdwCleaner AdwCleanerR0.txt 1. Transfer dysku w ustępie Skutki uboczne skanu GMER (dyski w trybie IDE, głównie system XP) Było na PIO zmieniłem jak radziłaś w poradniku. System z deka przyspieszył, nie, raczej z kilograma. Odinstaluj Firefox, a także wszystkie Java Co do javy odinstalowały sie tylko dwie, ta najstarsza czyli java 5.0 updade 6 zgłasza błąd i wywala alert "fatal error during instalation" Sprawdziłem jeszcze te dwa ostanie kroki i jest bardzo dobrze. Pozostaje kwestia czy pchać w system znowu nowego avasta czy miałabyś coś bardziej lekkiego do polecenia. Myśle nad panda cloud co o tym myślisz. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Co do javy odinstalowały sie tylko dwie, ta najstarsza czyli java 5.0 updade 6 zgłasza błąd i wywala alert "fatal error during instalation" Skorzystaj z awaryjnych deinstalatorów (firmowy + JavaRa) linkowanych w temacie aktualizacyjnym: KLIK. Sprawdziłem jeszcze te dwa ostanie kroki i jest bardzo dobrze. Pozostaje kwestia czy pchać w system znowu nowego avasta czy miałabyś coś bardziej lekkiego do polecenia. Myśle nad panda cloud co o tym myślisz. System jest na czystym rozruchu, ogólnie tak może zostać, ale przywróciłabym te dwa wpisy od touchpad i obsługi przycisków funkcyjnych: HKLM\...\Run: [synTPEnh] - C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe [729178 2005-06-19] (Synaptics, Inc.) HKLM\...\Run: [eabconfg.cpl] - C:\Program Files\HPQ\Quick Launch Buttons\eabservr.exe [409600 2005-12-07] (Hewlett-Packard ) Myślę, że Avast można ponownie wypróbować, w systemie była nienajnowsza wersja. A jeśli nie Avast, to Panda jest dobrym pomysłem. Sprawdź czy instalacja najnowszego Firefox z zaimportowanymi danymi z MozBackup działa poprawnie. Sądzę, że tak, ale potwierdź. Na koniec usuń używane narzędzia i wyczść foldery Przywracania systemu. . Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Wszystko dziala jak należy. Temat można zamknąć postaram o dotacje dla forum przed albo po świetach. Edytowane 21 Grudnia 2013 przez picasso Dzięki za dotację! //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi