lammur Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Witam,Podczas przenoszenia folderów systemowych na inną partycję z pozycji "Ten komputer" tj. Dokumenty, Obrazy, Pulpit, Muzyka, Wideo i Pobrane pojawił się problem. Otóż zdublował mi się folder "Dokumenty", który to zastąpił folder "Muzyka". Problem polega na tym, że przywrócenie domyślnej lokalizacji folderu "Muzyka" odnosi mnie do ścieżki: C:\Users\Bartosz\Documents a nie C:\Users\Bartosz\Music, tak jakby ona w ogóle nie istniała. W załączniku przesyłam zrzut ekranu.Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tego problemu i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Na którą partycję był przenoszony ów folder "Muzyka", czy nadal jest folder C:\Users\Bartosz\Music, czy folder jednak przemigrował gdzie indziej? Pokazany tu widok "Tego komputera" przedstawia wirtualne skróty NameSpace a nie rzeczywiste katalogi, więc może w rejestrze jest coś zdublowane. Podaj mi wyciąg klucza co jest skonfigurowane. Pobierz FRST. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Reg: reg query HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\MyComputer\NameSpace /s Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt. Przedstaw ten log. . Odnośnik do komentarza
lammur Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Przeniosłem go na partycję F i teraz jego ścieżka docelowa odnosi się do "F:\Dokumenty" tak samo jak właściwy folder "Dokumenty". W skrócie mówiac folder "Muzyka" = "Dokumenty". W załączniku przesyłam log zgodnie z powyższym. Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dodaj skan innych elementów. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Reg: reg query "HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders" Reg: reg query "HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders" Reg: reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders" Reg: reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders" Folder: C:\Users\Bartosz\Music Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Kolejny fixlog.txt się pojawi, doczep go. . Odnośnik do komentarza
lammur Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Proszę, nowy log zgodnie z powyższym. Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Problem stanowią te klucze: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders My Music REG_SZ F:\Dokumenty HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders My Music REG_EXPAND_SZ F:\Dokumenty 1. Krok jeden: odbudowa folderu muzycznego. Utwórz ręcznie folder F:\Music. Następnie odtwórz w folderze oryginalny plik desktop.ini, który odpowiada za wyświetlanie polskiej nazwy i specjalnej ikonki. Otwórz Notatnik i wklej w nim ten tekst: [.ShellClassInfo] LocalizedResourceName=@%SystemRoot%\system32\shell32.dll,-21790 InfoTip=@%SystemRoot%\system32\shell32.dll,-12689 IconResource=%SystemRoot%\system32\imageres.dll,-108 IconFile=%SystemRoot%\system32\shell32.dll IconIndex=-237 Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako desktop.ini Plik wstaw do folderu F:\Music. Następnie nałóż na wszystko poprawne atrybuty. Z klawiatury klawisz z flagą Windows + X, w polu uruchom wpisz cmd i wklej te dwie komendy każdą potwierdzając przez ENTER: attrib +r F:\Music attrib +s +h F:\Music\desktop.ini 2. Krok dwa: przekierowanie na ten folder. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders] "My Music"="F:\\Music" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders] "My Music"=hex(2):46,00,3a,00,5c,00,4d,00,75,00,73,00,69,00,63,00,00,00 Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG Kliknij prawym na plik i z menu wybierz opcję Scal. Potwierdź import do rejestru. 3. Zresetuj system. Podaj czy wszystko wróciło do normy. . Odnośnik do komentarza
lammur Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Wszystko wróciło do normy. Dziękuję uprzejmie za udzielenie pomocy oraz pełne profesjonalizmu podejście do sprawy . Z czystą przyjemnością będę rekomendował ten serwis każdemu komu przytrafi się podobny problem :-) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi